Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Boronkay György Műszaki Középiskola igazgatója, Fábián Gábor a közösségi portálon szólította meg az iskola diákjait, hogy csütörtökön a váci komp kikötőjénél reggel 8-kor csatlakozzanak az árvízi védekezés részt vevő önkéntesekhez, lehetőleg munkára alkalmas ruházatban. Holnap még a 14 évesek is részt vehetnek a munkában, de pénteken már csak a 18 évnél idősebbeket engedik a gátak közelébe.

  • A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói képviselete már a budapesti árhullám előtt elkezdte toborozni az önkénteseit, de nyolcszáz jelentkező után azt az üzenetet kapták az érdeklődők, hogy mindannyiuknak regisztrálniuk kell magukat az Országos Katasztrófavédelem honlapján. Ott azonban már majdnem minden időpont megtelt.

    Most az a helyzet, írja egy közlekedésmérnöki karra járó hallgató, hogy Budapesten az önkéntesek csak a Margitszigeten dolgozhatnak, a többi Pest megyei helyszínen a katasztrófavédelem kizárólag szakembereknek tud feladatokat kiosztani.

  • Szerdán szép lassan növekedett a vízállás a főváros területén, és nem sokkal éjfél után meghaladta a 700 centimétert. Az előzetes becslések szerint a folyó tetőzése szombat este várható legalább 800 centiméteren, de akár 860 centiméteres vízállás sem kizárt.

  • Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben - közölte csütörtök reggel a katasztrófavédelem megyei szóvivője. A megyében összesen 420 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc helyszínen folyt árvízi védekezés.

    Vámosszabadin a magas vízszint miatt lezárt, Szlovákiába vezető ártéri hidat 200 tonna aszfalttal terhelték le és 700 méteres szakaszon 30 centiméteres védművet emeltek 20 ezer homokzsákból. Gönyűn az árvízi védművek 95 százalékának kiépítésével végeztek estére. A szigetközi Győrladamér és Dunaszeg között estére a tervezett szinten összeért a gát homokzsák-magasítása. (MTI)

  • Toborzásba fogtak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar diákjai. Péntek este vonulnak ki a Margitszigetre. Az akcióban részt venni vágyók a Facebookon érik el a szervezőket.

  • Lezárták a Radó szigetet Győr belvárosában.Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs csoportvezetője azt mondta, hogy élet- és balesetveszély miatt a területre sem gyalogosan, sem járművel nem lehet behajtani az ár levonultáig. A szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen becsúszhatnak a vízbe, és a megáradt folyóba fulladhatnak. (MTI)

  • Négy óra alatt 14 centimétert emelkedett a Duna Budapestnél, így reggel ötre elérta a 713 centimétert az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint. A tetőzést a fővárosban hétfőn napközbenre várják, 885 centiméteren – 25 centiméterrel a 2006-os rekord felett, és tíz centiméterrel magasabban, mint ahogy korábban remélték.

    A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton.

    Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható. (MTI)

  • A H5-ös hév Margit hídi felszíni állomása mellett található kerékpárutat várhatóan csütörtök délutántól vagy péntek reggeltől lezárják. A Margit hídi felszíni állomás peronjának teljes hosszában a kerékpárút ideiglenesen megszűnik. A biciklivel erre közlekedők fokozottan figyeljenek az itt megnövekedett utasforgalomra, és az adott szakaszon gyalogosan tolják át kerékpárjukat, kéri a BKK.

  • Zöldszám: 06 80 205-500. Ezen az ingyenes, belföldről hívható zöldszámon lehet érdeklődni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál az árvízi helyzettel kapcsolatban a követendő magatartási szabályokról, a már megtett és tervezett intézkedésekről, a kialakult veszélyhelyzetekről, valamint az esetleg szükségessé váló kitelepítésekről.

  • Éjfél után rekordot döntött a Duna vízállása Pozsonynál, elérte a 10 méteres magasságot. Bősnél megvan az árvíz első szlovákiai áldozata, Dévényt körülzárta a víz, Ligetfalun evakuálnak, lezárják a medvei hidat – írta a bumm.sk

  • Az érsekvadkerti földrengés nem befolyásolja a fővárosi árvíz elleni védekező munkát, egész éjszaka folytatják a védvonalak építését. Nógrád megyében 4,2-es magnitúdójú földmozgás volt Érsekvadkert térségében 20 óra 45 perckor. A földrengést Budapesten is lehetett érzékelni, ez azonban a fővárosi, árvíz elleni védekezésben semmilyen problémát nem jelentett, és nem hátráltatja a védvonalak építését – közölte Kisdi Máté katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

  • Éjfélkor 1,7-es erősségű utórengés pattant ki Érdesvadkerttől keletre négy kilométeres mélységben, három órával azután, hogy a településen 4,2-es magnitudójú földrengést észleltek. A katasztrófavédelem információi szerint a főrengés következtében az épületek is megsérültek. – írta az MTA szeizmológiai obszervatóriuma Facebook-oldalán

  • Arra a bejegyzésre reagálva, hogy túl sok az önkéntes Budapesten: aki teheti, hogy autóba ül, Visegrádon tegnap este a parkolóban legalább 50 dömpernyi homok volt leöntve, és zsákolásra várt. Ebből kb 1 kupacot felszámoltunk 4-en, de még mindig rengeteg van. Aki odamegy segíteni, biztosan előbb fárad el, minthogy elfogyjanak a dombok. A helyiek igen hálásak voltak az 1 órás munkánkért is – írta Kristóf.

  • cikkünk a témában: SzBF

    De miért van most ilyen óriási árvíz?

    Magassági hidegcsepp, rekordmennyiségű eső, kevés napsütés, hosszútávon esetleg a klímaváltozás felelős a mostani árvízért. De legalább jön a napsütés, már ez is sokat segíthet. A Tudomány rovat cikke.

  • Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés. Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embernek kellett elhagynia otthonát. (MTI)

  • Dunakeszin 75 ember vesz részt a védekezésben, a vízügyi szakemberek irányításával folyamatosan építenek ki a 2-es út Dunakeszitől délre eső szakaszán egy több mint 600 méter hosszú nyúlgátat. Éjjel húszezer homokzsákot vittek a helyszínre, a munka éjszaka is félpályás útzár és rendőri biztosítás mellett zajlott. (MTI)

  • Az árvíz fennakadásokat okozhat egyes vezetékes szolgáltatásokban az érintett területeken, közölte a Magyar Telekom. (hvg.hu)

  • Nincsenek nagyobb késések a Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasútvonalon. A Komárom–Esztergom vonalon azonban továbbra sem járnak a szerelvények a Duna magas vízállása miatt, az utasokat vonatpótló autóbuszok viszik. (MTI)

  • Az árvízi helyzetre való tekintettel a BKK lezárta a III. kerületben a Pók utcát és a Nánási utat, ez azonban a közösségi közlekedést nem érinti, a 106-os autóbuszok további intézkedésig menetrend szerint közlekednek. A Nánási útra a rendőrségi ellenőrző ponton keresztül a célforgalmi és a tömegközlekedési járművek továbbra is behajthatnak – áll a BKK honlapján.

  • A figyelmeztető előrejelzés szerint a Nyugat-Dunántúl kivételével az egész országban lehet felhőszakadás, citromsárga figyelmeztetést adtak ki. (OMSZ)

  • Csekély mértékben a várt szint alatt, 10,7 méteren tetőzött kora reggel az Elba az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben. Helyszíni jelentések szerint a gátak kibírták a nyomást, és délelőtt csökkenhez a vízszint. Az eddigi legnagyobb, a 2002-es árvíz idején az Elba Ústínál 11,96 centiméteres szinten tetőzött. Normális körülmények között a folyó vízszintje három méter körül van. (MTI)

  • A miniszterelnök ma reggel részt vett az árvízi védekezést irányító törzs munkájában a Belügyminisztériumban, mindjárt sajtótájékoztatót tart. (kormany.hu)

  • Eldurvultak a kommentelők Orbán youtube-ra feltett terepszemlés videója alatt, ezért inkább letitlották a hozzászólásokat.

  • Vízmércék

    Korábbi vízállások

    Aktuális vízállások

    Tetőzés

    Tetőzés várható időpontja

    Eddigi legnagyobb vízszint

    Időpontja

    Nagybajcs

    809 cm

    815 cm

    900 + - 10

    2013. 06. 08. napközben

    875

    2002

    Komárom

    704 cm

    711 cm

    830 + - 10

    2013. 06. 09. reggel

    802

    2002

    Esztergom

    649 cm

    654 cm

    795 + - 15

    2013. 06.09. este

    771

    2002

    Nagymaros

    574 cm

    582 cm

    740 + - 15

    2013. 06. 10. hajnal

    714

    2006

    Budapest

    713 cm

    719 cm

    885 + - 20

    2013. 06.10. napközben

    860

    2006

    (forrás: OMIT)

  • Kezdődik a tájékoztató.

  • Hende Csaba honvédelmi miniszter beszél: mozgósították a honvédséget. Nagyon komoly logisztikai feladatokat is ellátnak. Ha kell, a kitelepítéseket is segítik.

  • Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy lezárták a Margitszigetet, amit 9 méterig meg tudnak védeni. Most részletesen beszámol a közösségi közlekedés változásairól. Elképzelhető, hogy le kell zárni a Battyhány téri metróállomást, de a metró közlekedését ez nem fogja befolyásolni, csak itt nem fog megállni. Nincs veszélyben a 4-es metró.

  • Orbán Viktor szerint a legveszélyesebb szakaszok: Mosoni-Duna bal partja, Mecsér környéke, Komárom és környéke, különleges figyelmet igényel az almásfüzitői vörösiszap-tározó, szilárd a gát, de folyamatosan figyelik. Kritikus pont Tát, Szentendre és Esztergom. Kisoroszi el van vágva a külvilágtól, felkészültek arra, ha ki kell telepíteni az embereket vízi úton. Veszélyes pont Budapest is, alatta csak egy szakasz van, amit meg kell erősíteni, ez Dunaújváros.

  • A legrosszabb esetben több tízezer embert kell kitelepíteni, mondja Orbán. Az óbudai lakótelepen ez 55 ezer embert érint. Győrújfaluban 1424, Komáromban 11 345, Táton 5057, Tahitótfaluban 1417, Szentendrén 873, Almásfüzitőn, Pócsmegyeren és Szigetmonostoron összesen körülbelül hatezer embernek kell elhagynia az otthonát, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg. A hátrahagyott értékekben nem eshet kár, hangsúlyozta a miniszterelnök.

Rovatok