Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Legalábbis Daniel Nolan, brit újságíró Budapest belvárosában, az Anker köznél fotózta le Nikola Gruevszkit, akit magyar közreműködéssel szöktettek ki Macedóniából Budapestre. A fotó sajnos nem elég éles, hogy teljes bizonyossággal azt állítsuk, tényleg a hazájában elítélt exkormányfő van rajta, mindenesetre tényleg hasonlít rá, és mi is kaptunk már tuti fülest arról, hogy épp hol vacsorázik, azaz nem nagyon bujkál.

  De, hogy fair legyen a poszt, lehet szavazni:

  Gruevszki van a képen?

  • 263
   Igen
  • 38
   Nem
 • Elege van a bokorba szaladgálásból, éttermekbe és kocsmákba besunnyogásból? Ha igen, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt új applikációja önnek is segíthet a legközelebbi ingyenesen használható vécé megtalálásban. 

  Szóval ha nagy a szükség, szüksége van a Pisi App-ra, amit Androidra fejlesztettek le. 

  A térképen ábrázolt helyek között vannak vendéglátóhelyek is, de ott sem kérnek pénzt a vécéhasználatért. 

 • Emlékszem, mennyire elcsodálkoztam gyerekkoromban, mikor egy kisváros butikjára azt láttam kiírva, hogy "pesti divat". Merthogy mi egyáltalán nem úgy öltözködtünk, mint ami a kirakatban volt (sokkal inkább úgy, mint a kirakat előtt sétálók). Amúgy meg mégis mi az, hogy pesti divat?

  Ez utóbbira mostanáig nem is tudtam a választ, aztán Legát Tibor könyve segített.

  Nyáron indult a Fortepan könyvsorozata, melyben kötetenként száz-száz képet kiválasztva adnak ízelítőt a százezres fotógyűjteményből. Az elsőre furának tűnő vállalkozás (ki a fene venne pénzért valamit, amit ingyen is megnézhet?) első kötete nagyon tetszett, le is írtam az Urbanistán, mi minden miatt szerethető.

  Persze az első merítésnél még adta magát a téma: az Elfelejtett Budapest bemutatta a város jól ismert helyszíneit, milyen mások is voltak egykor, mint ma. Közben megérkezett a második is, amelynek a munkacíme Ez a divat volt (egy kis ízelítő meg is jelent róla a Fortepan blogban), ám végül az került a borítójára, hogy Pesti nő.

  Szerintem nagyon jó váltás volt. A téma elsőre tágabb, hiszen nem csak a ruháról szól, de valójában jóval szűkebb. Ugyanis nem a Budapesten élő nők életét mutatja be, hanem azt az idealizált világot, ami csak a Váci utcai szalonokban (mindenekelőtt ugye Rotschild Klárinál), a divatfotókon, filmekben és nyári slágerekben létezett. Nagyjából, mintha a mai világot személyes Instagram-képekből próbálnánk összerakni száz év múlva.

  Az anyag jó részén persze manökenek szerepelnek, de sok az olyan kép is, amiken hús vér pesti nők próbálták a hétköznapokba csempészni az álomvilágot. A témakörök telitalálatok, és szerencsére nem csak ruhadarabokról szólnak, külön fejezetet kap a napszemüveg, az autó, az erotika, a cigaretta vagy épp a légi kisasszonyok világa.

  A könyv megvásárlásával az ingyenes Fortepant támogathatjuk, bővebb infót itt találni róla.

 • Kedd kora délután élesedett cikkünkben írtuk, hogy Pokoli hetek várnak a brit politikusokra, arra viszont nem számítottunk, hogy ilyen gyorsan elkezdődik majd a földi pokol. 

  A brit miniszterelnök, Theresa May egy német autóban érkezett meg Berlinbe, hogy találkozzon Angela Merkellel, de már a megérkezést sikerült elbénázni, May ugyanis beragadt a Mercedesbe, a fogadóbizottság egy darabig hiába rángatta vadul a kocsi ajtaját.

Rovatok