Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tíz percen belül két budapesti hídról a Dunába ugrott két férfi. Egyikük egy mentőautóból pattant ki, felmászott a Szabadság híd korlátjára, majd a folyóba vetette magát. (Index, MTI)

    Részletek hamarosan.

  • Ezt írta:

    Ma 13.15 körül egy férfi eddig tisztázatlan okokból leugrott a Szabadság hídról. A férfit a Duna sodorta a Petőfi híd irányába. A rendőrséget nem sokkal követte a kiérkező, tűzoltók és mentők. Viszont a vízben csak, az ugrást követő percek elteltével jelent meg egy (talán) rendőrségi motorcsónak.

  • A Jobbik országosan mozgósítja a párt 13 ezer fős tagságát az árvízi védelem segítésére, és a párt költségvetéséből 10 millió forintot is elkülönítettek erre a célra - jelentette be Volner János alelnök. A rekordméretű dunai árvíz közeledtével arra szólítják fel a párt tagságát és szimpatizánsait, hogy az állami szervekkel együttműködve mindent tegyenek meg a települések és vagyontárgyak megvédésére. A Jobbik majdnem 100 ezres látogatottságú Facebook-profilja is átalakul tájékoztató, közvetítő honlappá.

  • cikkünk a témában: SzBF

    Debreczeni Zitát evakuálják az árvíz miatt

    Akkor pakoljunk... Estig el kell hagyni a lakásokat és az áramot is kikapcsolják...

    – írta a híres modell a Facebookon, de a kép alatt megjelentek a rosszmájú kommentek. A Velvet híre.

  • A Magyar Közút szóvivőjének friss, 14 órai tájékoztatása szerint az árvízi védekezés miatt eddig öt főutat (az 1-es, a 2-es, a 10-es a 12-es és a 111-es főutat) kellett lezárni. (Útinform)

  • Az árvízveszély miatt szerda este hat órától lezárják a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna hidat a szlovák hatóságok. Ezzel egy időben Pozsony-Ligetfaluban az önkormányzat már a kiürítés lehetőségére való felkészülésre szólította fel az árvíz által leginkább veszélyeztetett területek lakóit. A Duna vízszintje Pozsonyban szerdán délután kettőkor elérte a 9,84 métert, ez már csak néhány centiméterrel marad el a 2002-ben Pozsonynál mért több mint száz éves rekordtól, ami 9,9 méter volt. (MTI)

  • Vége a rakparti bringázásnak

    Vége a rakparti bringázásnak
  • Rendőri intézkedésre is szükség lehet Dunakeszi árvíz által veszélyeztetett utcáiban, ha a lakók önként nem hagyják el időben az otthonukat. A Duna soron és a Rév utca környékén lévő 20-25 ház lakói a folyó gyors áradása ellenére sem akarnak kiköltözni, inkább az emeletre húzódnak, mint a korábbi években. A Duna vízszintje ezen a részen még körülbelül 2 métert emelkedhet a napokban. (MTI)

  • Lezárják a főváros III. kerületében a Pók utcát és a Nánási utat, ez azonban a közösségi közlekedést nem érinti, a 106-os buszok további intézkedésig menetrend szerint közlekednek. A Nánási útra a rendőrségi ellenőrzőponton keresztül a célforgalmi és a tömegközlekedési járművek továbbra is behajthatnak. (BKK)

  • Pócsmegyer-Surányban jelenleg a surányi, azaz a Nagy-Duna felőli oldalon épül a gát. MIntegy hatvan ember pakolja reggel óta a zsákokat és magasítja a töltést. Itt 2100 méteren kell megemelni a gátat, amihez mintegy 30 ezer zsákra van szükség. Fél egyes érkezésünkkor ebből körülbelül ötezer zsák készült el és került a helyére, de délutánra 45 fős vízügyes segítséget ígértek, holnap további száz ember segíti a helyi önkéntesek munkáját. A zsákolást nem segítette az ebéddel együtt érkező zuhé, ami mostanra elállt, de jól eláztatta a homokhegyeket.

  • Az árvíz miatt elmaradnak a csütörtökre és péntekre kitűzött tárgyalások a Győri Járásbíróságon. Az épület a környék legmélyebben fekvő részén fekszik, a bíróság irattára a pincében, az utcaszint alatt három méterrel található. A korábbi években a megemelkedő vízszint a bíróság épületének szennyvízelvezetésében problémákat okozott, a pinceszintet többször elöntötte a víz. A pincéből a felsőbb szintekre költöztetik az iratokat. Beadványokat a Győri Járásbíróság portáján lévő gyűjtőládába továbbra is elhelyezhetnek reggel nyolc és délután négy között. A döntés nem érinti az előzetes letartóztatásokkal kapcsolatos üléseket és a bíróság elé állításokat sem, azokat megtartják. (MTI)

  • Most érkezett:

    Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Molnár Attila polgármesterrel tájékozódik az árvízi helyzetről, majd ezt követően a Vidékfejlesztési Minisztérium önkénteseivel bekapcsolódik a településen folyó árvízvédelmi munkálatokba.

  • Egy olvasónk írta, hogy ki kellett üríteni a III. kerületi Dr. Béres József Általános Iskola Kiserdei épületét. Az iskolából meg is erősítették nekünk az értesülést, és azzal egészítették ki, hogy a Pünkösdfürdő utca és a Királyok útjának kereszteződésében lévő épületet áramtalanították, az alagsorból a mozdítható tárgyakat az emeletre vitték fel, az oda járó alsó tagozatosoknak pedig néhány napig az intézmény Keve utcai épületében lesznek az óráik.

  • Korábban írtuk, hogy Budapesten a katasztrófavédelemre hivatkozva telefonálnak ismeretlenek, és a vagyontárgyakról érdeklődnek. A BRFK vezetője nyomozócsoportot hozott létre, hogy megtalálják a III. és az V. kerületben próbálkozó csalókat, akik már lakásokba is becsengettek. (police.hu)

  • Az Árvíz 2013 Összefogás nevű Facebook-csoport egy interaktív Google-térképpel próbálja segíteni a védekezési munkákat. Itt látható, épp hova várják önkéntesek jelentkezését.


    Árvíz 2013 Összefogás - a térkép nagyobb méretben.

  • Az árvíz miatt elmarad a vasárnapra meghirdetett fórum a Margitsziget jövőjéről, írták a szervezők. Az időpontról később döntenek. (Nem adjuk a Margitszigetet)

  • Éppen egy éve nem az áradás szolgáltatott témát, hanem ezek voltak a nap legfontosabb történései:

    • Meghalt Frank Tamás, a magyar Forma1 atyja
    • Áder János visszadobott két törvényt az országgyűlésnek (házszabályt és a jogalkotási tövényt)
    • A nyílt utcán inzultálták Schweitzer József exfőrabbit
    • Ázsiai vadlovak születtek a Hortobágyon
    • Bezárt a világ legrégibb torrentoldala
    • Mindenki Nyírő József hamvaira vadászott
    • Három embert ölt meg a pécsi lövöldöző, aki egy éve életfogytiglanit kapott
    • Visszaküldték Budapestre Brad Pittet a zombifilmje miatt

  • A védekezés miatt Komárom-Esztergom megyében lezárták a 10-es utat Dunaalmás és Almásfüzitő között - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A 10-es út lezárt szakaszát az 1-es úton lehet elkerülni.  Félpályás útlezárást vezettek be a 11-es főúton Leányfalunál, Visegrádon és Esztergom közelében a 28-as, a 42-es és a 60-as kilométernél. A víz még nem érte el az útburkolatot, mindhárom helyen egy sávon, jelzőőrök irányításával halad a forgalom. Esztergomnál a 111-es főút első három kilométere nem járható. Teljes útzár érvényes Pilismarót és Basaharc között a komphoz vezető a 11325-ös számú úton, valamint Esztergomban a Mária Valéria hídhoz vezető 11326-os úton. A híd önkormányzati úton megközelíthető. (MTI)

  • Pakson katasztrófaturistákra is gondolnak

    Bár az árhullám még négy-öt napig biztos, hogy nem éri el őket, Tolna és Baranya megye érintett településein már gőzerővel folyik a felkészülés. Az atomerőmű üzemeltetésének zavartalansága a folyó tetőzésekor is garantált. Kedden életbe léptették a háromfokozatú készültségi szint első lépcsőjét.

  • Az Elég csoport a Fidesz és Deutsch Tamás ajánlásával a Milla (Egymillióan a magyar sajtószabadságért) ellen a Facebookon épített közösség. Most ők és a Milla is ugyanazt gondolják a gátakon dolgozók képeit nézegetve. Mégis van magyar jövő!
  • A Margitsziget kiürítése miatt kialakult vis maior helyzetre való tekintettel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad alábbi júniusi előadásai elmaradnak: Verdi-Wagner nyitókoncert (június 14.), Balkan Fanatik (június 15.), A Szabadság Napja (június 19.), Duna Karnevál (június 21.). A megváltott jegyek június 6-tól június 21-ig becserélhetők. Az árhullám levonulása miatt a színpad ünnepi évada június 28-án, a Spartacus című balettelőadással nyit meg.

  • Leállhat a csepeli szennyvíztisztító

    A csepeli (központi) szennyvíztisztító telep egyéves próbaüzem után, 2010 nyarán kezdte meg a működését, de mivel az elmúlt négy évben nem volt nagyobb árvíz, most néznek szembe először azzal a problémával, hogy a tisztított vizet magasabb vízállásnál nem tudják beleengedni a Dunába. A Vízművek elismerte: vészforgatókönyv szerint legrosszabb esetben a telep szennyvíztisztító tevékenységét le kell állítani, és a Ferencvárosi átemelőnél tisztítatlanul kerülne a Dunába a szennyvíz.

  • A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége (MKTHK) bekapcsolódik az árhullám elleni küzdelembe. Az MKTHK Ételt az Életért Programja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére a gátakon dolgozók ellátásáról gondoskodik. Naponta akár 600 fő ellátását biztosítják Budapesten és Pest megyében. A Krisna-hívők a gátakon dolgozóknak tápláló, meleg ebédet, vegetáriánus gulyás- és gabonaételeket visznek a déli órákban. A felsőzsolcai árvíz tapasztalatai szerint az önkéntesek gyakran több műszakban, megállás nélkül dolgoznak a védvonalak megtartásáért.

  • 5,3 milliárd cseh korona, azaz 60 milliárd forintot különített el a cseh kormány az árvízvédekezésre, jelentette be Petr Necas miniszterelnök. A Wall Street Journal cikke szerint Necas elmondta: a források a 2013-as költségvetésből származnak, emiatt nem nő a költségvetési hiány. Az összeg szükség szerint még növelhető Necas szerint, aki elmondta: két német szövetségi állam, Szászország, Bajorország mellett Csehország is az EU Szolidaritási alapjához fog fordulni segítségért.

  • Több helyen rendeltek el az árvíz miatt vadászati, halászati és horgászati tilalmat - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t. Teljes vadászati tilalom van Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Szigetköz teljes területén, a gátrendszertől 1 kilométer távolságig már június 3-tól. Teljes a tilalom Komárom-Esztergom a Duna árvízzel borított területének 500 méteres védőzónájában június 5-én 13 órától. Általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, mellék- és holtágain június 5-én 13 órától.

    A tilalmakról, korlátozásokról, valamint azok feloldásáról folyamatosan a Nébih honlapján tájékozódhatnak.

  • Csütörtök reggeltől változások lépnek életbe a 2-es villamos vonalán – közölte a BKK (a linkre kattintva térképet is lát). A Duna áradása miatt a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és az Eötvös tér között, míg a 2-es villamospótló autóbusz hosszabbított útvonalon a Nyugati pályaudvar és a Széchenyi István tér (Eötvös tér) között jár.

  • Szerda délután négykor lezárták a 4-es és a 6-os villamosok margitszigeti megállóját. A 34-es, a 106-os és a 234-es autóbuszok, valamint az Árpád hídon közlekedő 901-es, 918-as és 937-es éjszakai járatok szintén kihagyják a Szigeti bejáró megállót, közölte a BKK.

  • Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleményéből. 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek. A 920 centimétert vélhetően nem fogja meghaladni, de jóval magasabb lesz a Duna vízszintje mint 2002-ben, amikor a folyó 875 centiméterrel tetőzött Nagybajcsnál - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A számítások szerint Rajkánál csütörtök reggelig 650 centiméterig emelkedhet a vízállás. (MTI)

Rovatok