Index Vakbarát Hírportál

Legkorábban április 12-én vagy 19-én nyithatnak az oktatási intézmények

A kabinet legfrissebb döntéseiről számolnak be a Kormányinfón

Vége
Screen Shot 2021-03-25 at 10.55.13.png
2021.03.25. 12:05
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Szentkirályi Alexandra szóvivőnek a tájékoztatója.

  • A hazai egészségügy soha nem látott teher alatt van, de továbbra is van szabad ágy, lélegeztetőgép és megfelelő, szakképzett humán kapacitás. Éppen ezért nincs semmiféle szükségünk külföldi segítségre, ezt csak bizonyos sajtóorgánumok probálják a közvéleménybe sulykolni. 

  • Gulyás: a magyar kormány örömmel tekint partnerként arra a pártra, ami magyar erőkből áll Szlovákiában. Itt írtunk arról, hogy létrejött Felvidéken a megegyezés az egységes magyar érdekképviselet létrehozásáról.

  • Nem változtat a kormány az eddigieken, mert az EU még csak az elképzelés tervezetének vitájánál tart, és annak megszavazása hosszú időt vesz igénybe; sokára lesz abból elfogadott, egységes, uniós jogszabály. Éppen ezért Magyarországon azt a védettségi igazolást fogjuk továbbra is használni, elfogadni, mint amilyet eddig is kiadtunk – erősítette meg Gulyás Gergely.

  • Jövő héten is érkezik az orosz vakcinából. Gulyásék örülnének, ha az uniós szerződéseknél is ilyen csekély, mindössze néhány napos késések lennének, mint a Szputnyik V esetében.

  • Gulyás szerint hacsak helyi hiba nem történik, nem fordulhat elő olyan, hogy valamelyik háziorvosi körzetbe ne érkezzen meg időben a második dózis a Sinopharm-vakcinából. Elvileg mindenhova ugyanannyi második adag jutott, amennyi első, ezért tartható a 28 napos időkülönbség a két dózis beadása között.

  • Komoly nehézséget jelent, ha egy szállító nem tudja tartani a vállalást. Úgy próbáljuk elosztani az országban lévő, eddig beérkezett AstraZeneca-mennyiséget, hogy akik megkapták az első oltást, azok 12 héttel később megkaphassák a másodikat is.

  • Gulyás elárulta, hogy 1784 embert kezelnek intenzív osztályon.

  • Eltérő összehasonlítási mutatók alapján mindenki olyan adatokat vizsgál, ami neki a legkedvezőbb. Gulyás Gergely szerint a többlethalálozás az egyetlen objektív összehasonlító statisztika, amely elfogadható, és ez alapján kiderül, hogy Magyarországon 2020-ban 8,7 százalékkal haltak meg többen, mint 2019-ben. Viszont ötéves átlagban ez az arány 6,5 százalék volt, ami az uniós átlagnál mutat sokkal jobb értéket.

  • A kormány azt jelezte az UEFA-nak, hogy akiket beoltottak, azok vehetnek részt szurkolóként az Európa-bajnokság meccsein. Az a tervük, hogy május végéig mindenki oltást kapjon, aki szeretne, a torna viszont csak nyáron lesz.

  • A fogyasztóvédelmi vizsgálat még tart a Nemzetközi Oltóponttal szemben. Nincs jogszabályi változás, nem ezért fizeti vissza a cég a magánvakcinára korábban beszedett pénzeket. A vakcinák beszerzése állami feladat, tehát a gyógyszergyártókkal az államok szerződnek, és nem külön-külön magáncégek.

  • Uniós döntésre van szükség, de Magyarország nyitott az óraátállítás eltörlésére.

  • Kizárólag a versenyengedéllyel rendelkezőknek van lehetősége az edzésre, és ha azt akarjuk, hogy ne álljon meg az élet teljes egészében, akkor nem helyes megfosztani a sportolókat attól, hogy versenyeken vegyenek részt. Kellően szigorú biztonsági követelményeket érvényesítenek ott, ahol edzés vagy sportrendezvény van.

  • Gulyás Gergely szerint már megkezdődött a korábbi orvosi protokoll felülvizsgálata azzal kapcsolatban, hogy a várandós kismamákat be kell-e oltani. Eddig ugyanis még nem oltották be őket, de ez a jövőben változhat. Közös szakmai állásfoglalás készül, amelynek az eredményét Müller Cecília fogja ismertetni hamarosan.

  • Gulyás egyértelművé tette, hogy egyetlen hivatal sem dönthet az adózó helyett, csak az érintett határozhatja meg, hogy mi történjen a túlfizetési összeggel: visszaadják, illetve beszámítsák-e azt.

  • Gulyás Gergely megerősítette, hogy a sportversenyek szigorúan zárt kapusak, és a rendezvényeken minden feltételt biztosítanak, hogy valamennyi sportoló egészségét megvédjék. Csak olyan rendezvényeket tartanak meg, ahol a járványhelyzetnek megfelelő, megnyugtató feltételeket tudnak biztosítani.

  • Gulyás szerint nem először találkozunk azzal a jelenséggel, hogy az így megfogalmazott állítások nem pontos adatokon nyugszanak. Ezután ismertette, hogy a Modern Városok Programban részt vevő megyei jogú városok esetén összességében nincs érdemi különbség a támogatások mértékét illetően. Sőt, egy főre vetítve még jobban is járnak az ellenzéki vezetésű települések.

  • Eddig 500 fő önkéntes jelentkezett a kórházakba.

  • A kritikus infrastruktúra körébe az energiaellátás, a vasút, a közlekedés területén dolgozók tartoznak, és az ő mielőbbi beoltásuk maximálisan indokolt – ahogyan ezt Müller Cecília már bejelentette.

  • A CanSino- és a CoviShield-vakcinákra vonatkozóan még nem írták alá a szerződést, de ennek megtörténte után nyilvánosságra hozzák a részleteket. Az egydózisos Johnson & Johnsonból 4,3 milliót rendeltek, azt nem tudják pontosan, hogy mikor érkezhet, de talán áprilisban.

  • Gulyás szerint azt látjuk, hogy Magyarország érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban javult. Példának azt hozta, hogy még Manfred Weber szerint is Orbán Viktor és Emmanuel Macron akadályozta meg az ő EB-elnökké válását. A miniszter leszögezte, nem kell attól tartani, hogy az európai pártpolitikai térben történő változások, így a Néppártból való kilépésük alapvetően befolyásolnák az érdekérvényesítő képességüket.

  • Gulyás Gergely szerint nem egyeztethető össze a szólásszabadsággal, ahogyan az ellenzék ezzel kapcsolatban véleményt nyilvánít, és kár, hogy nem a járvány elleni védekezésre koncentrál, hanem azzal foglalkozik, hogy megpróbálja megszabni, szerintük ki milyen újságíró.

  • A háziorvosoknak lehetőségük van olyanokat is beoltani, akikre később került volna sor, viszont a sorban előbbre lévő pácienst nem érték el, nem vették fel a nekik szánt oltást. A legfontosabb, hogy minél több ember kapja meg legalább az első oltást.

  • Van egy világos döntés, ami azt jelenti, hogy május elején írásbeli, június elején szóbeli vizsgák lesznek. Ezt folyamatosan vizsgálják, azt remélik, hogy május végéig, aki oltakozni kíván, az megkaphatja legalább az első dózist, de nem a kormánytól függenek a vakcinaszállítmányok, főleg nem az EU-tól érkezők.

    Az érettségi körüli vitákról és a tanárok oltásáról korábban itt írtunk, de a miniszter szerint az iskolák újranyitásáig beoltják a pedagógusokat.

  • Továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy tegyék félre a politikát, mindenki biztos lehet abban, hogy Magyarországon engedélyezett és alaposan átvizsgált oltóanyagokat használnak – válaszolta Gulyás az ellenzék keleti vakcinákat illető kritikájára. Ha nem lennének hazánkban ezek az oltások, akkor a helyzet összehasonlíthatatlanul rosszabb lenne a miniszter szerint.

  • 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a kis üzletekben – ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felvetése tartalmazza, amit megtárgyal a kormány. Holnap várható az ügyben végleges döntés. Plázák, bevásárlóközpontok üzleteit illetően is a négyzetméter-alapú korlátozások betartására tettek javaslatot. Gulyás szerint olyan nyitási tervet kell kidolgozni, amely az átoltottság mértékétől függ majd.

    KAPCSOLÓDÓ
  • Ha eléri a 2,5 milliót az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák, ez az óvodákra és középiskolákra is vonatkozik. Legkorábban április 12-én tudnak nyitni, vagy április 19-én. Ezt megelőzően beoltják a tanárokat, óvónőket, önkéntes alapon. 

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a járvány terjedése az EU legtöbb tagállamában erősen felfelé tart. A harmadik hullámnak nincs vége, növekszik a fertőzések száma, a helyzet Magyarországon is rossz. Az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a szükséges kapacitásokat. További 1678 darab lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre, és van 10 441 darab szabad kórházi ágy. Arra az esetre is vannak terveik, ha ezek az ágyak megtelnének.

  • Kollégánk első magyarként kapta meg a Janssen által fejlesztett egydózisú vakcinát. De hogyan jutott hozzá?

  • Több tárgyalás után az Orbán-kormány szerdán meghozta a döntést az újranyitás esetleges első lépéseiről és arról, hogyan tölthetjük a húsvétot a járvány harmadik hullámában – írtuk mai cikkünkben. Ennek részleteiről Gulyás Gergely számolhat be a Kormányinfón.

Rovatok