Index Vakbarát Hírportál

Pólójával akasztotta fel magát Lipcsében a szír bombagyáros

2016. október 13., csütörtök 11:50 | aznap frissítve

Sok értékes információt lehetett volna megtudni a Lipcsében elfogott, az Iszlám Állammal is kapcsolatban álló szír bombagyárostól, de Dzsaber al-Bakr szerdán este öngyilkos lett a cellájában. Az eset miatt komoly vizsgálat indult, ami több hiányosságot tárt fel: nem volt tolmács, a cellát kamerával nem lehetett megfigyelni, a pszichológusnak pedig eddig még nem volt dolga terroristákkal.

Dzsaber al-Bakr Chemnitzi lakásában szombaton másfél kiló robbanóanyagot, gyújtószerkezetet és a repeszhatást erősítő fémdarabokat találtak. A német titkosszolgálat szerint a férfi valamelyik berlini repülőtéren készült robbantásra.  Vasárnap este sikerült elfogni, szerdán azonban a pólójával fölakasztotta magát a cellájában. 

A férfi esetében nem állt fenn az öngyilkosság veszélye, mondta a  csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatón Sebastian Gemkow, Szászország tartományi igazságügyi minisztere.  Rolf Jacob, a büntetés-végrehajtás vezetője is azt mondta: amikor a férfit beszállították a fogdára, kiegyensúlyozottnak és nyugodtnak tűnt, nem állt fenn nála akut öngyilkossági késztetés.

A szír férfit kedden egy pszichológus is meghallgatta, neki azonban terroristákkal eddig nem volt tapasztalata. Ő sem látta jeleit annak, hogy a férfi öngyilkosságra készülne.

Normális esetben azokat, akiknél fennáll a gyanú, hogy a cellában önkezükkel akarnak véget vetni életüknek, más őrizetesekkel együtt helyezik el egy speciális cellába. Bakr esetében ez egyrészt nem volt indokolt, másrészt azért sem akarták így elhelyezni, mert tartani lehetett attól, hogy a többi fogvatartott bántalmazza. Bakr éhségsztrájkba kezdett a fogdán: elutasította az ételt, csak napi egy liter vizet kért.

A férfi magánzárkába került, de elrendelték, hogy az őrök 15 percenként ellenőrizzék a cellájában. Ezt később 30 perces időközre változtatták. A cellát kamerával nem tudták megfigyelni, ezt ugyanis a szászországi törvények tiltják. Szerda este fél nyolckor volt az utolsó szabály szerint előírt ellenőrzés. Az egyik őr ettől függetlenül negyed óra múlva benézett a cellába, amikor Bakrt már felakasztva találta. A férfi tehát ezen a 15 percen belül hajtotta végre az öngyilkosságot: pólójával a rácsra akasztotta fel magát. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. 

A büntetés-végrehajtás vezetője elismerte, hogy kedden a szír férfi cellájában egy lámpa leesett vagy a fogvatartott összetörte azt, és az őrizetes manipulálni próbálta az egyik konnektort is. A cellában ezért kikapcsolták az áramot. Az esetet vandalizmusnak minősítették.

Kiderült az is, hogy amikor a férfit vasárnap éjszakai elfogása után bevitték a fogdára, a büntetés-végrehajtásnak nem volt tolmácsa. Tolmácsot csak később, a pszichológussal folytatott keddi beszélgetéshez sikerült találni. A büntetés-végrehajtás képviselője jelezte: főleg hétvégén vagy éjszaka általában nincs azonnal elérhető tolmácsuk.

Mint korábban megírtuk: a 22 éves Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában a menekültekkel együtt érkezett Németországba. 2015 júniusában kapta meg a menekültstátuszt. A szászországi Eilenburgban volt a bejelentett lakóhelye, innen azonban eltűnt. Idén év elején hetekre, talán hónapokra is elhagyta Németországot. A német rendőrség szerint Törökországban volt, és nem kizárt, hogy Szíriában is járt, ahol az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől kaphatott kiképzést pokolgépkészítésből. 

A német titkosszolgálat már augusztusban felfigyelt a férfira. Azután döntöttek úgy, hogy lekapcsolják, amikorforró ragasztót vásárolt egy üzletben. Ez lehetett az utolsó összetevő a tervezett pokolgéphez.

Szombaton hajnalban megpróbálták őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen, de Dzsaber al-Bakr a rajtaütés előtt elmenekült.  A szír férfi Lipcsébe menekült. Itt okostelefonján egy szíriai menekülteknek létrehozott online platformon jelezte, hogy segítségre szorul, mert nincs szállása.  Egy szíriai menekültekből álló baráti társaság fogadta be. Vasárnap az egyik ismert közösségi portálon arab nyelven közzétett körözési felhívás alapján felismerték, és amikor este aludni indult, letámadták, megkötözték és értesítették a rendőrséget. A megkötözött terroristáról  képet is közölt a Bild

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok