Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás reagált az amerikai nagykövetség magyar kormányt kritizáló videójára

2022. október 19., szerda 18:13

Menczer Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az amerikai nagykövetség kritikus videójára reagálva azt mondta, az elhibázott szankciós politika következményeiről kellene gondolkodni és előmozdítani a béketárgyalásokat, melyeknek akár Budapest is helyszínt adhat.

Menczer Tamás reagált azokra a kritikákra, melyeket az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egy rövid videóban fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben. Szerintük több magyar közéleti szereplőtől is olyan mondatok hangzottak el a közelmúltban, amelyeket akár Vlagyimir Putyin orosz elnök is mondhatott volna.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egy kvízzel bírálta a  magyar kormányt , amelyben tippelhetnek a videót megtekintők, hogy vajon Vlagyimir Putyin vagy egy magyar, kormányközeli politikus fogalmazta-e meg a „nyugatellenes idézeteket”.

Menczer Tamás – aki korábban elmondta, biztosítva van Magyarország energiaellátása – szerint nem indult rosszul a kormányzat kapcsolata az új nagykövettel, David Pressmannel, és szeretnének továbbra is ezen az úton haladni, a kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolatot kiépíteni, akkor is, ha ez nincs okvetlenül viszonozva – mondta az ATV műsorában. David Pressman magyarországi látogatásán egyébként azt mondta, a két országnak szüksége van egymásra a politikai zaj ellenére, amely körülvesz bennünket.

Hozzátette továbbá, hogy nagyon hasznos lenne, ha az Egyesült Államok eljárna egy Biden–Putyin-találkozó érdekében, amely nagyban elősegítené a békét Oroszország és Ukrajna között. Kijelentette, Budapest továbbra is rendelkezésre áll a béketárgyaláshoz.

(Borítókép: Menczer Tamás. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok