Index Vakbarát Hírportál

Parlamenti alelnök lett a volt szkinhed

2014.05.06. 11:56
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szkinhedmúlttal vádolják az MSZP kampányfőnökét is

    Molnár Zsolt a Magyar Nemzet szerint ott volt a Göncz Árpádot kifütyülő szélsőjobboldali tömegben, szerintük ezt fotók bizonyítják. Molnár a lapnak elismerte, hogy „lehetett olyan rendezvényen korábban, ahol bőrfejűek is voltak", de azt tagadja, hogy ő maga is az lett volna.

  • Nem olyan régen azt mondtam, halálra idegesít, hogy Gyurcsány Ferenc napjában többször megosztja velem gondolatait a NapiFerin keresztül (persze az appot én töltöttem le, ki más). Most viszont nem tudom, mi van. Feri utoljára két napja írt. Azóta semmi. Szinte látom magam előtt, ahogy kényelmetlenül szorong új helyén a parlamentben, közvetlenül a jobbikos képviselők mögött, és meg sem mer mozdulni. Feri, egy demokrata nem fél!

  • A Magyar Nemzet kedden írta meg, hogy Mesterházy Attila MSZP-s elnök jobbkeze, Molnár Zsolt (aki az elmúlt ciklusban a nemzetbiztonsági bizottságot vezette), 1992-ben kapucniban, szkinhedek között volt ott Göncz Árpád akkori államfő kifütyülésekor. Az Index most szocialista politikusokat kérdezett arról, hogy mi a véleményük Molnár múltjáról. Hiller István és Bárándy Gergely is tőlünk hallott először a Molnárral kapcsolatos hírről, erre hivatkozva mindketten azt mondták, hogy egyelőre nem kommentálják azt.

  • Jelenlét-ellenőrzéssel meg egyéb unalmas bürokratikus dolgokkal folytatódik az ülés. Turi-Kovács megállapítja, hogy az Országgyűlés határozatképes.

  • Mirkóczki Ádám (Jobbik) egy gyors sajtótájékoztatót hívott össze Molnár-ügyben. Szerinte az MSZP-nek visszanyalt a fagyi, hiszen éppen a szocialisták támadták Sneider Tamást a szkinhedmúltja miatt. Hegedűs szerint az MSZP álszent és képmutató. 

  • Mi a véleménye a Fidesznek a Jobbik alelnökéről?

    Gulyás Gergelyt faggatják a Parlamentben.

    Mi a véleménye a Fidesznek a Jobbik alelnökéről?
  • És ez most folytatódik. Az NVB és az NVi elnökének beszámolója sem volt semmi, most meg szépen felolvassák a 199 képviselő nevét.

  • Akkor egy gyors ismétlés és pár új információ arról, hogyan tesz esküt az ellenzék az általa különböző mértékben elutasított fideszes alaptörvényre.

    • DK: Gyurcsányék az esküjüket kiegészítik egy saját szöveggel. Ebben várhatóan kétségbe vonják az alaptörvény legitimitását, sőt, az esküokmányhoz is hozzácsatolják a kiegészítést.
    • Együtt-PM: 14 órakor tartanak egy sajtótájékoztatót, ahol az alkotmányosság helyreállítására esküsznek föl″. Ezenkívül úgy tudjuk, Szabó Tímea a régi Alkotmányra és nem az Alaptörvényre fogja letenni a képviselői esküt, lesz nála közben egy Alkotmány.
    • LMP, MSZP: A képviselők nem készülnek semmi különlegesre.
  • Újra megszólaltak a fanfárok. Az országyűlési őrség behozza a történelmi zászlókat. Az esküvel megalakul az új Országgyűlés.

  • Én, ... fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; országgyűlési képviselői tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom.

    (Az eskütevő meggyőződése szerint)

    Isten engem úgy segéljen!

  • A Jobbik az MSZP-s Molnár Zsolt feltételezett szkinhedmúltjával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatója után Sneider Tamás és néhány jobbikos a parlament „szkinhedválogatottjával″ viccelődött. Sneider még azt is elképzelte a tréfa kedvéért, hogy feláll majd a pulpitusra egy zászlóval és azt mondja:

    Megcsináltuk!

    Nevessünk együtt a jobbikosokkal!

  • A parlamenti közvetítésen nem lehetett látni, csak hallani, hogy több képviselő a saját esküjét mondta tovább, és még egy ideig állva maradt. A Demokratikus Koalíció az esküjét kiegészítette egy saját szöveggel.

  • Nem történt változás: maradt Rogán Antal, Harrach Péter, Mesterházy Attila, Vona Gábor és Schiffer András a frakcióvezető.

  • Titkos szavazást tartanak. Egy urnába kell dobni a szavazólapokat. Nem lesz nagy meglepetés: ismét Kövér László lesz a házelnök.

  • Amíg szavaznak.

  • Mondjuk annyira nagyot azért nem, hiszen csak négyen vannak. A háttérben maga Fekete György, aki ellen a Műcsarnok épületében Gyurcsányék még külön tüntettek is.

  • Bajnai Gordon pártszövetsége sajtóközleményben ment neki a frakcók tegnap esti megállapodásának. Azt írják, ők sem Sneider Tamást, sem Dúró Dórát nem szavazzák meg, nem mellesleg leelvtelenezték még saját korábbi szövetségesüket, az MSZP-t is:

    Az Együtt-PM szövetség felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-KDNP, az MSZP és az LMP alkujának eredményeként a jobbikos Dúró Dóra bizottsági elnöki, Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségre pályázhat. Képviselőink tiltakoznak ez ellen, és nem szavazzák meg a jelölteket. 

    Az Együtt-PM Szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy Sneider Tamás, az egykori egri szkinhedvezér, akit neonáci elvbarátai Royként ismertek, és aki cigányverőként híresült el annak idején Heves megyében, az MSZP, az LMP és a Fidesz-KDNP alkujának eredményeként, az országgyűlés alelnöke lehet. Megdöbbentő számunkra, hogy a szocialista képviselők engedtek Kövér László zsarolásának, és azért, hogy ők is delegálhassanak egy alelnököt, támogatják Sneider megválasztását. 

    Az Együtt-PM számára elfogadhatatlan az is, hogy az országgyűlési frakciók elvtelen megállapodásának köszönhetően az oktatási és kulturális bizottságnak jobbikos elnöke lehet.

  • Fogadom, hogy mindent megteszek a Köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új Alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak.

    És elvileg az esküokmányhoz is hozzácsatolták ezt a szöveget. Nagyon kíváncsi vagyok, Kövér Lászlóék belekötnek-e ebbe. Egészen vicces lenne, ha emiatt nem lenne érvényes a négy DK-s képviselő eskütétele.

  • - Index: Jó ötlet Sneider Tamás? - L. Simon: Nem.

    A volt kulturális államtitkárt a kultúrharcról és a konszolidációról is kérdeztük.

    -Index: Jó ötlet Sneider Tamás? -L. Simon: Nem.
  • Kónya Péter a politika Gerendás Pétere. A Szolidaritás vezetője 2012 őszén még azt mondta a Hvg.hu-nak adott interjújában:

    Többen úgy vagyunk vele, hogy ha nem sikerül az Orbán-rezsimet leváltani és valóban egy helyes pályára állítani az országot, akkor valószínűleg külföldre megyünk és kezdjük elölről az életünket.

    Most megkérdeztem tőle, hogyhogy még itt van, hiszen nem sikerült leváltaniuk az Orbán-kormányt. Mire ő meglepő választ adott. Azt mondta, hogy korábban arra gondolt, sokan elhagyják az országot, ha Orbán marad. 

  • Az MSZP-s politikus a parlament folyosóján újságírói kérdésekre elmondta, hogy nem igaz, amit a Hvg.hu és a Magyar Nemzet állít róla: ő soha nem volt szkinhed. Molnár elmondása szerint sok focimeccsre járt, − ahogy más rendezvényekre is −, ahol sokszor, főleg, ha rossz idő volt, kapucnis pulcsit vett fel. Elmondta, ha bárki azt állítja róla ezután, hamisan, hogy szkinhed volt, azt beperli. Schiffer az LMP sajtótájékoztatóján pontosította a focimeccseket: szerinte Molnár a kispesti ultrákhoz tartozott.

  • Megkérdeztük Molnár Csabát (DK), milyen érzés a Jobbik mögött ülni. Azt mondta, hogy iszonyú és nem is fognak a jobbikosokkal beszélgetni.  Kérdeztük arról is, mit szól Molnár Zsolt állítólagos szkinhedmúltjához, erre azt mondta, hogy beszélt az MSZP-s politikussal, aki hazugságnak nevezte a Magyar Nemzet állítását. Molnár Csaba azt mondta: inkább hisz Molnár Zsoltnak, mint a szerinte hazug Magyar Nemzetnek.

    • Molnár Zsolt: az MSZP budapesti elnöke és kampányfőnöke az országgyűlési választáson. Őt vádolják most azzal, hogy szkinhed volt. 
    • Molnár Csaba: a DK alelnöke, a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány minisztere.
    • Horváth Csaba: az MSZP alelnöke és főpolgármester-jelöltje, aki ingyen BKV-val kampányolt négy éve.
  • Schiffer András, az LMP elnöke azt mondta a Molnár Zsolt szkinhedmúltját feltáró hírről, hogy amíg nincs bizonyítva, addig nem érdemes beszélni róla. Szerinte inkább az a kérdés, hogy a Molnárt átvilágító Alkotmányvédelmi Hivatal hogyhogy ezt nem vette korábban észre. És az is kérdés, hogy Molnár most áll-e kapcsolatban olyan emberekkel, akik veszélyesek az alkotmányos rendre.

  • Schiffer többször kérte Vona Gábort, hogy gondolja át az álláspontját arról, Sneider Tamást akarják-e alelnöknek. Schiffer szerint elfogadhatatlan, hogy egy jogerős ítélet után valaki alelnöke legyen a Háznak. Az LMP elnöke erről egy sajtótájékoztatón beszélt.

  • Azt hallottuk, Kövér László eskütétele után – őt ugyebár éppen most választják meg a parlament elnökének – a PM társelnöke egy uniós zászlót fog neki odaadni. Ez Szabónak a mai második performansza lenne, először ugyanis az eskütételnél a régi Alkotmányt vitte magával. És még hol van a nap vége! – 14 órakor a négy Együtt-PM-es képviselő közösen is csinálni fog valamit. 

  • akkor ne feledkezzünk el a témában született egyik klasszikus műről, a Szántó Gábor által írt Bőrfejűek című könyvről, ami még a rendszerváltás előtt jelent meg erősen propagandaízzel. A könyv apropója egy budapesti incidens volt, amikor a bőrfejűek itt tanuló kubai vendégmunkásokat vertek meg. Ekkor lett országosan ismert Dudás „Dudi" András szkinhedvezér, aki még mindig ebben a szubkultúrában nyomja, bár 2012-ben otthagyta az Oi-Kor zenekart.

    Dudásról a Youtube-on is van fent egy felvétel, egy Kék Fény-adás. Amiatt került be a műsorba, mert egy koncerten fejbe rúgott egy fotóriportert. A fotóriporter egyébként ma az egyik legnépszerűbb hetilap fotórovatát vezeti:

  • Schiffer András már most benyújtott törvényjavaslatokat, köztük egy alaptörvény-módosítási javaslatot is. Utóbbiban az szerepel, hogy a miniszterelnököt úgy lehessen kinevezni, ha van vita a kormányprogramról. 2006-tal vont párhuzamot az LMP elnöke, amikor Gyurcsány Ferenc nem azt csinálta, amit a kampányban megígért.

    Most már kormányprogram sincs

    – mondta Schiffer.

    A másik törvényjavaslatuk arról szól, hogy senkit ne lehessen kilakoltatni, és ne lehessen devizahitelt felvenni. Ezenkívül egy javaslatot, ami "megvédené a magyar földet a spekulánsoktól", valamint egy javaslatot, hogy a politikusok esetében legyen kötelező a vagyonosodási vizsgálat. Az állambiztonsági aktákat is nyilvánosságra hoznák, és fellépnének az "offshore-lovagok" ellen is.

  • Szászfalvi László bekrémesezik a szavazás előtt.

  • Ez az eredmény:

    Igen: 171
    Nem: 19
    Tartózkodott: 3

    A 199 képviselőből 196-an szavaztak. 3 szavazat érvénytelen volt. 

Rovatok