Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Még tárgyalunk Brüsszellel a helyreállítási pénzekről

Januártól jöhet a 200 ezer forintos minimálbér

2021.09.15. 11:03
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A miniszterelnök, a köztársasági elnök és a pápa közötti találkozón semmilyen vitás kérdés nem került szóba, Ferenc pápa egyértelművé tette, hogy fontosnak és példaértékűnek tartja a családpolitikát. A pápa úgy fogalmazott, hogy fontos, hogy a magyar kormány nem hagyja relativizálni a családfogalmat, a család apából, anyából és gyermekből áll – mondta a szentatya Gulyás Gergely szerint.

  • A baloldalt minősíti, hogy 15 évvel az őszödi beszéd után még mindig Gyurcsány Ferenc fogja össze. Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy a kormány nap mint nap megemlékezik az őszödi beszédről, amikor felszámolja a Gyurcsány-kormányzat okozta károkat.

  • A gazdasági növekedés számai a harmadik negyedévben is bizakodásra adnak okot, a turizmus rekordot mondhat magáénak idén nyáron. Gulyás Gergely szerint a kormánynak sikerült túlteljesíteni azt az ígéretet, hogy ahány munkahely megszűnik, annyit hoznak létre. 4 millió 704 ezren dolgoznak Magyarországon, ez is rekord.

  • A pénzügyminiszter beszámolt a kormánynak a minimálbér-tárgyalásokról. Kiderült, hogy a nemzeti konzultáció visszaküldött válaszaiban a többség a 200 ezer forintos minimálbér mellett foglalt állást. A kormányzat jelenleg arról tárgyal a munkaadókkal és a munkavállalók képviselőivel, hogy miként lehetne ezt bevezetni 2022 januárjától.

  • Gulyás Gergely szerint 250 ezren vettek részt a pápa budapesti szentmiséjén, a fáklyásmeneten pedig háromszázezren vonultak. A miniszter kiemelte, hogy ritka, ha a pápa bármelyik országot személyes jelenlétével megtiszteli az Eucharisztikus Kongresszuson.

  • Új Pfizer-beszerzési kezdeményezése van az EU-nak, itt Magyarország a megrendelők közé tartozik, ez a 12 év alattiakra vonatkozik.

  • A kormány kezdeményezte a veszélyhelyzet meghosszabbítását a parlament előtt. A kabinetnek erre a gyors reagálás érdekében van szüksége. Arra számítanak, hogy a következő hullámban kevesebb ember fog megbetegedni, és kevesebb ember fog kórházba kerülni. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy eddig már mintegy hatmillió ember megkapta az oltást. A 3. oltást az első kör után minimum 4 hónappal később lehet kérni, de hat hónap után javallott. A kormány nem fog korlátozásokat bevezetni – mondta Gulyás Gergely.

  • Tárgyalnak a munkáltatókkal arról, ha szigorúbb szabályokat akarnak az oltottságra vonatkozóan előírni, akkor megkövetelhessék-e a munkavállalóktól az oltást. Ilyen döntés nem született, de a felvetés megjelent. A miniszter szerint jogos igény a munkáltatók részéről, hogy a munkavállalóikra számíthassanak, és ne veszélyeztessék egymást. 

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a negyedik és az ezt követő hullámok eltérnek a mögöttünk hagyott három hullámtól, az oltás olyan eszköz, amely alapvető védettséget ad, valamennyi orvosi adat alátámasztja, hogy aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nőtt. Négy hónap után lehetséges, hat hónap után különösen a 60 év felettieknél ajánlott a harmadik oltás. A miniszter leszögezte, hogy a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni, Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból. Még mindig van 400 ezer 60 év feletti, aki nem oltatta be magát, a kormány mindent megtesz azért, hogy elősegítse az oltásukat.

  • Orbán Viktor ma Szlovéniában van, este pedig kezdődik a kormánypártok frakcióülése Esztergomban, ezért tegnap volt kormányülés, ma pedig Kormányinfó – indította a tájékoztatót Gulyás Gergely.

  • Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfői bejelentése szerint módosítják a 2021-es finanszírozási tervet, és az eddig 644 milliárd forinttal egyenértékű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási tervet 4,5 milliárd euró egyenértékű dollár- és eurókötvény-kibocsátást lehetővé tévőre emelik.

  • A járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig – a kormány keddi ülésén született döntés értelmében az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, amit az elsők között vehetnek napirendre az őszi ülésszakon.

Rovatok