Index Vakbarát Hírportál

Nem úszta meg a DatAdat, a NAV megint kutakodott

2022. október 21., péntek 16:07

Adócsalás gyanúja miatt újabb házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a DatAdat Professional Kft.-nál, amely Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám nevéhez köthető.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a NAV nyomozói házkutatást tartottak, és iratokat foglaltak le a DatAdat-cégcsoport magyarországi telephelyén. Sajtóinformációk szerint a hatóság a cég hirtelen bevételnövekedésére figyelt fel, ami az elmúlt években több mint félmilliárdos volt.

Mivel illegálisan csökkenthette fizetendő adóját a DatAdat Professional Kft., könyvelési anyagait vizsgálni kezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a NAV nyomozói szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött.

Hamar elúszott az elcsalt bevétel

Magyar Nemzet szerint Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön beadott egy kiegészítést a DatAdat elleni feljelentéséhez a NAV-nál, az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben. Budai Gyula azért fordult újból a hatósághoz, mert a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választás előtti egy év leforgása alatt, de a cég saját beszámolója szerint majdnem az egész bevételük hamar eltűnt, mivel nagyjából 1,8 milliárd forintot szántak úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.

A NAV ezen a héten újabb házkutatást tartott a botrányos kft. elleni nyomozás részeként. 

Cikksorozatban mutattuk be Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Ficsor Ádám egykori DK-s titokminiszter online kampányok támogatására létrehozott cégeinek tevékenységét. A DatAdat az adóhatóság gyanúja szerint 2020-ban illegális módon csökkenthette fizetendő adóját, és bevallásában valótlan tartalmú nyilatkozattal vagyoni hátrányt okozhatott a költségvetésnek.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index) 

Rovatok