Index Vakbarát Hírportál

Pontosított a rendőrség, nem határvadászokat keresnek

2022. július 5., kedd 21:45

Kedden a rendőrség kiadott egy közleményt, amelyben azt írja: jelenleg nem határvadászokat keres, hanem fegyveres biztonsági őröket toboroz.

Az Index is megírta: a rendőrség bruttó 260 ezer forintért keres fegyveres biztonsági őröket a Bács-Kiskun megyei, valamint a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság területére. Az erről szóló pályázati felhívás már meg is jelent a hatóság oldalán. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: sok emberrel kell feltölteni az új határvadászrendszert, míg Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: itt az ideje felállítani a határvadász-testületet.

Ma a rendőrség arról tájékoztatta a közvéleményt és a sajtó munkatársait, hogy két külön feladatnak számít az önálló határvadász-testület létrehozása és a fegyveres biztonsági őrök – folyamatos – toborzása. Mint írták: a rendőrség szervezetében jelenleg 1923 fegyveres biztonsági őr dolgozik munkavállaló, illetve rendvédelmi igazgatási jogviszonyban, akik közül több százan már évek óta a déli határszakaszon teljesítenek szolgálatot.

A rendvédelmi szerv rámutatott, hogy a kormány 2022 elején biztosított bérfedezetet a létszám további emelésére, jelentős mértékben támogatva ezzel a rendőrség határőrizeti tevékenységét. A speciális feladatokat ellátó emberek fegyveres biztonsági őrként az ukrán, a román és a szerb zöldhatáron, illetve a határátkelőhelyeken is látnak el szolgálatot.

A határvadászok toborzása csak a kormány döntését követően kezdődhet meg, a részletek (szervezet, jogviszony, feladatkörök stb.) kidolgozása még folyik

olvasható a közleményben.

(Borítókép: Rendőr járőrözik az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar–szerb határon Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Kabinetiroda / Vadnai Szabolcs)

Rovatok