Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti konzultációt indít a Fidesz az energiaszankciókról

2022. szeptember 22., csütörtök 14:17

Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) tartott sajtótájékoztatót a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szünetében, és bejelentették: nemzeti konzultáció jön.

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón bejelentette: a két frakció arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciókról. „Az alapvető problémák a háborúból adódnak, és az arra adott brüsszeli szankciókból” – vette át a szót Simicskó István, hozzátéve: a meghallgatott miniszterek elmondták, milyen nehézségeket okoz a szankciók leküzdése. Azt is leszögezte, hogy minden fontos nemzeti sorskérdésben megkérdezik az embereket, ezért jön az újabb konzultáció. Simicskó István megemlítette azt is, hogy a KDNP frakciója egy fővel bővült, Navracsics Tibor csatlakozott hozzájuk.

Mikor kezdődik a nemzeti konzultáció, és milyen alapú lesz? – hangzott az első kérdés. Kocsis Máté megerősítette, hogy a frakciók felkérték a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt, és valószínű, hogy nem csak online lehet majd véleményt nyilvánítani. Ennél azonban egyelőre többet most nem lehet mondani – fejezte be válaszát a képviselő.

Kocsis utalt arra, hogy jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszország ellen, ezek közül a legkárosabbak az energetikai szankciók.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy a családtámogatási rendszerek átalakulása jelenti-e azt, hogy a 2023-ban kifutó programok ténylegesen véget érnek, vagy folytatják valamilyen más formában. Kocsis Máté bejelentette, hogy 2023 januárjától indulnak majd az új családtámogatási programok.

Simicskó István arról beszélt, hogy a programok részleteiről még nem döntöttek, de bízik abban, hogy a bevált programokat tudják folytatni, ám a nagyberuházások egy részét biztosan nem fogják most továbbvinni. Konkrétumokat nem akart mondani.

Régi-új vagyonnyilatkozati rendszer

A Fidesz frakcióvezetője arról, hogy Hadházy Ákos továbbra sem teheti le a parlamenti esküt, elmondta: nem lehet összekeverni Hadházy Ákos esetét a két új jobbikos képviselővel, mert utóbbiak az első adandó alkalommal esküt kívánnak tenni, míg Hadházy Ákos nem így döntött. Simicskó István ezt azzal egészítette ki, hogy öt-hat olyan ország is van, ahol automatikusan megszűnik a mandátum, ha nem tesz esküt a képviselő, de Magyarországon nincs ilyen szabály.

Az új vagyonnyilatkozati rendszer ügyét Kocsis Máté a kedvenc témájának nevezte, és kifejtette: hosszú évek óta hallgatják Brüsszelből, hogy nem jó a magyar vagyonnyilatkozati rendszer, ezért úgy döntöttek, hogy egy az egyben átveszik az Európai Parlament rendszerét, erre kaptak egy levelet, hogy állítsák vissza a régi magyar vagyonnyilatkozati rendszert. „Vagy nem mondtak igazat, vagy kettős mércével állunk szemben” – vonta le a következtetést Kocsis Máté.

Az iskolák fűtésével és hőmérsékletével kapcsolatban Kocsis Máté nem tudott arra válaszolni, hogy mi történik, ha felmegy a hőmérséklet egy teremben például 21,5 fokra, de szerinte nem is a szigorú ellenőrzés, hanem a törekvés a cél az intézményekben. A frakcióülés helyszínéül szolgáló szállodában egyébként azt kérték, hogy 18 fok legyen a konferenciateremben, és a wellnessrészleget lezáratták. A parlamentben is 18 fok lesz az irányadó.

Így takarékoskodik Kocsis Máté

Az Index kérdésére válaszolva Kocsis Máté elmondta, hogy a konzultáció mellett a képviselőknek saját körzetükben kell tájékoztatniuk és meghallgatniuk az embereket, hogy mit szeretnének. A nemzetközi szervezetekben is dolgozóknak ősszel feladatuk lesz meggyőzni a testületek döntéshozóit a szankciók hátrányairól.

Arra is rákérdeztünk, hogy milyen feladatok várnak a képviselőkre a közeljövőben. Kocsis Máté elmondta: már megküldték a törvényalkotási menetrendet az Országgyűlésnek, emellett pedig készülnek a tárgyalások lezárására az Európai Bizottsággal.

Kérdésre válaszolva elhangzott: nincs előírás arra, hogy mennyi fogadóórát kell egy-egy képviselőnek tartania. A mostani tapasztalatok szerint a kialakult helyzettel kapcsolatban nagyon sok megkeresés érkezik a választóktól a képviselőkhöz. Az emberek kérdései arra vonatkoznak, hogy a Nyugat miért nem látja be, hogy Európa mindig rosszul dönt a szankciók ügyében, a másik pedig a téli fűtésre vonatkozik. Kocsis újra megerősítette, hogy lesz elegendő gáz Magyarországon télen.

A kérdésre, hogy miként értékeli Dobrev Klára árnyékkormányát, Kocsis azt mondta, nem érti, hogy négy hónappal a csúfos ellenzéki vereség után miért kellett egy árnyékkormány, de megjegyezte: árnyékban is le lehet égni”. Személyre lebontva említette Dávid Ferencet, aki a gazdasági miniszter lenne. Kocsis szerint ő az a DK-s politikus, aki korábban vehemensen ellenezte az ársapkát.

Az abortusz szabályaira vonatkozó kérdésünkre Kocsis Máté úgy fogalmazott, hogy nem történt szigorítás, mert a döntés jogát nem vette el senki. Ha az Országgyűlés elé került volna a belügyminiszteri módosítás, támogatták volna.

Személy szerint mit tesznek a spórolás érdekében? – hangzott az Index újabb kérdése. Kocsis elmondta: gyerekkora óta tart halakat, a takarékoskodás jegyében most a két szobai akváriumából az egyiket megszüntette. Simicskó István izzókat csavart ki és napelemeket szereltetett fel, de véleménye szerint ezek számát még bővíteni kell.

Az Index kérdésére Kocsis Máté a saját rezsiköltségeire vonatkozóan elmondta: a számlákkal a felesége foglalkozik, egyébként átalányt fizetnek, ezért jelen pillanatban nem tud erre válaszolni, de valószínűleg átlag feletti fogyasztók.

A Fidesz frakcióvezetője újságírói kérdésre újra megerősítette, hogy az energiaszankciókról fog szólni a konzultáció, és ebben az európai vitában minden politikai eszközt fel fognak használni. Leszögezte, hogy az Európai Unióban ezzel a konzultációval először mondhatják el az emberek a véleményüket a szankciókról. Ha szükséges, parlamenti döntés is meg fogja erősíteni az emberek akaratát.

Kocsis Máté az önkormányzatok nehézségeivel kapcsolatban aláhúzta: 12 évig volt városvezető, így tudja, hogy lehet olyan döntéseket hozni, amelyek kellemetlenek és átmenetiek, de túl lehet élni őket.

Az Európai Bizottsággal történő megállapodáshoz szükséges törvényjavaslatok elfogadásával összefüggésben Kocsis Máté rögzítette: a házszabálytól való eltérést fognak kérni, ehhez négyötöd szükséges, ezért arra kéri az ellenzéki frakciókat, hogy tegyék lehetővé a házszabálytól való eltérést a parlament ülésén. Valamely javaslatoknak október 4-ig kell elfogadásra kerülniük, másoknak november 19-ig.

Orbán Viktor beszédével indult az ülés

Szeptember 21–22-én Balatonalmádiban ülésezik a Fidesz és a KDNP frakciója. A tanácskozás a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor tájékoztatójával indult, az ülés központi témája a brüsszeli szankciók és az energiaárak lesznek – írtuk keddi cikkünkben. Az ülésről a két frakcióvezető, Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) ad tájékoztatást.

Az Oroszország elleni szankciók miatt van bajban a gazdaság, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy legkésőbb idén év végéig visszavonják a szankciókat – erről beszélt Orbán Viktor a Magyar Nemzet értesülése szerint, a Fidesz–KDNP Balatonalmádiban tartott frakcióülésén szerdán.

(Borítókép: Kocsis Máté és Simicskó István. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok