Index Vakbarát Hírportál

„Orbán Viktor nagy játékos, erős lapjai vannak”

2022. május 11., szerda 08:35

Szerdán ismét összeülnek Brüsszelben az uniós tagállamok nagykövetei, hogy megvitassák az Oroszország elleni újabb szankciós csomagot. Ennek része az olajembargó is, amelyet a magyar kormány elfogadhatatlannak tart. A Politico értesülései szerint pénzbeli támogatással bírhatnák rá Magyarországot a lépés támogatására, az Európai Bizottság viszont tagadja, hogy lenne ilyen terv.

„Ezt nem tudjuk elfogadni, mert az felér Magyarország számára egy atombombával” – ezt mondta még a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök az olajembargóról. Úgy tudni, hogy most már csak Magyarországon múlna az újabb csomag elfogadása, és hétfőn az Európai Bizottság elnöke is Budapesten járt, hogy meggyőzze a magyar miniszterelnököt, kedden pedig a francia elnök egyeztetett a kormányfővel. 

Orbán Viktor korábban azt mondta: Magyarországnak legalább öt évre, valamint jelentős mennyiségű pénzbeli támogatásra van szüksége ahhoz, hogy függetlenedni tudjon az orosz energiaforrásoktól. A jelek szerint az unió ezt vonakodik megadni, a magyar kormányfő pedig nem akarja beadni a derekát.

Viktor nagy játékos, és most erős lapok vannak a kezében

fogalmazott a Politicónak a mostani helyzetről beszélve egy volt magyar tisztviselő.

Ugyancsak a brüsszeli lap értesült arról kedden, hogy az Európai Bizottság összeállított egy tervezetet a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról arra az esetre, ha a kormány visszavonja a vétót az olajembargónál. 

Minél nagyobb mértékben tudjuk segíteni Magyarországot a REPowerEU program keretében, annál gyorsabban tudnak függetlenedni az orosz olajtól

– mondta erről az egyik uniós tisztviselő, aki szerint jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogy Magyarország mennyi időt és pénzt kaphat az oroszoktól való függetlenedéshez. Az Európai Bizottság szóvivője viszont cáfolta, hogy Ursula von der Leyen a gyakorlatban pénzt ígért volna a magyar miniszterelnöknek a szankciók elfogadásáért cserébe.

Szerdán ismét próbálkoznak, jövő hétfőig szeretnék rendezni a helyzetet

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedd este azt mondta: bízik abban, hogy legkésőbb egy héten belül, az EU külügyminisztereinek jövő hétfőn esedékes találkozójáig sikerül „feloldani a nehézségeket” az olajembargó kérdésében. 

Kis késés nem tragédia, ha ennek árán sikerül megőrizni az unió egységét a szankciók kérdésében

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban az unió egyik tisztviselője a Politicónak.

Annyi biztosnak tűnik, hogy szerdán az uniós tagállamok nagykövetei ismét összeülnek Brüsszelben azért, hogy erről a kérdésről tárgyaljanak. Hogy Magyarországnak pontosan mit ajánlanak, és miként reagál erre a kormány, az még kérdéses.

Az orosz–ukrán háborúról szóló szerdai percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. március 25-én Brüsszelben. Fotó: JOHN THYS / AFP)

Rovatok