Index Vakbarát Hírportál

Bevásárlóközpont épülhet az egykori cinkotai strand helyén?

2021. január 21., csütörtök 10:43

A fővárosi önkormányzat „megkezdte Budapest vagyonának felélését”, megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt vár hetvenkét ingatlan értékesítéséből − írta a Magyar Nemzet, amelyet az önkormányzat tájékoztatott terveiről.

Korábban nem volt példa rá, hogy egyszerre ennyi ingatlant adjanak el. Az önkormányzat tájékoztatása szerint

a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. idén hetvenkét ingatlan értékesítését tervezi, ebből nettó 8 216 867 500 forint bevétellel számol.

Tizenhárom ingatlan pályáztatása már elkezdődött, két nagy értékű ingatlan pályázatát azonban visszavonta a főváros. Az egyik egy pilisszántói, egykoron iskolaként üzemelő, jelenleg zarándokszállóként működő kastély, amelyet 341 millió forintért árultak. A másik az újpesti víztorony mellett álló telek: a csaknem ötezer négyzetméteres, eddig népszerű közparkot dobták piacra, és helyi információk szerint a területen bevásárlóközpont vagy akár több száz lakásos társasház építését tervezték.

A lap értesülése szerint a XVI. kerületben

a fideszes vezetést megkerülve, a helyieket meg sem kérdezve egy bevásárlóközpont építése előtt nyitnák meg az utat a városrészben Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségesei.

A cinkotai strand területét a tulajdonos kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarják rekreációs területből vállalkozási területbe átsorolni.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter elrendelte a Márvány utcai Márványmenyasszony Étteremnek, valamint a Kazinczy utcai Wichmann-kocsmának helyet adó ingatlanokra a műemléki védettségi eljárás megindítását – emlékeztet a Magyar Nemzet. A vendéglőre a részleges bontási engedélyt korábban kiadták, nem törődve azzal, hogy annak idején itt tartotta lakodalmát Széchenyi István és Wesselényi Miklós is. Az erzsébetvárosi Wichmann-kocsma helyére pedig szállodát építettek volna, ezt akadályozta meg a kormány.

Rovatok