Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Szombaton nyithatnak a teraszok

23 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Vége
DBZOL20201022029
2021.04.22. 12:01
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója.

  • Az edzőtermek nyitása is meghatározott számú beoltott eléréséhez köthető – mondta az Index kérdésére Gulyás Gergely, de azt nem fejtette ki, hogy ez hány milliós beoltottságot jelent.

  • Az Eb-meccsekre szóló belépőjegyeket csütörtökön 18 óráig lehet visszaváltani. Változhat-e a kormány álláspontja azzal kapcsolatban, hogy sportrendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni? Elképzelhető, hogy bizonyos életkor alatt mégis beengedik a magyar állampolgárokat hazai sporteseményekre védettségi igazolvány nélkül? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter válasza szerint a védettség csak azokon kérhető számon, akik megkaphatják a vakcinát. A Pfizer oltóanyagáról van egy olyan álláspont, hogy 16 év felett is használható, de a 12 év felettiek esetében is zajlanak vizsgálatok.

  • A kormányszóvivői tisztség 35 évvel ezelőtti létrehozása óta Borókai Gábor volt az egyetlen, aki kitöltött egy teljes kormányzati ciklust. Szentkirályi Alexandrával együtt eddig kilenc hölgy tevékenykedett ebben a pozícióban.

  • A kormány vizsgálatot rendelt el a Janssen oltóanyagát illetően; ez még tart. Az AstraZenecát az uniós szakhatóságok és a magyar szervek is bevizsgálták, és biztonságosnak találták. Gulyás Gergely szerint a SinoPharm jobb oltóanyag, mint a Pfizer, de a legjobb szerinte a Szputnyik, legalábbis a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint.

  • 6–10 nappal az első oltás után kapják meg az érintettek a védettségi igazolványt.

  • Gulyás Gergely szerint politikai álszentség, hogy az MSZP adómentessé tenné a minimálbért. A miniszter úgy gondolja, hogy a minimálbért emelni kell, nem pedig adómentessé tenni.

  • A legalább az első vakcinával beoltottak egy százaléka kapja el a vírust, súlyos tünetek ennél is kevesebb embernél jelentkeznek.

  • Az NNK minden esetben megvizsgálja a beérkezett vakcinákat, és csak a hatóság engedélye után kezdenek azokkal oltani. Olyan nincs tehát, hogy beérkezik az oltóanyag, és azt máris szállítják az oltópontokra.

  • Gulyás Gergely világossá tette, hogy az átoltottságban rosszul állnánk, és többen halnának meg Magyarországon, ha nem használnánk a keleti vakcinákat. Ma már azok is vennének orosz oltóanyagot, akik korábban nem kértek belőle, az élet pedig azokat igazolta, akik arról beszéltek, hogy egy járványhelyzetben minden hatékony és ellenőrzött vakcinát meg kell vásárolni és minél gyorsabban be kell adni. Az ellenzékről elmondta, hogy azok a pártok, amelyeknek az ideológiai gyökere korábban a Moszkva irányába történő feltétlen lojalitás volt, azok most ugyanígy viszonyulnak Brüsszelhez, ennek az iskolapéldája Dobrev Klára.

  • A CNN körüli botrányról Gulyás Gergely kifejtette, hogy a kampányban a CNN propagandát sugárzott, de amerikai belpolitikai ügyeket csak akkor szoktak kommentálni, ha annak magyar vonatkozása is van.

  • 1991. június 19-e, a nap, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta az országot, egy kiemelkedő dátum számunkra. A kabinet értékeli a Civil Összefogás Fórum kezdeményezését, de nincs döntés arról, hogy ezt munkaszüneti nappá nyilvánítaná a kormány – válaszolta egy kérdésre a miniszter.

  • Gulyás Gergely szerint a kormány szintjén, az uniós együttműködésben és V4-es házelnöki szinten is kifejezték a szolidaritásukat Csehországgal; az orosz–cseh konfliktusról itt írtunk. Arról viszont nem beszélt, hogy Budapest is kitilt-e orosz diplomatákat.

  • Ha a baloldal anno nem adja el a Dunaferrt, akkor most lenne az államnak lehetősége beavatkozni és segíteni, de jelen helyzetben ezt nem lehet megtenni – válaszolt röviden Gulyás Gergely.

  • A boszniai orvosok a magas halálozási arányt összefüggésbe hozták a kínai lélegeztetőgépekkel. Gulyás Gergely szerint a megfelelő használat orvosszakmai kérdés, a lélegeztetőgépek pedig megfelelő számban állnak rendelkezésre, és probléma sincs velük.

  • Gulyás Gergely szerint a közérdekű vagyonkezelő alapítványok közfeladatot látnak el, az államnak pedig elővásárlási joga van, és nem arról van szó, hogy bármi magántulajdonná válna, a közvagyon közcélt szolgál.

  • Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyag. Nálunk folyamatosan oltják a regisztráltakat, jól halad a tömeges oltás, hiszen aki regisztrált, azt 1-2 héten belül beoltják Magyarországon. Vagyis nem a tesztelések számát kell növelni, hanem a további oltottságot kell erősíteni.

  • Gulyás Gergelyt megnyugtatta Kásler Miklós, hogy a pécsi onkológiás kezelések sem álltak le, az ellátás folyamatos, nincs fennakadás, és a konkrét panaszokat azonnal kivizsgálják.

  • A miniszter örül az Európai Szuperliga kudarcának, ezt azzal egészítette ki, hogy az európai labdarúgás sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a foci élvezhetőbb és gyorsabb, az üzleti jelentőségének növekedése viszont lehet, hogy rémálom. Annak is örül, hogy a politikai fellépés egységes volt ezen a területen, és legalább a foci nemzeti jellegének fenntartásában egyetértés van.

  • Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy a nyári időszakban is indokolt az óvatosság. A kormány nem adhat utazási tanácsokat, de az az álláspontja, hogy aki beoltott, az egyben védett, vagyis számukra lehetséges az utazás, és nemcsak belföldön, de utazás előtt is mindig tájékozódni kell a célország járványügyi állapotáról.

  • A Fudan Egyetemről Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a felsőoktatás minőségének javítása közös érdek. A kínai intézmény pedig a Corvinussal már eddig is együttműködött, ráadásul a világ egyik legjobb egyeteme, Magyarország pedig bármelyik olyan egyetemet szívesen látja, amelyik a világ 50 legjobbja közé tartozik. A tárcavezető kitért a CEU-ra is, szerinte úgy tűnik, hogy a főváros vezetése csak Soros György egyetemét támogatja, amit diplomagyárnak nevezett.

  • Vakcinafelesleg egyelőre nincs, és csak kívánhatjuk, hogy legyen – szögezte le a miniszter. Pontosan nem tudjuk megmondani, hogy milyen hosszú ideig biztosítanak védettséget a vakcinák. A gyártók hat hónapról beszélnek, de lehet ennél hosszabb idő is.

  • Gulyás Gergely szerint a magyar kormány elsők között fogja lehetővé tenni, hogy a magyar állampolgárok akár rokonlátogatás céljából utazhassanak a határokon túlra. Azt is hozzátette, hogy itthon hiába magas a beoltottak aránya, ha a környező országokban nem állnak ilyen jól. Ezért, amíg hazánkban nem értük el a nyájimmunitást, óvatosnak kell lenni a határnyitással.

  • Jövő héten akár a négymilliót is átlépheti az oltottak száma, a nyitás következő lépéseiről Orbán Viktor fog tájékoztatni.

  • A veszélyhelyzet meghosszabbítását kérte szeptemberig a kormány. Gulyás Gergely azonban felhívta a figyelmet, hogy a tervezet szerint a rendelet hatálya automatikusan megszűnik a parlament első, őszi ülésnapját követő 15. napon, amennyiben a képviselők azon az ülésen elfogadják a tervezetet.

  • Négy egyetemi klinikán vezetik be az sms-ben meghirdetett online oltási jelentkezési rendszert, az ottani tapasztalatokat hamarosan elemzik. Jövő héten már elérhető közelségbe érkezik a 4 milliós beoltottság. Eddig 4,4 millió ember regisztrált már, és rajtuk kívül – soron kívül – mintegy 260 ezer egészségügyi dolgozót is beoltottak már. Ugyancsak a jövő héten egymillió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint azt korábban ígérték. Emellett érkezik 200 ezer darab orosz vakcina és Pfizer is. 

  • Hatezer milliárd forintos alapot hoztak létre az idei költségvetésben a gazdaság újraindítására, a jövő évi büdzsében hétezer milliárdot szánnak erre.

  • Gulyás Gergely szerint helyes döntés volt, hogy hétfőn kinyitották az óvodákat és az iskolák alsó tagozatait. Az óvodások 60, az iskolások 75 százaléka visszatért a tantermekbe, és ez az arány folyamatosan növekszik.

  • A következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint a szerződés szerint, az orosz oltóanyag szállításai is folyamatosak. 1-2 héten belül minden regisztrált megkaphatja az oltást.

  • Gulyás Gergely szerint holnap elérhetjük a 3,5 millió oltást, ezután pedig szombaton nyithatják meg a vendéglátóhelyek a teraszokat. A kijárási tilalom 23 órakor kezdődik.

      .

Rovatok