Index Vakbarát Hírportál

10 leg: a legkeményebb beszólást a Facebook kapta

2015. október 23., péntek 19:15 | aznap frissítve

A fene tudja mi a jobb? Egy hangos tömegtüntetésekkel és aktuálpolitikai üzenetekkel tarkított október 23., vagy az olyan, amilyen a mostani volt: csendes, unalmas és néhol kifejezetten lehangoló. A pártok által megmozgatott emberek száma 20 és 600 között mozgott, pedig most senki nem panaszkodhatott az időjárásra. Küzdelmes munkával összeszedtünk 10 csúcsteljesítményt a 2015-ös megemlékezésekről.

1. A legnagyobb szónoki teljesítmény egy arcon ülő darázzsal

Gyurcsány Ferencnek jár a díj. Ezt amúgy nem mi állítjuk, ő maga mondta: íme egy rekord, mert valószínűleg kevesen tudnak darázzsal a fejükön így megemlékezni.

2. A legrövidebb beszéd

És a győztes ismét Gyurcsány Ferenc: 3, azaz három percet beszélt. Tőle ez különösen nagy teljesítmény. Ennél rövidebben csak az MSZP szólalt meg: sehogy. Csak egy közleményt adtak ki, amiben azt írták: a kormány nem tud méltóképpen ünnepelni.

3. A legtöbb embert megmozgató rendezvény

Míg a kisebb ellenzéki pártok 20-50 politikust, aktivistát+néhány újságírót és rendőrt tudtak megmozgatni, a fővárosi Fidesz megemlékezésére és a civil Új Magyar Köztársaság rendezvényére pedig kb. 200-200 ember ment el, az abszolút győztes a Jobbik műsoros délutánja volt Gregor Bernadettel, egykori pesti srácokkal és kb. 600 emberrel.

4. A leglehangolóbb produkció

Egy olyan produkció aligha szolgálja az amúgy kormányellenes és a passzív ellenzéket is keményen bíráló szervezet táborának felspannolását, mint az Új Magyar Köztársaság rendezvényén ez a Göncz Árpádról megemlékező kortárs mű.

Göncz Árpád emlékére, vágatlan

5. A legizgalmasabb fellépő

Az egykori SZDSZ romjain létrejött Szabadelvű Polgári Egyesület amúgy is szomorú megemlékezésén lépett fel Rejtő Gábor, aki riporterünk éles szemű megfigyelése szerint olyan, mintha régi, híres, SZDSZ-körüli énekesből gyúrták volna össze.

6. A legmerészebb párhuzam 1956 és 2015 között

Egyértelműen Kósa Lajosnak jár a díj, aki szerint ahogy '56-ban "a magyarok nem haboztak megvédeni az országunkat, úgy ma mi sem habozhatunk, meg kell védenünk Magyarországot, Európát és az európai értékeket". Az 1956-os forradalom és a menekültválság között húzódó 59 évnyi szakadék átugrása talán egyel jobban sikerült Varga Mihálynak a fővárosi Fidesz megemlékezésén.

7. A legfeministább 56-os gondolat

Akár az egyetlen eredeti megszólalás díját is kioszthattuk volna Szél Bernadettnek. Az LMP társelnöke legalább próbált valami originális gondolattal előállni a sokszor ellőtt 56-os panelek helyett. Szél az 1956-os nőkről beszélt, akiket kihagynak a férfiak által dominált történetírásból. Pedig voltak nők is, akik egyszerű igazságaikhoz ragaszkodtak, és voltak akiket ezért kivégeztek. Tényleg, mi lett volna a pesti srácokkal a pesti lányok nélkül?

8. A legerősebb nemzeti egység 

Talán már el is felejtettük, pedig egy időben ez szokás volt. Miskolcon most is tartják a szép hagyományt: együtt koszorúzott a Hősök terén lévő emlékműnél a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az Együtt, na és az 56-os szervezetek, és a vitézi rendek, és a politikai foglyok, és több civil szervezet.    

9. A legkeményebb beolvasás

A legkeményebb beolvasást ezúttal nem az Orbán-kormány kapta, hanem a Facebookon észt osztók és a béna parlamenti ellenzék. Vajda Zoltán, a tavalyi civil tüntetések résztvevői által alapított Új Magyar Köztársaság ügyvivője szerint az ellenzékiség ma következmények nélküli zsörtölődésben és primitív Orbán Takarodj-posztokkal nyomatott lájkvadászatban merül ki.

10. A legjobb showelem és a legmerészebb technikai újítás

És most szólaljanak meg a harangok, mondta Kuncze Gábor a Nagy Imre emlékház előtt összegyűlt, 65 éves átlagéletkorú hallgatóságának. Erre a mellette álló Koncz Imre előkapta a mobilját, odalépett a mikrofonhoz, odatartotta....és megszólaltak róla harangok.

Szólaljanak meg a harangok!

+1. A legnagyobb igazolt hiányzás

Orbán Viktoré. A mostanában inkább az európai színtéren politizáló miniszterelnök Madridban az Európai Néppárt csúcstalálkozóján van. Innen nyílegyenesen Brüsszelbe utazik, ahol vasárnap rendkívüli EU-csúcsot tartanak a menekültválságról. 

Ha ennél több részletre kíváncsi, olvassa el napi összefoglalónkat az idei csendes október 23-ról. 

Rovatok