Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor elmondta, mi a 2021–2027-es uniós költségvetési időszak egyik legfontosabb célja

2022. november 25., péntek 19:52

Míg 2014–2020 között az európai uniós források elsősorban a gazdaságfejlesztést, a területi kiegyenlítést, továbbá a közlekedési és az energetikai infrastruktúra fejlesztését szolgálták, addig a 2027-ig tartó időszakban a digitális és a zöld átállás kerül a középpontba.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium rendezvényén kiemelte: a 2021–2027-es uniós költségvetési időszak egyik legfontosabb célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon.

Hangsúlyozta: 2021–2027 között nagyrészt megtartották az operatív programok korábbi struktúráját, ami kiegészül egy digitális megújulással kapcsolatos programmal. A miniszter beszélt az ehhez társuló, összességében csaknem hatezer milliárd forintos helyreállítási tervről is, amely elsősorban az energetikai fejlesztésekre és a digitalizációra fókuszál majd.

Leszögezte: Magyarország az uniós források felhasználása tekintetében jóval az uniós országok előtt jár.

A területfejlesztési miniszter elmondta, hogy ha létrejön a partnerségi megállapodás az Európai Bizottság és Magyarország között, és lesz jóváhagyott magyar újjáépítési terv, akkor az elkövetkező három évben több mint 2355 milliárd forintnyi összeg érkezhet az országba 374 forintos euróárfolyamot figyelembe véve.

Navracsics Tibor a legközelebbi autópálya-csomópontok javuló elérhetőségéről, a nagy regionális centrumok szerepéről is szólt, és az MTI szerint részletezte a következő időszak fejlesztési céljait.

Bánné Gál Boglárka (Fidesz–KDNP) megyei közgyűlési elnök előadásában az elmúlt évtized fejlesztéseit mutatta be. Jelezte, hogy 13 milliárd forintot fordítottak az üzleti infrastruktúra fejlesztésére, körülbelül kétszáz focipályányi új iparterületet adtak át, és több mint száz bölcsőde és óvoda épült vagy újult meg az elmúlt öt évben.

Alakszai Zoltán megyei főispán a közigazgatás szereplői összefogásának fontosságáról beszélt. Kitért arra is, hogy Miskolcnak és Borsod megyének a saját értékeit kell a következő időszakban újra megtalálnia.

Rovatok