Index Vakbarát Hírportál

Borzasztó időjárással, nagy ellenzéki összejövetel nélkül telt az ünnep

Október 23. percről percre

Vége
BSZ 0971
Index
2017.10.23. 19:35

Összefoglaló

A pocsék idő miatt kevesen voltak az október 23-i megemlékezéseken.
A Közös Ország Mozgalom által szervezett nagy ellenzéki demonstrációt a rossz idő miatt lemondták.
Gyurcsány Ferenc egy élhető ország programját hirdette meg a Demokratikus Koalíció rendezvényén.
Orbán Viktor több ezer ember előtt azt mondta: sorsdöntő lesz a 2018-as választás Magyarországon.
A Jobbik megemlékezésére néhány százan mentek el, ahol a párt elnöke meghirdette a Vona-tervet.
A Momentum Mozgalom pár száz fős megemlékezésén a korrupció megállításáról és a politikától elfordult emberek aktivizálásáról beszéltek.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Minden generációnak megvan a felelőssége Fekete-Győr szerint. "A mi generációnk felelőssége, hogy ne nézzen félre, ne tárja szét a kezét, ne hagyja el örökre Magyarországot." Érvelni kell, meghallgatni másokat, közösen gondolkodni, és a végén persze elmenni szavazni.

    Mi sem születtünk politikusnak, aktivistáknak, közületek jövünk - mondja az elnök, aki utal arra, hogy elkezdték osztogatni a változás kézikönyvét. "Vigyétek a változás hírét, legyetek a szócsöveink!" - adta ki a feladatot. Szerinte a külföldön lévő ismerősöket is fel kell hívni, és elmagyarázni a szavazás fontosságát. De persze az elnök szívesen fogadná, ha minél többen jelentkeznének a cselekvés köreibe, jelentkeznének aktivistának vagy szavazóköri delegáltnak. 

    Van még fél év, van remény, van választás, ébresszük fel Magyarországot!

  • És hogy mit tesz a Momentum, hogy elérje a változást, és legyőzze a Fideszt? Fekete-Győr azt ígéri, hogy a Momentum elindít egy, a szavazás fontosságára figyelmeztető kampányt, ami egy "suttogó ébresztő" lesz. A kivándorolt fiatalokat is el akarják vinni szavazni.

    A Momentum tudja, hogy kell felébreszteni a nemzetet, mert "közületek valók vagyunk, a Momentum története a ti történetetek".

  • Fekete-Győr elmondja, hogy a kihívásokra adott válaszokat összegyűjtötték, és pár nappal ezelőtt bemutatták a programjukat. Ezután elmondta az az öt kulcsgondolatot, amelyről a Momentum víziója szól. Ebben a cikkben mindent megtalál a programról.

    "Írásba adtuk, mire kérünk felhatalmazást" -mondja Fekete-Győr, aki szerint tisztában vannak, hogy nehéz lesz teljesíteni. " Akkora túlerővel nézünk szembe, mint az 56-os szabadságharcosok."

  • "Sokan mondják, hogy nincs esély a változásra. Hagyjuk az egészet? Alkalmazkodjunk? Költözzünk külföldre?" - teszi fel a kérdést Fekete-Győr. Természetesen a Momentum szerint nem ez a megoldás, hanem cselekedni kell. "A cselekvés erejében való hit", amely összeköti a momentumosokat.

    Itt rátér az elnök az úgynevezett cselekvés köreire, amelyeket augusztusban hirdetett meg, ám azóta nem igazán halhattunk róla. Fekete-Győr szerint lehet, hogy csak a Facebook-oldalak követői látják, hány játszóteret hoztak rendbe, de ez fontos a szekszárdiaknak, kispestieknek. "Nincs liberális parlagfű, nincs konzervatív elrohadt játszótért, csak problémák", amelyeket közösen kell megoldani.

  • Sárosdi Lilla ügyének említésével kezdi Orosz Anna a beszédét, majd ezzel kapcsolatos áldozathibáztató cikkrészleteket olvas fel. Szerinte az ilyen ügyek ugyanúgy felháborítják a férfiakat, mint a nőket.

    Ezután arról beszél, hogy milyen a "demokrácia köntösébe bújtatott rejtőzködő elnyomás, amely beférkőzik a mindennapjainkba." Mert szerinte ez van ma Magyarországon, nem diktatúra.

    Elnyomás például, hogy "ömlik rád a propaganda a rádióból", amikor "zárójelbe teszed a gondolataidat", amikor "felemelnéd a hangod tanárként, de inkább csendben maradsz", "amikor vállalkozóként bele se fogsz, mert tudod, hogy a piac már fel lett osztva a haverok között".

  • Soproni Tamás azt ígéri, hogy a Momentum-kormány az elszámoltatás miatt nem lesz soha korrupt, és olyan átláthatósági és korrupcióellenes szabályokat hoznak, amely megakadályozza a korrupciót. Soproni ilyeneket említ:

    • Visszamenőleges vagyonosodási vizsgalatot fognak indítani minden képviselő esetében,
    • büntethetővé teszik a hamis vagyonbevallásokat,
    • megszüntetik a propagandát,
    • csatlakozni fog az ország az európai ügyészséghez.
  • Soproni Tamás alelnök mondja az első beszédet. Azzal kezdi, hogy senki sem hitt abban, hogy képesek lesznek elég nolimpias aláírást gyűjteni, de sikerült, ahogy az is hogy közel 100 alapszervezetük lett fel ev alatt. "

    Rengetegen mondják most, hogy nem lehet megváltoztatni a politikát, és megértem a hitetlenkedőket, mert nem láttunk még jó példát, de higgyétek el, meg fogjuk cáfolni."

    A politika olyan mint Szauron gyűrűje

    - mondja Soproni. Ezután a korrupcióval kapcsolatban megemlíti Mészáros Lőrinc jachtjat, a "lisztet" szippantó Habonyt és a közvilágításos Tiborczot. A korrupció végterméke azonban nem egy jacht vagy egy folyamatosan növekvő lakás, hanem a szegénység és a halál - figyelmeztet.

  • Ebben bemutatták a párt sikeres momentumait, egész pontosan a nolimpiás aláírásgyűjtést. Közben tudósítóink szerint már 500 ember öszejött.

  • A tér gyepszőnyegét teljesen eláztatta az eső, hatalmas tócsák vannak mindenhol, ez a kb. 100 ember pedig igyekszik a fák alatt átvészelni az egészet.

    Konkrétan olyan hangulat van, mintha egy vesztes választas után várna a kemény mag a pártelnök sajtótájékoztatójára.

Vissza az összes bejegyzéshez

Rovatok