Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A leideni Rijksmuseum Boerhaave, a holland nemzeti tudományos és orvostudományi múzeum nyerte el Az év európai múzeuma díjat, amelyért 17 ország negyven kiállítóhelye versengett idén, írja az MTI. A díjat szombat este adták át Szarajevóban.

  A Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij robot emlékhelyét is esélyesnek tartották a díjra, de a finalisták között szerepelt például a tamperei Mumin Múzeum, a billundi Lego Ház, a frankfurti Történeti Múzeum és a Brit Motormúzeum is.

  A zsűri döntése indoklásában egyebek között méltatta a tudományos témák tálalásának művészi megközelítését az intézmény munkájában.

  Az eredmény az emberarcú tudomány, amely kíváncsiságot és csodálatot kelt, ugyanakkor a széles közönséget is bevonja a mai kort foglalkoztató fontos tudományos és etikai kérdések megvitatásába.

 • Ha egy postás 20 éven keresztül mindent áldott nap ugyanazt az utat járja be, akkor nem tűnik túl meglepőnek, hogy az itt lakók előbb-utóbb megkedvelik őt. Nem volt ez másként azzal a Floyd Martinnal sem, akir a georgiai Marietta belvárosában szállította a leveleket, ez idő alatt pedig az egész szomszédság szinte a családtagjává fogadta őt.

  Ez nem is volt túl meglepő annak fényében, hogy Martin rettentően kedves volt mindenkivel:

  • etette az állatokat,
  • fejben tartotta a szülinapokat és más jeles eseményeket is,
  • az időseket pedig mindig kiemelt figyelemben részesítette.

  Mikor az itt élők néhány hónapja megtudták, hogy a férfi a visszavonulásra készül, egy emberként kezdtek el azon gondolkodni, hogy mivel tudnák meglepni őt ennek alkalmából. Végül aztán arra jutottak, hogy meghívják mind a nagyjából ötszáz embert Martin útvonaláról egy nagyszabású partira, és mindannyian kidekorálták a postaládájukat a kedvenc postásuk tiszteletére.

  A tiszteletére szervezett bulira egyébként végül nagyjából háromszázötvenen mentek el, köztük azok a tinik is, akiket egyébként szinte semmivel nem lehet kirobbantani otthonról. Végül aztán szem nem maradt szárazon, maga Martin is sírva fakadt, mert mint mondta, mindig kimutatja az érzéseit.

  (via)

 • A Severe Weather időjárási Facebook-oldalon posztolták éjszaka ezt a repülőről készített fotót. Észak-Olaszországban, Torino fölött készült, és jól illusztrálja, hogy a leszakadt az ég vagy a felhőszakadás szavaink mennyire kifejezik a valóságot.

  A kép alatti hozzászólások egyébként segítenek bővíteni az angol szókincsünket, megtudhatjuk, hogy a köznyelvi angolban rainstormnak nevezett felhőszakadásra Új-Zélandon például a weather bomb kifejezést használják.

 • Már ha értelmesnek tartja az ember a Guinness-rekordokat, ami nekem például minden egyes ilyen alkalommal egyre nehezebben megy, de mindenesetre álljon itt, hogy

  most már 14,77 másodperccel David Rush tartja a kétszáz lufi lehető leggyorsabb kipukkasztásának rekordját.

  Rush ezzel majdnem húsz másodpercet vert az előző rekorderre, de nem most örülhetett először, már több mint száz Guinness-rekordot tart, melyek mindegyikével a STEM, vagyis a tech-tudományos, mérnöki és matematikus tudáságakat magába foglaló oktatást igyekszik népszerűsíteni.

  Az mondjuk számomra nem egyértelmű, hogy ez a konkrét rekord például hogyan járul hozzá ehhez, de hát végső soron kit érdekel, mikor úgy fut azzal a szöggel, mint a mostanában elég hányattatott sorsú kék sündisznó, Sonic béna alteregója:

Rovatok