Index Vakbarát Hírportál

Már a 800 forintot közelíti az üzemanyag piaci ára

2022. június 1., szerda 16:25

Tovább emelkedik az üzemanyagok átlagára Magyarországon: péntektől már a gázolaj és a benzin piaci ára is megközelíti a 800 forintot.

Durva üzemanyagáremelés jön június 3-án, a gázolaj és a benzin piaci ára is megközelíti majd a 800 forintot. Ez a magyar forgalmival rendelkező tankolókat nem érinti, hiszen rájuk továbbra is érvényes a 480 forintos hatósági ár, viszont a külföldi rendszámmal rendelkezők ezen az áron tankolhatnak péntektől – írja a Holtankoljak.hu.

A benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó harminc forinttal lesz drágább.

Múlt hét péntektől a kutakon megjelenő piaci árakat figyelembe véve, illetve az azóta érvényesített árváltozásokat, június 3-án az alábbi piaci árakkal találkozhatunk a kutakon: 

A Holtankoljak.hu a múlt héten még a benzin esetében 717 forintos, a gázolaj esetében pedig 705 forintos átlagos beszerzési árral számolt. Az árak drasztikus emelkedésében annak is szerepe van, hogy a korábbi üzemanyag-árusítást szabályozó kormányrendeletet követően akadozni kezdett az üzemanyag-ellátás, és több benzinkút ki sem nyitott

Kivitelezhetetlen a rendelet

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Index megkeresésére úgy kommentálta a május 26-án bejelentett, május 27-től hatályba lépő rendeletet, hogy kivitelezhetetlen. Elmondása szerint ez 2200 magyarországi benzinkutat kényszerít bele egy olyan rendszerbe, amely nem megvalósítható, mivel a kutaknak nincs arra személyzeti kapacitásuk, hogy minden autót egyenként ellenőrizzenek. Az FBSZ elnöke hozzátette: ilyen kérdésekben a szakma képviselőivel kellene egyeztetni a döntés bejelentése előtt. 

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok