Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Hamarosan döntenek az AstraZeneca-vakcináról

Müller Cecília: Hamarosan döntenek az AstraZeneca-vakcináról

Vége
Screen Shot 2021-04-07 at 12.21 - M1 élő MédiaKlikk (18886)
ENTÉ
F.Á.
2021.04.07. 12:44
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Döntenek a magyarországi AstraZeneca-vakcinával való oltakozással kapcsolatban, csak a hivatalos állásfoglalásra várnak.
  • A legfeszesebb tempót diktálja az ország. 25 százalékos az átoltottsági szint. 2 536 751 fő kapott oltást.
  • A héten Szputnyik V-vel és Pfizerrel oltanak – itt a következő napok oltási terve.
  • A járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek Magyarországon, egyfajta stagnálást észlelünk.
  • 195-en kaptak pénzbüntetést 24 óra alatt.
  • A védelmi intézkedéseket ismertették az operatív törzs tájékoztatóján.
 • Hűtőfürdőt, lázcsillapítót és hőmérőt ajánlott Müller Cecília arra a helyzetre, ha valaki otthon van, és koronavírusos. Szerinte nagyon körültekintőnek kell lenni, aminek fontos eleme, hogy a beteget elkülönítik. 

  Nagyon fontosnak nevezte a szellőztetést. Arra kért, hogy erről ne feledkezzünk meg, mert a téli időszakban sokan el szokták felejteni ezt. Hangsúlyozta, hogy azért nagyon fontos, mert a vírusrészecskék a tárgyakra kerülhetnek a köhögéssel, így magunkat vissza-, vagy családtagunkat megfertőzhetjük.

  Kiemelte, ha rosszabbak a tünetek, vagy több napig tartó lázzal szenved valaki, hívni kell a mentőszolgálatot, ugyanis gyorsan, hirtelen súlyosbodhat a megbetegedés.

 • Azon túl, hogy behálózza életünket a járvány, egyéb szempontok szerint is sok közmondás beszél az egészségről, annyi mindent mondunk róla, hogy mennyire törékeny, mekkora kincs: de csak akkor szembesülünk az értékével, ha veszni látjuk. Ez nem rajtunk kívül álló dolog, kifejezetten sokat tehetünk érte. A mondás úgy hangzik, csak egészség legyen, és minden más jöhet utána. Látjuk, hogy mennyien betegek, és látjuk, hogy ezen változtatni tudunk. Kérem, hogy tegyük ezt – tette hozzá Müller Cecília.

 • Éljünk a lehetőséggel, és használjuk a kihelyezett fertőtlenítőket, mind az üzletekben, mind más szolgáltatások esetében. Ha szükséges, ne a legforgalmasabb időszakban végezzük a bevásárlást. Ne egy családi program legyen most egy bevásárlás! – szögezte le, hozzátéve, hogy érdemes listát készíteni, mielőtt boltba megyünk.

 • Bizonyára sokan hallották, hogy továbbra is kételyek merültek fel az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban – emelte ki Müller Cecília, utalva az EMA tisztviselőjének megszólalására, majd arra, hogy az EMA még aznap közölte, hogy a vizsgálatok még nem értek véget. Az országos tiszti főorvos kiemelte, amint megfogalmazzák a hivatalos állásfoglalást – ezt ma délutánra vagy legkésőbb csütörtök reggelre becsülte –, attól függően

  döntenek a magyarországi astrazeneca-vakcinával való oltakozással kapcsolatban. 

  Az elhunytak száma sokakban megdöbbentést keltett – fogalmazott a tiszti főorvos –, ugyanis 311-en haltak meg szerdára virradóra, de felhívta a figyelmet arra is, hogy adattorlódás miatt alakult ki ez a magas szám. Kifejtette, hogy ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatók a húsvét miatt nem tudtak mindig pontos adatokat küldeni, ezért ezeket utólag korrigálták, ezért a mai adat az ünnepekről feltorlódott adatokat is tartalmazza. 

  Müller Cecília kiemelte, hogy nem adatokról, hanem elhunyt emberekről van szó, és arra kért, hogy ez mindenkit arra ösztönözzön, hogy mindent megtegyenek a fertőzés elkerülésének érdekében. 

  Megköszönte a kollégák helytállását is, és az egészség világnapjáról is beszélt. Azt mondta, az egész emberiség pandémiában szenved, éppen ezért minden erőnket arra kell összpontosítani, hogy Magyarország kikerüljön a járványból, ennek fő útja pedig a védőoltások beadása. 

  Beszélt arról is, hogy reméli, hogy a közeljövőben eljön a platózás időszaka is, de az adatok miatt nagyon szigorú feltételekkel szabad csak megkezdeni a gazdaság újraindítását. Hangsúlyozta: a védelmi intézkedések köre megmarad, fokozott óvatosságot kért mindenkitől. 

 • Müller Cecília fontosnak nevezte a bevezetésre került védelmi intézkedéseket, amiket mindenkinek maradéktalanul be kell tartania.

  A mai napon érkezett Pfizer-vakcinák rögtön az oltópontra kerülnek, ebből oltják majd a pedagógusokat, és lehetőség nyílik a második körös oltásokra is – ismertette a menetrendet az országos tiszti főorvos a szerdai tájékoztatón. 

 • A brit mutáns veszélyeire felhíva a figyelmet, Müller Cecília kijelentette: fiatalok is nagyon rövid időn belül, a fertőződést követően kórházi kezelésre szorulnak. Változatlan az a tény, hogy akik kórházba kerülnek, azok valamiféle krónikus betegségtől szenvednek – mutatott rá. Mindig találkozni olyan személyekkel, akik úgy reagálnak a vírusra, hogy rendkívül gyorsan súlyos állapotba kerülnek – órákkal a tünetek megjelenése után már lélegeztetőgépre szorulnak. 

 • A járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek Magyarországon, egyfajta stagnálást észlelünk – kezdte az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos ismertette a napi halálozási adatokat. 

 • Összesen 466 személlyel szemben intézkedtek egy nap alatt, maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes. Hozzátette, hogy ebből 453-an voltak közterületen, 120 embert figyelmeztettek, és

  195 embert pénzbüntetéssel sújtottak.

  Emellett 499-en szegték meg a kijárási tilalmat, és beszámolt arról is, hogy eddig összesen 29 üzletben rendeltek el ideiglenes bezárást. 

 • Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa külön kitért a szolgáltatásokra: az ideiglenes védekezési intézkedések megszűntek.

  A négyzetméter-alapú megkötések a szolgáltatásokra nem vonatkoznak

  – húzta alá. A szállodák nem fogadhatnak vendégeket, az éttermekben továbbra is csak az ételért érkező személyek, a kiadás idején tartózkodhatnak – sorolta. 

  Meghosszabbította a határőrizetet és határellenőrzést is a kormány – folytatta. A kormányrendelet ma jelenik meg a Magyar Közlönyben. 

  Mindenki törekedjen a szabályok betartására – kérte. 

  Maszkviselés miatt 466 ember ellen intézkedtek a rendőrök. Közterületen 453 személy ellen intézkedtek – így az alezredes.

 • A védelmi intézkedéseket ismertették az operatív törzs tájékoztatóján. 

  Ezekről korábban az Index is írt: 

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók. Utóbbiakra nem vonatkozik a négyzetméter-alapú létszámkorlátozás.
  • A vendéglátó helyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.
 • Most pár nap szünet következik, a katonák második körös oltására mennek el az oltóbuszok, de ha végeztek, akkor visszatérnek a kistelepülésekre. Ismételten megköszönte az államtitkár mindazok munkáját, akik részt vesznek a védekezésben. 

 • Azok a pedagógusok, akik igazoltan fertőzöttek voltak az elmúlt 3 hónapban, később is kapnak majd lehetőséget az oltásra – emelte ki György István államtitkár. Az oltási munkacsoport vezetője hozzátette, a normális élethez hozzátartozik, hogy a gyerekek közösségbe, a szülők pedig dolgozni járnak.

  A MÚLT HETI OLTÁSI EREDMÉNYEKET EGYÉBKÉNT NAGY SIKERNEK ÉRTÉKELTE,

  és kiemelte, hogy több mint félmillió első körös oltást és 700 ezernél több másik körös oltást adtak be az egészségügyben dolgozók. 

  A következő napok oltási tervéről azt mondta, hogy a vakcinák mennyiségétől függően fognak oltani, eddig 3,9 millióan regisztráltak, és 1,6 millióan várnak még az oltásra. Ennyi vakcina egyelőre nincs az országban – hangsúlyozta György István, és hozzáfűzte, hogy következő napokat is ez határozza meg. Jövő héten kétféle vakcinával, Szputnyikkal és Pfizerrel tudnak oltani.

  Beszélt arról is, hogy az NNK a múlt héten érkezett Szputnyikot megvizsgálta, és csütörtökön szállítják azokat a háziorvosoknak; praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek oltásra. Kiemelte, hogy 246 870 adag Pfizer érkezik az oltópontokra, ebből 100 ezret a pedagógusoltás második körére biztosítottak. 32 ezer adag ebből a háziorvosoknak megy. Ők jelenleg is oltanak AstraZenecával, Modernával és második körös Sinopharmmal – részletezte György István. 

 • Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásra. Emlékeztetett: az idősek oltása volt az első, így haladtak korral lefelé a fiatalok felé. „Már minden korosztályt oltanak az orvosok a rendelőkben, oltópontokon” – mondta az oltási munkacsoport vezetője.

 • Az oltás folytatódik, a kormány azon van, hogy minél előbb minél többen kapják meg az oltást. Minden egyes beoltottal közelebb kerülünk a normális élethez – húzta alá az operatív törzs sajtótájékoztatóján György István. 

 • György István beszámolt az oltási program aktuális állásáról. A legfeszesebb tempót diktálja az ország. 25 százalékos az átoltottsági szint. 2 536 751 fő kapott oltást.

  Ez azt jelenti, hogy Magyarország az unió átlag fölött áll – hangsúlyozta. A kétszer beoltottak száma meghaladja az 1 milliót, ami a lakosság 10 százalékát teszi ki – tette hozzá.

  Joggal bízhatunk tehát abban, hogy visszaszorul a járvány – húzta alá a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján. 

 • 311 ember halt meg koronavírusban az elmúlt 24 órában, így összesen 22 409 áldozata van már a járványnak Magyarországon.  A legfrissebb adatok szerint mindössze 1933 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 693 676 főre nőtt a számuk. A mintavételek száma 4 795 584-nál jár. Jelenleg 252 115 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A gyógyultak száma 419 152-nél jár. 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.

 • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat – hívják fel a figyelmet a kormány koronavírus-tájékoztató oldalán. Az operatív törzs tájékoztatóján az intézkedésekről szóló adatokat is beolvassák.

 • Magyarországon már 2,5 millió embert beoltottak, ezzel világviszonylatban a 11. helyen állunk, ám egészen másképp nyitunk, mint a többi országban, így az Egyesült Királyságban, Izraelben vagy az Egyesült Államokban.

 • Úgy tűnik, hogy a pedagógusok között is vannak, akik „pedagógusabbak”, mint a többiek, ha a koronavírus elleni védőoltás beadásáról van szó. A szakképzési intézményekben oktatókat például valamiért hátrébb sorolta a rendszer, így ők csak a héten kapják meg az oltásukat.

Rovatok