Index Vakbarát Hírportál

Németh: Nem tudni, hogy megtámadnak-e majd határokat

2016. március 10., csütörtök 09:18

Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke az m1-nek azt mondta, a kormány azért rendelte el a migrációs válsághelyzetet, mert

Mint mondta, egyre többen próbálnak átjönni a kerítésen, vagy vonaton bejutni Magyarországra, és vannak, akiket már az ország beljesében fognak el.

Közölte,

megelőző lépésként rendelték el a migrációs válsághelyzetet.

Mindez azért érdekes, mert az utolsó hírek szerint: Szerbiában közel ezren, Macedóniában pedig mintegy 1500-an vannak még, akik ott rekedtnek az új tiltások miatt. A görögországi Idomeniben 15 ezren várnak a macedón határ megnyitására reménytelenül, egész Görögországban pedig összesen 36 ezren. Erről itt írtunk bővebben.

Ahogy azt megírtuk, az ellenzék csak nagyon szolidan kritizálta az intézkedést, ugyanis egy részük arra számít, hogy a kormány tud valamit, amit eltitkol. A Helsinki Bizottság ugyanakkor tovább ment, a civil jogvédők szerint a kormány a saját szabályai szerintnem hirdethetett volna ki válsághelyzetet, mivel ahhoz az kellene, hogy az előző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtsanak be a menekültek, vagy pedig ha a tranzitzónákban az előző hónapban átlagosan 1000 ember tartózkodott volna - erről azonban szó sincs. Így a döntés haladéktalan visszavonására szólították fel a kabinetet.

Rovatok