Index Vakbarát Hírportál

Szópárbaj az unióval, figyelmeztető lövések és élesített pedofilellenes törvény

2021. június 23., szerda 19:36

Végéhez ér a magyarországi koronavírus-járvány, a kormány döntése után csütörtökön újabb lazításokat jelent be Gulyás Gergely; az ország schengeni határain megszűnt a határellenőrzés. A köztársasági elnök aláírta a pedofilellenes törvényt, az unióban egyre többen tiltakoznak a törvény mellett elfogadott melegellenes jogszabályok miatt, szerdán heves szópárbajt folytatott Ursula von der Leyen és Orbán Viktor is emiatt. Napi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Megtárgyalta és elfogadta a kormány a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs javaslatát, miszerint amint a beoltottak száma eléri az öt és fél milliót, a jelenlegi járványügyi korlátozások jelentős részét megszüntetik. A részleteket a csütörtöki Kormányinfón közlik. Itt megtudhatja, amit az enyhítésekről eddig tudni lehet


Minden nyaralni vágyó és az unióba munkába induló számára örömteli fejlemény, hogy Magyarország schengeni belső határain szerda hajnalban megszűnt a határellenőrzés. Összeállításunkat itt olvashatja! 

Magyarországon jelenleg igen alacsony a delta-variáns jelenléte a világ más országaihoz képest. A Koronavírus Sajtóközpont információja szerint eddig mindössze öt esetben fedezték fel az Indiából származó mutánst, amely újabb hullámokat indított el a világ különböző részein. Részletek itt! 

Ursula von der Leyen szerint a magyar melegellenes törvény szégyenletes. Nemcsak szexuális irányultság alapján diszkriminál, hanem az EU alapvető értékeivel is szembemegy. Ebben nincs kompromisszum. Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt írta, hogy az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A heves szócsatáról itt olvashat! 

A magyar miniszterelnök nem is vett részt a Németország–Magyarország labdarúgó-Európa-bajnoki mérkőzésen Münchenben. A döntés hátterében az Allianz Arena szivárványszínű kivilágítása körüli vita állhat. Orbán Viktor szerda kora este Brüsszelbe utazott az EU-csúcsra, amelyet csütörtökön és pénteken tartanak. A magyar kormányfő Janez Janša szlovén és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és az Olasz Testvérek nevű párt vezetőjével, Giorgia Melonival egyeztet. Részletek itt és itt!

Áder János köztársasági elnök szerdán elrendelte a pedofil bűnelkövetőkkel összefüggő törvény kihirdetését, miután értékelése szerint a törvény 18 év felettiek alkotmányos jogait nem korlátozza, a 18 év alattiak védelmére vonatkozó alkotmányos kötelezettséget viszont kiteljesíti. Részletek itt! 

A Velencei-tóban néhány nap alatt több ezer kilónyi hal pusztult el véletlen egybeesések miatt. Ám az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a megyei népegészségügyi hivatal és egy halkutató is azt támasztja alá, mindez kevés ahhoz, hogy a fürdővíz minősége egy bizonyos szint alá essen. Részletek itt!

Az orosz parti őrség egyik hajójáról figyelmeztető lövéseket adtak le, egy Szu–24-es katonai repülőgépről pedig bombákat dobtak le egy brit romboló útjába a krími Fiolent-foknál, a Fekete-tengeren. Az Indexnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint ilyen komoly incidens még nem volt a NATO és Oroszország között. Részleteket itt és itt tudhat meg az incidensről! 

Femina. Budapesten, a Magdolna utcában működik egy apró helyiségekből álló könyvtár, amely túlélte az elmúlt évtizedeket, és szakszervezeti könyvtárból mára a környék kulturális központjává nőtte ki magát. Interjú a különleges intézmény vezetőjével, Mátraházi Zsuzsával a Feminán.

Dívány. Hazajönne-e a nyaralásból, ha kiderülne, hogy királlyá koronázták Orbán Viktort? Előfordulhat-e, hogy a magyarok lesznek az új migránsok? Mi mindenre veszi rá a nőket a bennük élő kövér lány, és lehet-e jóízűen nevetni az alkoholista nagypapán? Abszurditásba hajló, mégis fontos társadalmi problémákat megvilágító helyzetek Puskás Panni kritikus, szerkesztő, író első novelláskötetében. Interjú a szerzővel a Díványon.

Az Én Kutyám. A nagy melegben mindig jólesik egy kis fagyi. Ám vigyázzon vele, ha kutyájának is adna! Az Én Kutyám cikkéből megtudhatja, miért lehet veszélyes!

Totalcar. A Suzuki Európából ugyan kénytelen volt kivonni a Jimnyt, de más piacokon attól még töretlen a típus karrierje, sőt a kereslet további növekedése várható a Lite változattól – olvasható a Totalcar.hu-n.

Port.hu. Egy fájóan aktuális filmről számol be a Port.hu. A 2002-es Most már elég! a házasságon belüli erőszak „megszokott verziójával” indít, majd Jennifer Lopez az asztalra csap.

Rovatok