Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az árvíz a Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztési munkálatait is hátráltatja – közölte az állami beruházó NIF Zrt. A tájékoztatásuk szerint a Pilisvörösvár-Piliscsaba vasúti vonalszakasz kivitelezési munkálatait a 4. számú vasútvonal, valamint a 12-es út lezárása akadályoztatja. A nem várt munkaleállás kihathat a beruházás befejezési határidejére is.

  • Vizsgahalasztásra kapnak lehetőséget azok az ELTE-s hallgatók, akik közreműködnek az árvízi mentésben. Mezey Barna, az ELTE rektora és Kalina Gergely HÖK-elnök egyben arra kérte az egyetemistákat, hogy erejükhöz és lehetőségeikhez mérten vegyenek részt az árvíz elleni védekezésben.

  • Mind a szennyvízelvezetést, mind az ivóvízellátást biztosítani tudja a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.. Balogh Zsolt, a DMRV műszaki igazgatója szerint a vízbázis telepein lévő, kulcsfontosságú kutak, szivattyúk, gépházak, transzformátorok és az ezekhez kapcsolódó elektronikus berendezések védelme biztosított. Homokzsákokkal, illetve a gépház nyílászáróinak elfalazásával védekeznek.

  • cikkünk a témában: HH

    Eddig 62 embert kellett kitelepíteni

    Bakondi György jelentkezik a legújabb adatokkal a Margitszigetről. Mederben tartják az árvizet.

  • A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben itt mért több mint százéves rekordot. Szerdán műveleti területté minősítették, és lezárták az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt, mert a rakparton egyre nagyobb számban megjelenő kíváncsi tömeg a mobil védőgátakat is megrongálta. A Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták. (MTI)

  • A szerda délutáni helyzetet rögzítette olvasónk.

    2013.06.05. Nagymaros árvíz
  • 40 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt Esztergomban a Prímás-szigetről, számukra a Kőrössy kollégium nyitotta meg kapuit - közölte a megyei kormánymegbízott. Pilismaróton az üdülőövezetet kiürítették, a 70 érintett személy számára megnyitották a faluban lévő melegedőhelyet. A kormányhivatal felmérése szerint egy nagyobb kiürítéshez a Vértes Volán 283 buszt tud mozgósítani.

  • Gátépítési munkálatok miatt csak egy irányban járható a 2-es főút fővárost Dunakeszivel összekötő szakasza. A Budapest felé haladókat elterelik az Auchan irányába. A főúttal párhuzamos Duna megáradva veszélyeztetheti a közlekedést. Ennek megakadályozására 60 centiméter magas nyúlgátat építenek a Budapest felé vezető sáv mentén. A forgalomkorlátozás a munkálatok befejezéséig, csütörtökön még biztosan érvényes. (MTI)

  • A májusban életbe lépett büntetőszabályok értelmében akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat az, aki ebben a rendkívüli helyzetben lop - közölte Kocsis Máté, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke. A Büntető Törvénykönyv közelmúltban történt szigorításának köszönhetően súlyos bűncselekménynek minősül, ha valaki közveszély esetén lop. "Nincs pardon tehát annak, aki a mostani árvíz idején ügyeskedni próbál. Aki ilyet követ el, az biztos lehet benne, hogy börtönben fog ülni" - áll a közleményében. Az árvízi csalók alapesetben három év, a különösen nagy értékre elkövetett lopásnál akár tíz év büntetésre is számíthatnak. (MTI)

  • A paprikáskrumpli ebéd után már délután négykor megérkezett a surányi önkénteseknek a szendvics és a kávé az egész nap rendelkezésre álló zacskó víz mellé. Bónuszként este hat körül került pár tálca sör is, úgyhogy ha valaki jó hangulatban, teljes ellátással szeretne lapátolni, ne hagyja ki a lehetőséget, mert ember mindig kell. A munka itt körülbelül este nyolcig folyik, aztán folytatódik holnap reggel nyolckor. Az egész napos munka eredménye nem éppen látványos, a gát hiányzó szakaszán három sor homokzsákot sikerült lerakni, ahhoz, hogy kész legyen még legalább ennyi kell, de inkább több. A hangulat remek, részletek később.

  • A Honvédelmi Minisztérium a táti polgármester kérésére drónt küldött fel szerda reggel az árvízhelyzet megfigyelésére, ezt a felvételt készítette:

    Az árvíz egy drón szemével
  • Súlyos vészhelyzet alakult ki szerdán az Elba és mellékfolyói mentén Németország keleti részén. Halléba betört a Saale, a folyó vízállása 400 éve a legmagasabbra, 807 centiméterre emelkedett, a városból 30 ezer embert kitelepítenek. (MTI)

  • Legalábbis ezt látta olvasónk, Csaba, aki nemrég erről számolt be:

    A Margit híd budai hídfőjénél, a hév állomás dunai oldalának északi sarkában már homokzsákok vannak. Egy hölgy szorgalmas söpri a beszivárgó vizet a peronról.

  • Szigetmonostoron a Suhanj! Alapítvány önkéntesei is besegítenek az árvízi védekezésbe. A nap árvízi önkéntese Gergő, aki kerekesszékből segítette 4 órán át a homokzsákok töltését és csak a szakadó eső tudta leparancsolni a gátról.

  • Kíméletes hajózásra szólította fel az érintetteket szerdán a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal a Dunán. A hajók és hajókötelékek a partoktól nagyobb távolságban, a megváltozott áramlási viszonyok figyelembevételével, a lehető legkisebb hullámkeltést okozva, úgynevezett völgymenetben a lehető legkisebb sebességgel közlekedhetnek. A magas vízállás miatt elrendelt korlátozások nem vonatkoznak a védekezési munkákban igazoltan részt vevő szervezetek, állami szervek, valamint a vízi rendészeti és folyamfelügyeleti szervek úszó létesítményeire.

  • Így készülnek a Rómain a rekordárvízre

    Ellentmondó információk, lemondott Saint Tropez-i nyaralás, és az örök vita: gát vagy nem gát? Budapest leginkább kiszolgáltatott részén, a Római parton jártunk.

  • A komáromi térségbe érkezett szerda délután Orbán Viktor, ahol személyesen irányította az árvízi védekezés munkálatait. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Molnár Attila komáromi polgármester társaságában járta be az árvíz sújtotta területeket. Olvasónk szerint este 7 körül érkezett Tátra. Orbán Viktor csütörtök reggel részt vesz az árvízi védekezést irányító törzs munkájában a Belügyminisztériumban, majd 8 órakor a tárca épületében sajtótájékoztatón összegzi az eddigi árvízi tapasztalatokat, és beszámol az éjjel meghozott döntésekről. Tegnap a római parton Pintér Sándorral, Bakondi Györggyel és Tarlós Istvánnal tartott terepszemlét, ezt videón rögzítették.

  • Az árvíz fennakadásokat okozhat egyes vezetékes szolgáltatásokban az érintett területeken – közölte a Magyar Telekom. A tájékoztatásuk szerint a távközlési berendezések elektromos áramellátásának átmeneti szünetelése miatt az alábbi szolgáltatásokban lehetnek fennakadások:

    • digitális kábel TV
    • IPTV
    • vezetékes telefon
    • DSL

    A fennakadások Budapesten a III. és XIII. kerület alábbi részein és az alábbi településeken fordulhatnak elő:

    • a Római parton
    • a Csillaghegy Duna felőli részén
    • a Nánási úton és környékén
    • a Hajógyári szigeten és a Margitszigeten
    • Kismaroson
    • Kisorosziban
    • Verőcén.

    Emellett az áradás miatt Visegrád, Dunabogdány, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Horány és Surány településeken – a helyszín megközelítésének nehézségei miatt – megnőhet a szolgáltatások hibaelhárítási és létesítési ideje, közölte az MTelekom. A mobilhálózatuk működésében nem lesznek változások a legnagyobb áradás idején sem.

    A Telekom lakossági ügyfelei a díjmentes 1412-es ügyfélszolgálati telefonszámon, üzleti ügyfelei pedig a 1435-ös telefonszámon kérhetnek további felvilágosítást és tehetnek bejelentést.

  • Az állami közútkezelő a dunai árvíz miatt szerda este nyolc órakor lezárta a 11-es főutat Esztergom és a 117-es számú főúti csomópont, a 67,6-os és a 72,174-es kilométer között.

  • Még a dunai árvíz tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda este. A vízügyi szakemberek figyelembe vették az árhullám várható tartósságát is, ezért Mecsérnél és Dunaszentpálnál a biztonsági szintet tovább növelték. Ásványrárónál a töltésmagasítási és kiegészítő munkákat holnap fejezik be

  • A vízügyi szolgálat munkatársai a földrengésről értesülve azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerda éjjel. A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a ma esti földmozgás semmilyen károsodást nem okozott a védművekben.

  • Olvasóinktól sok képet kaptunk arról, ahogy estefelé néhányan mindenféle menő boardokkal csúszkáltak a rakparton festői környezetben.

  • Csütörtök déltől péntek délig kétszázhuszonegy embert telepítenek ki Budapest XXII. kerületében a fővédvonal és a Duna közötti hullámtérből. Az ott lakókat a Gyár utcából és a Horgász-telepről kell ideiglenesen kitelepíteni. Az érintetteknek a nagytétényi Bartók Béla két tannyelvű iskolában biztosítanak szálláshelyet. A kitelepítettek között 25 gyermek is van.

  • A drezdai inline világbajnokság szünnapján a sportolók, köztük a magyar válogatott tagjai is besegítettek az árvízi védekezésbe a pillnitzi kastélynál. Erről az IIHF hivatalos honlapja beszámolt. A világbajnokságnak otthont adó EnergieVerbund Arena jelenleg az egyetlen sportlétesítmény Drezdában, ami nyitva van a Szászországot is sújtó példátlan áradások miatt. A szerdai szünnapon önkéntesnek jelentkeztek, hogy segítsék az árvízvédelmi munkálatokat, a teljes német válogatott mellett a magyar csapat is segíttette a mentést, de a japánok is kivették részüket a munkából.

  • Harrach Péterrel várják a vizet a Dunakanyarban

    A víkendházak tulajdonosai biztosan szívnak, a helyi lakók közül pedig azok, akik eddig is. Verőcétől Szobig mentünk, hogy megnézzük, a kritikus részen hogyan készülnek az árvíz tetőzésére. Pániknak nyoma sincs, pedig van hely, ahol alulról is jön a víz.

  • A főváros területén egész éjszaka két kiemelt helyszínen folyik a védőgátak építése, a Római-parton 1700 méter hosszan, míg a Margitszigeten 5400 méteren.

  • Áll egy szemüveges, öltönyös, bajszos bácsi a Margit-híd pesti hídfőjénél, a Parlamenthez közeli oldalon egy esernyővel kezében, és mozdulatlanul mered a távolba - írja olvasónk, Hó Márton. Teljesen bement a vízbe, a szalagkorlát mellé. Az alábbi kép szerda este fél 8-kor készült, akkor nagyjából harminc percen keresztül meg se mozdult a figura, csak szótlanul és mozgás nélkül nézett a Margít-híd irányába. Vajon mit akart ezzel mondani?

Rovatok