Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a Magyar Természetvédők Szövetsége

2022. szeptember 9., péntek 10:37

A Magyar Természetvédők Szövetsége nyílt levélben kérte az Európai Uniót, hogy ne engedje el a kitűzött éghajlatvédelmi célokat az energiabiztonság ürügyén. Az energiafogyasztás csökkentésén, az energiahatékonyság növelésén és a fosszilis energiát helyettesítő megújuló energiaforrások fokozott kiaknázásán alapuló energiaátmenet az út a békés, megfizethető, tiszta és biztonságos energiaellátás felé – figyelmeztet 26 európai civil szervezet az uniós energiaügyi miniszterek pénteki találkozója előtt a Magyar Természetvédők Szövetségének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a cseh Közlekedési és Energetikai Központ (CDE), a lengyel Fenntartható Fejlődés Intézet (ISD) és az európai Klíma Akcióhálózat (CAN Europe) kezdeményezésére 26 közép- és kelet-európai, köztük 8 magyarországi, éghajlatvédelmi és energetikai szakmai szervezet kéri nyílt levélben az Európai Unió elnökségét betöltő Csehország felelős vezetőit, hogy az uniós és nemzeti energia- és klímapolitikai vitákon ne engedjék aláásni a korábban kitűzött éghajlatvédelmi célokat és a fosszilisfüggőség felszámolását az energiabiztonság ürügyén.

Keresztbe tett

Az Európát sújtó összetett válságból – ukrajnai háború, energiaárak emelkedése, éghajlati és környezeti veszélyhelyzet – csak akkor állhat fel megerősödve a térség, ha a problémákat egyidejűleg kezelni képes intézkedéseket hoznak.

Már az uniós állampolgárok 85 százaléka vallja, hogy az energiahatékonyság közelebb visz az energetikai önellátáshoz, sürgős szükség van az energiafogyasztás csökkentését, az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrásokra való tömeges váltást támogató jogi keretekre és támogatási rendszerekre. Ezek egyúttal lehetővé teszik a klímasemlegesebb és biztonságosabb energiaellátást és az energiaszegénység visszaszorítását rövid és hosszú távon egyaránt

– mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem- és energia-programigazgatója.

Tekintve, hogy az uniós célok és szakpolitikák kidolgozásához a tagállamok hozzájárulása is szükséges, a nyílt levelet elküldtük Orbán Viktor miniszterelnöknek és az energiaügyekért felelős Palkovics László miniszternek is.

Elfogadhatatlan, hogy a magát korábban klímabajnokként beállító Magyarország most az EU-s együttműködésnek is keresztbe téve, többek között egy rekarbonizáló energia-veszélyhelyzeti akciótervvel feláldozná eddig is gyenge energiaátmeneti eredményeit, kibocsátáscsökkentési céljait az energiabiztonság ürügyén. Ezzel kiterjeszti, súlyosbítja a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket és az azokból eredő egészségi és környezeti kockázatokat, károkat

– nyilatkozta Dönsz-Kovács Teodóra, az MTVSZ-éghajlatvédelem és EU-alapok programvezetője.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, miután aláírta esküje szövegét az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok