Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan megszólal Orbán Viktor

2023. február 27., hétfő 10:25

Orbán Viktor lesz a napirend előtti felszólaló az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésén, ahol Svédország és Finnország NATO-tagsága, valamint az idei év büdzséje és az akkumulátorgyárak körül kialakult vita is központi téma lesz.

Orbán Viktor lesz a napirend előtti felszólaló az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésén – erősítette meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ATV kérdésére. 

Az elmúlt hetekben a miniszterelnök a Várkert Bazárban az évértékelő beszédében nyilvánosan, Balatonfüreden a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésen zárt körben, de a péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában is adott politikai helyzetértékelést.

Miről ülésezik az Országgyűlés?

A tavaly nyáron beterjesztett és azóta sok visszhangot kiváltott, a Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról szóló kormányjavaslat tárgyalását március 1-jén, szerdán kezdi meg a parlament az előzetes tervek szerint. A portál információi szerint

nagyon kicsi az esély, hogy végül ne szavazzák meg a finn és a svéd NATO-csatlakozást.

Március 1-jén, szerdán kezdi meg a parlament a 2023-as költségvetési törvény módosított verziójának az általános vitáját, az idei büdzsé számait a múlt nyári elfogadása után tavaly decemberben – veszélyhelyzeti felhatalmazással – rendeleti úton már elfogadta a kormány. Zárószavazás március 21-én lesz a tervek szerint.

A Fidesz indokolatlannak tartotta a február 20-i parlamenti ülést, ezért a KDNP-vel együtt bojkottálták az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülést, ahol az akkumulátorgyárak megvitatása lett volna napirenden. A mai, első ülésszakban ez a téma is terítékre kerül.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülését az Index is figyelemmel kíséri.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. május 16-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok