Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: A magyar kormány jövőre 385 forintos euróárfolyammal számol

Percről percre közvetítés

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely arról, hogy az Európai Parlament megpróbálhatja megakadályozni a soros magyar uniós elnökséget, kifejtette: határozattervezet van az Európai Parlament előtt, de nincs ilyen hatáskörük, „a következménye annyi, mintha az azeri parlament döntene hasonlóan", de nem akarja megsérteni az azeri parlamentet.

  • A 2013 óta fenntartott rezsivédelmi alap megmarad 2024-ben is – emelete ki Varga Mihály, ennek fedezete a különadókból és egyéb bevételekből lesz. Ugyanakkor a kormány lehetőséget lát arra, hogy

    a cégekre kivetett extra terhek kivezetése megkezdődhet.

    Varga Mihály szerint a magyar gazdaság 2022-ben is jól teljesített. Idén a kormány célja, hogy elkerüljük a gazdasági visszaesést és 1,5 százalék lehet a növekedés, jövőre 4 százalék körülire várják. „Tarjuk a költségvetést” – húzta alá a tárcavezető, majd kitért arra, hogy folytatjuk a költségvetés konszolidációját. 2024-re 2,9 költségvetési hiánnyal számolnak és 66,7 százalékos államadóssággal. Az infláció a tervek szerint 2024-ben 6 százalék körül lesz.

  • Gulyás Gergely kifejtette, tárgyalnak az Európai Bizottsággal a költségvetés és a Helyreállítási Alap ügyében, utóbbit az EU Tanácsa tavaly decemberben elfogadta. A költségvetésnél az egyetlen felfüggesztő feltétel teljesült, ez az igazságszolgáltatási módosításokról szólt, amit az Országgyűlés elfogadott, így a kormány már tud számlákat küldeni júniusban vagy júliusban Brüsszelbe.

  • Azzal számol a kormány, hogy a háború elhúzódik, és a 2024-es évben is folytatódik.

    Az ország fizikai védelme mindennél fontosabb

    – hangsúlyozta a miniszter. Ezt a célt szolgálja a honvédelmi alap megerősítése. „A következőkben 1300 milliárd forint fölött lesz az alap”, így ez meghaladja a GDP 2 százalékát – húzta alá a miniszter majd hozzátette: „Magyarország eddig csak magára tudott számítani a határok védelmében”  így erre is forrásokat kell biztosítani a továbbiakban a kormánynak.

  • Gulyás Gergely az uniós ajánlásokkal kapcsolatban megjegyezte: Magyarországnak fontos a költségvetési hiány mérséklése. Talán csak nálunk lehetett megtenni, hogy egymást követő három évben is csökkent a hiányt. Elutasítják a rezsicsökkentés megszüntetésére tett uniós javaslatot.

    Brüsszel azt javasolta, hogy mivel a rezsicsökkentés óriási terheket ró a költségvetésre, miközben a világpiaci energiaárak esnek, a támogatások helyett inkább a hiányt csökkentse a kormány az erre fordított büdzsétételekkel.

  • A családtámogatási rendszer megújítása mellett is három és félszer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben – folytatta Varga Mihály. A családpolitikai kiadások és adókedvezmények összege meghaladja a 3300 milliárd forintot.

    A nyugdíjasok védelmét is biztosítják, marad az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a 13. havi nyugdíj. Az a céljuk, hogy Magyarország a 2024-es évben is védelmet tudjon biztosítani a legfontosabb társadalmi csoportok számára, megvédik a családokat, nyugdíjasokat, munkahelyeket, és fenntartják a rezsivédelmi alap támogatásait.

    Varga Mihály végül összegezte a költségvetés legfőbb számait: 4 százalékos növekedéssel számolnak, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal, 66,7 százalékos államadóssággal, valamint 6 százalék körüli éves inflációval.

  • Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfót úgy kezdte: az előterjesztést már átadtuk a Költségvetési Tanácsnak, és ez véleményezte is. Háborús időket élünk, és az elhúzódó háború nehéz helyzetet adott a kormánynak. „Az eddig elért eredményeinket nem hagyjuk veszni” – fogalmazott.

    A jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés, ami arra épít, hogy a korábbi eredményeket el tudjuk érni.

    Így több forrás jut a védelmi kiadásokra, több pénz jut a honvédségre és a családtámogatásra. „Megőrizzük a nyugdíjak értékét” – húzta alá a tárcavezető.

  • A kormány múlt hét pénteken átadta a 2024-es költségvetési terveztet a Költségvetési Tanácsnak. Úgy fogalmaztak, a kormány célja, hogy jövőre visszatérjenek a magasabb ütemű, 4 százalék körüli növekedési pályára, míg az inflációt 6 százalékra szorítják.

    A tervezet szerint a kormány jövőre is megőrzi a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, amit a költségvetésben felállított Rezsivédelmi Alap garantál.

    Továbbá megnövelik a nyugdíjak védelméhez szükséges forrásokat és jövőre is biztosítják a nyugdíjak értékállóságát, így a nyugdíjasok 2024. februárjában is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra.

    Az Európában egyedülállóan széles családtámogatási rendszert 2024-ben is fenntartjuk, adókedvezményekkel és célzott programokkal továbbra is támogatjuk a gyermeket nevelő családokat, miközben megőrizzük a magas foglalkoztatottságot

    – közölték, majd úgy folytatták a közleményüket, hogy háborús időkben erős magyar honvédségre van szükség, ezért a honvédelemre fordított források a költségvetésben elérik a GDP 2 százalékát. A kormány elkötelezett amellett, hogy visszatérjen a pandémiát megelőző hiány- és adósságcsökkentő pályára.

  • Pintér Sándor az ellenzéki pártok képviselőivel és szakértőivel egyeztetett a Belügyminisztériumban, de a meghívottak szerint az érdemi fordulat elmaradt a státusztörvény ügyében. 

  • Az Országgyűlés kedden szavazott a választási eljárási szabályok módosításáról, az egyik ellenzéki párt már be is jelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.

  • Köszöntjük olvasóinkat az Index percről percre közvetítésében!

    Varga Mihály, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a 2024-es költségvetésről tart sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Kabinetirodában. Az időpont némiképp szokatlan, ugyanis általában délelőtt 10 órától szokták megtartani az aktuális Kormányinfót.

    Ugyanakkor a pénzügyminiszter jelenléte rendkívül meglepő.

    Így biztos, a csütörtöki Kormányinfó elsődleges témája a jövő évi költségvetés lesz. Az Index már korábban beszámolt arról, hogy a kormány május 19-én átadta a 2024-es költségvetési tervezetet a Költségvetési Tanácsnak. A költségvetést várhatóan május 30-án nyújtják be az Országgyűlésnek.

Rovatok