Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A legnagyobb vízzel borított tömb a gemenci erdő, aminek egész területét elöntötte a folyó, de több ezer hektár állami erdő van víz alatt a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, a solti Duna-szakaszon, a Mosoni-Duna hullámterében pedig további több ezer hektár magánerdő került víz alá.   (MTI)

  • A Külker Evezős Klub Óbuda a Római part egyik legjelentősebb evezős klubja, és mivel a part mellett helyezkedik el, már 710 cm-nél befolyik a víz a partnál lejjebb fekvő udvarba - írja a klub vezetősége.

    A mostani árvíz idején a klub nagy része több mint 1,5-2 m víz alatt áll, beleértve a csónakházat, a fő és mellék épületeket. Az épületek rendbehozatala, kitakarítása rengeteg időt, erőfeszítést és pénzt igényel, ezért a közhasznú klub szívesen fogad mindenféle adományt a Monor és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett bankszámlájára, a száma a következő: 65100149-10003750

  • cikkünk a témában: HH

    Levideózták az újpesti Morcos Hódot

    Az árvízi állatmentés közben slattyogott el a Népszigetnél dolgozók orra előtt a kerület titokzatos emlőse.

    Újpesti Hód
  • Bevált, "kitűnőre vizsgázik" a szentendrei a mobil árvízvédelmi fal, már negyedik napja tartja a megáradt Duna hatalmas víztömegét - mondta a város polgármestere. A városvezető hangsúlyozta, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye szerint a Magyarországon még új árvízvédelmi rendszer, a 2013 márciusában elkészült mobil gát "hibátlanul működik" a Duna történelmi áradásakor. A város 2009-ben döntött arról, hogy az óvárost és azon belül a Duna-parti korzót olyan védművel óvják meg, amely láthatatlan, ha nincs árvízi helyzet. A korábbi, 1965-ben készült gát jóval az utcaszint fölött volt, így a városnak megszűnt a kapcsolata a folyóval. (MTI)

  • Kedden délután gyakorlatilag a Duna egész szlovákiai szakaszán folyamatosan apadt a folyó, megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása. Bár pontos kárbecslések még nincsenek, a hatóságok szerint azok mértéke nem különösebben nagy. (MTI)

  • A szentendrei és a külföldi tapasztalatokat figyelembe véve bizonyos, hogy meg kell építeni a mobil árvízi védművet a Római-parton, mondta Tarlós István főpolgármester. (MTI)

  • Kiköltöztek az árvíz miatt veszélyeztetett házak lakói a Tolna megyei Bátán, a lakók önként hagyták el otthonukat. Az 1700 fős községben, ahol szerdán várható a dunai árhullám tetőzése, 90-100 lakóház van veszélyben. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Mire használható a homokzsákos homok?

    Építkezéseken lehet újrahasználni. Játszótereken, homokozókhoz még akkor is tilos felhasználni, ha az a megáradt folyó vizével nem érintkezett. Nem lehet újrahasznosítani a homokot olyan helyeken, területeken sem, ahol az közvetlenül érintkezhet az emberi bőrfelülettel.

  • Komoly gondokat okozott a Váci Fegyház és Börtönben az udvaron vasárnap még térdig álló víz, de a Duna áradása miatti veszély már elmúlt, megkezdődhetett az iszap feltakarítása és a fertőtlenítés, közölte a börtönparancsnok. (MTI)

  • A Duna apadásának köszönhetően kedd délután 69-en visszaköltözhettek a Szigetmonostor horányi részéből vasárnap kitelepített 162 lakó közül. Az érintett száz ház közül a védvonalaktól legtávolabb eső negyvenbe térhettek vissza az emberek.

  • Budapesten szerda reggelre várhatóan harmadfokú szintre mérséklik az árvízvédelmi készültséget, vasárnapra pedig minden bizonnyal elhagyja a Duna vize az alsó rakpartot is a fővárosban, közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. (MTI)

  • A szerb fél megköszönte a magyar kormány által a Duna szerbiai szakaszának védelméhez felajánlott ezerfős katonai segítséget, de tájékoztatásuk szerint egyelőre biztosítani tudják a gátak védelmét, mondta a honvédelmi miniszter kedden Baján. Ha valamilyen váratlan esemény történne, akkor köszönettel és örömmel veszik a magyar honvédség segítségét, tette hozzá Hende Csaba.

  • Felemelő érzés volt látni, hogyan mozdult meg egyszerre az ország, soha ennyi lelkes önkéntes közös ügyért még nem dolgozott Magyarországon - mondta az Országgyűlés elnöke az árvízi védekezésről kedden a Duna Közbeszéd című műsorában. Azt mondta, "már rég nem láttunk ilyen jól szervezett akciót Magyarországon, mint amilyen az árvízi védekezés most". (MTI)

  • Kedd este megkezdi a Fővárosi Közterület-fenntartó a homokzsákok eltávolítását és a takarítást a Batthyány téren, szerda reggeltől pedig ismét megáll ott a metró, mondta Tarlós István főpolgármester a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A homokzsákokat - a lelkes pakolásról itt egy remek klip - ideiglenesen a cég egyik telephelyére viszik, de tartósan nem tudják ott tárolni, még egyeztetnek a katasztrófavédelemmel a továbbiakról. A HÉV egyelőre ezután is csak a Margit hídig jár. (MTI)

  • Budapestnél 20 órakor 833 centiméter volt a Duna vízállása.

  • Sok eső esett a vízgyűjtő területeken, ezért nálunk is jelentősen lassulhat az apadás. A gátakon továbbra is fokozott figyelemre van szükség a szakemberek szerint.

  • A Duna áradása miatt menekülő vadakat fotózta Ujvári Sándor.

  • Az eddig tetőzések a Budapesttől délre lévő szakaszokon is meghaladták az eddig rekordokat, és az ezután tetőző szakaszokon is ezt várják. Talán csak Mohácson nem lesz csúcs. A kedd éjjel 11 órás adatok szerint Budapestnél 826 centiméter volt a vízállás. Domboriig mindenhol apadt a folyó. Domborinál 916-ot mértek, és még akár tíz centit is emelkedhet a vízszint. Az eddigi csúcs itt 894 cm volt. Bajánál már a 986 centi is rekordnak számít, de a levonuló árhullám itt is 10-20 centiméteres emelkedést okozhat szerda este. Mohácsnál csütörtökön tetőzhet a Duna, de a várakozások szerint alatta marad az 1965-ben mért 984 centiméteres rekodmagasságnak. (OMIT)

  • A kormány elkötelezett az árvízi károk helyreállítása iránt, az utólagos kifizetésekben nem lesz fennakadás, mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a Napi Gazdaságnak. 15 milliárd forinttal túlléphetővé tették a belügyi tárca kárelhárítási előirányzatának keretét, és a központi költségvetésben ott van még a rendkívüli kormányzati intézkedésekre költhető százmilliárdos tartalék közel háromnegyede, írták.

  • Az OMIT legutóbbi közleménye a szerda hajnali vízállásokról:

    Állomás

    Aktuális vízállás (cm)

    Mértékadó tetőzés magassága (cm)

    Mértékadó tetőzés időpontja

    Eddigi legnagyobb vízszint (cm)

    A legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    597

    907 cm

    jún. 7. 21:00-tól jún. 8. 05:00-ig

    872

    2002

    Komárom

    651

    845 cm

    jún. 8. 17:00-23:00

    802

    2002

    Esztergom

    681

    813 cm

    jún. 9.
    04:00-07:00

    771

    2002

    Nagymaros

    647

    751cm

    jún. 9. 13:00-16:00

    714

    2006

    Budapest

    815

    891 cm

    június 9. 20:00-tól jún.10. 03:00-ig

    860

    2006

    Dunaújváros

    733

    755 cm

    június 11. 01:00

    742

    1965

    Dunaföldvár

    709

    721 cm

    június 11.

    04:00-11:00

    703

    1965

    Paks

    886

    891 cm

    június 11. 07:00-16:00

    872

    1965

    Dombori

    916 (tetőzés közeli)

    -

    920±5 cm

    június 12. hajnalban

    894

    1965

    Baja

    988

    995±10 cm

    június 12. este

    976

    1965

    Mohács

    950

    965±10 cm

    június 13. napközben

    984

    1965

  • Kedd este kilenc óra óta több mint négyszáz Tolna, Fejér, Bács-Kiskun és Baranya megyéből átvezényelt hivatásos állományú tűzoltó indult vissza állomáshelyére Pest megyéből. Kismaroson folyamatos, Nagymaroson már csak a kockázati helyszíneken működik figyelőszolgálat. Szigetszentmiklóson a területet átadták a polgárőröknek és a rendőrségnek. A víz alá került pincéket szerda reggel elkezdik szivattyúzni. (katasztrófavédelem)

  • Szerda reggeltől újra megáll a 2-es metró a Batthyány térnél, a 11-es, 39-es, 111-es, 160-as és 260-as buszok pedig eredeti útvonalukon közlekednek. A legfrissebb budapesti közelekdési információk a Budapesti Közlekedési Központ térképén.

  • Szerdán üzemkezdettől a Reptéri úton a 12, 12A, 15, 15A, 20, 20Y, 24, 31Y jelzésű autóbuszjáratok újra eredeti útvonalukon közlekednek, írta közleményében a Kisalföld Volán. (Kisalföld)

  • Komáromnál a Duna folyamatosan apad, fél nap alatt fél métert csökkent a vízszint. Várhatóan szerdán megszüntetik a korábban kihirdetett rendkívüli készültséget a városban, mondta Molnár Attila polgármester. Estére már csak elsőfokú lesz a készültségi szint. A 845 centis tetőzéshez képest szerda reggel hatkor már csak 643 centiméter volt a vízállás. (MTI)

  • A baranya megyei Dunaszekcsőn 60 tűzoltó homokzsákokkal erősítette meg az 50 ingatlan védelmét szolgáló Széchenyi utcai földgátat, a Halász utcai idősek otthonánál szivattyúval próbálják megelőzni az épület elöntését. Dunaszekcső szennyvízhálózatának működtetéséhez egy, a korábbinál nagyobb teljesítményű szivattyút használnak, tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem az MTI-t. Éjszaka hazaérkeztek Pest megyéből azok a tűzoltók, akiket az elmúlt napokban vezényeltek oda. Így már 300 hivatásos és napi 150 önkéntes dolgozik a veszélyeztetett területeken.

  • Tovább vonul az árhullám észak felé az Elba németországi szakaszán, és reggelre megközelítette Hamburgot, a térség legnagyobb városát. Hamburgtól alig 40 kilométerre, Lauenburgban kritikus a helyzet, a belvárosban 30 centiméter magasan áll a víz, 400 embert kitelepítettek. Feljebb, Szász-Anhalt tartományban pedig az utóbbi napokban történt gátszakadások miatt a folyóból beltenger alakult ki, több mint ezer négyzetkilométer áll víz alatt, ami csaknem akkora terület, mint a Balaton kétszerese. (MTI)

  • A Tolna megyei Bátánál ma várható a dunai árhullám tetőzése, a községben mára virradóra is folytatták a megelőző védekezést. 277-en, katonák, tűzoltók dolgoztak a gátakon, mert a vízügyi szakemberek szerint meg kellett erősíteni az ideiglenes védműveket. (MTI)

  • Csongrád és Békés megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést felhőszakadás miatt a meteorológiai szolgálat. Máshol csak elszórtan lehetnek záporok, zivatarok. Napközben 23, 26 fok lesz. (OMSZ)

  • A közvetítés tíz perc múlva kezdődik, itt lehet megnézni élőben>>>

  • A miniszterelnök Győrújfaluból a győri egyetemre siet, ahol kilenckor előadást tart a Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából.

Rovatok