Michelin-díjas menő séf lett az egykori szegedi újságírónőből
Katkó Krisztina ma Magyarország egyik legkisebb és legvagányabb éttermét vezeti.
Katkó Krisztina ma Magyarország egyik legkisebb és legvagányabb éttermét vezeti.
A Michelin-csillag sem tart örökké. A séfek viszonya a gasztronómia egyik legnagyobb elismerésével elég ellentmondásos.
Harminchat évig dolgozott a világ legfontosabb gasztrokalauzának, a Michelin Guide-nak Fausto Arrighi. Elkísértük egy pesti étterembe, hogy a magyar konyháról kérdezzük.
A L'Auberge du Pont de Collonges 1965 óta rendszeresen háromcsillagos értékelést kapott, ennek a szép szériának most vége szakadt.
Nem tudta bizonyítani, hogy a visszaminősítés miatt bármilyen kárt elszenvedett volna.
Marc Veyrat éttermétől elvették az egyik csillagot, és a séf szeretné, ha a hely többé nem szerepelne a kiadványban.
A Stand és a Babel is csatlakozhatott az egycsillagos budapesti éttermekhez, az Onyx pedig megőrizhette mindkét csillagát.
Megőrizte csillagát a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown, két csillagos az Onyx. Bekerült a kalauzba az Olimpia is.
A budapesti díjátadón két új csillagra is számít a szakma.
2500 forintért telezabáltuk magunkat a világ egyik legolcsóbb Michelin-csillagos éttermében, és megtaláltuk a kézművesség értelmét.
Meglátogattuk a nemrég Michelin-ajánlottá vált hokkaidói Víz éttermet, Budapesttől 8500 kilométerre, 2000 méteres hegyek gyűrűjében ettünk bácskai rizseshúst, ribizlikompótot és kárpáti lazacpisztrángot.
Méghozzá a belvárosi Fricskát, ami már korábban több díjat is kapott itthon. Elmentünk ebédelni.
Fausto Arrighi 36 éven keresztül szinte csak evett, hiszen ő volt az az olaszországi Michelin-kalauz igazgatója. Kilencezer éttermet tesztelt, 119 csillagot osztott ki. De hogyan lesz valaki Michelin-ellenőr? Hogyan adják a Michelin-csillagokat, hogyan fedezik fel az új éttermeket, és egyáltalán miért éri meg ez bárkinek? A Michelin ellenőrei nagyon ritkán nyilatkoznak a sajtónak, vele Budapesten beszélgettünk.
Először jelent meg a híres éttermi kalauz Kínában, és máris hoztak egy furcsa döntést.
Főleg azért, mert nem éri meg üzletileg még kalauzt sem készíteni a zsidó konyháról.
Nem csak a csillag számít nagy elismerésnek a Michelin-kalauzban, hanem a Bib Gourmand jelzés is, ami azt jelenti, hogy kiváló ételt kapunk nem túl drágán. Budapesten két ilyen étterem van, ki is próbáltuk mind a kettőt.