Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid bocsánatot kért, és elismerte a MÁV hiányosságait

2022. augusztus 20., szombat 13:09

Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár bocsánatot kért az érintett utasoktól, és az ilyenkor szükséges intézkedések gyorsabb és hatékonyabb alkalmazására tett ígéretet az után, hogy pénteken Székesfehérvárnál egy fa rádőlt a sínekre, ami a felsővezetéket is megrongálta. A helyreállítás ideje alatt nem közlekedtek a vonatok.

Az Index is beszámolt róla, hogy péntek este Székesfehérvár és Ódinnyés között a viharos szél a vágányokra döntött egy fát, amely leszakította a felsővezetéket. A helyreállítás hosszabb időt vett igénybe, Gárdony és Székesfehérvár között nem közlekedtek a vonatok, míg a Budapest–Székesfehérvár vonalon a torlódás mellett késések és vonatkimaradások voltak.

Vitézy Dávid a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében elnézést kért az utasoktól, és posztja elején azt írta: „nem szerencsés, hogy ilyen előfordul, de nem is kerülhető el teljesen.”

Ha az ország egyik legforgalmasabb vasúti fővonalát órákra le kell zárni, az sosem lesz fájdalommentes, mindig lesz bizonytalanság, várakozás, bosszankodás. De egy ekkora rendszerben azonnal képesnek kell lennünk arra, hogy megszervezzük az utasok tájékoztatását, az autóbuszos pótlást és legalább a vonatok közlekedését azokon a szakaszokon, ahol nincs zavar. Ezek közül sajnos tegnap egyik sem sikerült

– folytatta bejegyzését az államtitkár.

A Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezérigazgatója elismerte, nem első alkalommal történik ilyen eset a MÁV és az utasok életében. Közölte, hogy a MÁV júniusban kinevezett elnök-vezérigazgatójával, Pafféri Zoltánnal elkezdték a zavarkezelési folyamatok teljes átvilágítását. Vitézy emlékeztetett, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium jövőre létrehozza az országos közlekedésszervezőt, amelynek egyik feladata az utastájékoztatási és forgalmi folyamatok új alapokra helyezése lesz.

Az államtitkár szerint alapjaiban kell újjáépíteni a MÁV működési folyamatait a fővonalakat érintő nagyobb zavarok elkerülése érdekében.

A teljes folyamatszabályozást, a felelősségi köröket, a működési logikát kell újratervezni és hozzáigazítani a 21. század technológiai lehetőségeihez és utaselvárásaihoz

– tette hozzá Vitézy Dávid.

A politikus türelmet is kért az utasoktól, mert úgy látja, hogy a változások, újítások hatásai csak hónapok múlva jelentkezhetnek. „Változtatni kell, és változtatni is fogunk az eddigi gyakorlaton” – hangsúlyozta.

Vitézy Dávid pontokba szedte, hogy melyek a legfontosabb, elmaradhatatlan intézkedések a vasúti közlekedés szünetelése idején:

Rovatok