Index Vakbarát Hírportál

Már Szijjártó Péter is elismeri, hogy voltak rasszista megnyilvánulások a magyar–angolon

2021. szeptember 4., szombat 18:11

Az elmúlt csaknem két napban nemzetközi szinten is nagy port kavart néhány magyar szurkoló viselkedése az Anglia elleni világbajnoki selejtezőn (0–4) csütörtökön a Puskás Arénában.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást is indított a történtek miatt – a magyar szurkolók egy része nemtetszését fejezte ki, amikor az angolok féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt, felhíva ezzel a figyelmet a rasszizmus ellen, a gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a játékosok felé, rasszista rigmusokat énekeltek, kiabáltak –, ami súlyos szankciókkal járhat, miközben Boris Johnson brit miniszterelnök is elítélte a látottakat.

A Magyar Labdarúgó-szövetség közleményben reagált, és jelezte, hogy zajlik a renitens szurkolók beazonosítása, igaz, a rasszizmussal kapcsolatban nem reagált.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy videót tett közzé a történtekkel kapcsolatban, méghozzá az Európa-bajnoki döntőről, amikor az angol szurkolók az olasz himnusz alatt fütyültek, vagyis ahelyett, hogy a Puskás Arénában tapasztaltakra reagált volna, inkább másra mutogatott.

A kötcsei pikniken – ahol ott van a kormányoldal krémje – azonban már Szijjártó is elismerte újságírói kérdésre, hogy valóban

Voltak rasszista megnyilvánulások, de ennek alapján 60-70 ezer ember viselkedését minősíteni képtelenség

– írja a Telex.

A miniszter jelezte, hogy fel kell lépni a rasszista megnyilvánulások, a magyarokat érintő bántó általánosítás és a kettős mérce ellen, ahogy az ellen is, hogy a csütörtöki találkozóval kapcsolatban az ellenséges, rasszista hangulatról beszéljenek az emberek. Emellett arról is beszélt, hogy nem csak Magyarországon voltak botrányok, ám az hiteltelen, hogy ezt az esetet ennyire felfújják.

Eközben Schmidt Mária is beszélt arról a leveléről, amelyet a közösségi médiában tett közzé Boris Johnsonnak címezve, mondván, egy kis, széteső ország élén áll, és inkább söprögessen a saját háza táján.

A történész, a Terror Háza Múzeum igazgatója Kötcsén közölte, hogy csak leírta, amit gondol, és nem küldi el a brit miniszterelnöknek angolul. Ha kell, majd lefordítják neki.

Rovatok