Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten tárgyalnak a következő sztrájkról a szakszervezetek

2022. február 22., kedd 20:19

Március 2-ára, szerdára hívta újbóli tárgyalásra a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőit – nyilatkozta az InfoRádiónak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető úgy látja: a megmozdulások január vége óta azt mutatják, hogy jogosak a felvetéseik, a problémákat pedig meg kell oldani.

Remélem, és nagyon bízom abban, hogy végre észreveszik, hogy tenniük kell valamit, mert különben összedől az oktatás. Ez már régen nemcsak a pedagógusok baja, hanem valamennyi diáké és az ő családtagjaiké, mert a gyerekek alapvető joga sérül azáltal, hogy nem kapnak minőségi oktatást amiatt, mert nincs elég pedagógus a rendszerben

– fogalmazott a PSZ elnöke, aki a rádió megkeresésére azt is közölte: amennyiben március 2-án sikerülne megállapodnia a pedagógus szakszervezeteknek a kormánnyal, akkor nem tartanák meg a március 16-ára meghirdetett sztrájkot.

Az Index is beszámolt arról, hogy már második hete zajlanak a polgári engedetlenségi akciók több hazai iskolában. A kormány a pedagógusok január végi sztrájkja után, még február 11-én foglalta rendeletbe, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók pedig nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül.

A pedagógusok emiatt alkotmánybírósághoz fordultak, mivel szerintük a kormány a rendelettel ellehetetlenítette a sztrájk érdekérvényesítő erejét.

Rovatok