Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség szerint nem történt hivatali visszaélés Orbán Viktor olaszországi kiruccanásakor

2023. június 18., vasárnap 21:27

Miután a bíróság arra utasította az ügyészséget, hogy nyomozzon a miniszterelnök olaszországi útja ügyében, a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, nem történt hivatali visszaélés sem Orbán Viktor, sem a honvédségi repülőgép magáncélú használatával kapcsolatban.

Mint megírtuk, Orbán Viktor Egyiptomból hazafelé arra utasította a honvédségi Airbus utasszállítót, hogy 1000 kilométeres kitérővel tegye ki őt és a feleségét Toszkánában. A magánjellegű kitérő miatt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még márciusban tett feljelentést, június 18-án a bíróság utasította az ügyészséget, hogy nyomozzon a miniszterelnök pisai kiruccanása ügyében.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményben reagált Hadházy Ákos feljelentésére. Mint írták, a feljelentés állításaival szemben a bíróság és az ügyészség egybehangzó álláspontja szerint

a miniszerelnök pisai utazásánál nem történt hivatali visszaélés, illetve a honvédségi repülőgép rendelkezésre bocsátása által hűtlen kezeléssel összefüggésben kötelességszegés.

A bíróság a költséghatékonyság vizsgálatát tartja még szükségesnek – tették hozzá.

A közleményben felidézték, hogy a képviselő márciusi feljelentését a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában elutasította, ami ellen Hadházy fellebbezett.

A felülbírálati indítványt elbíráló Budai Központi Kerületi Bíróság a végzése indokolásában megerősítette azt az ügyészségi álláspontot, mely szerint hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg.

Mint írták, a hűtlen kezelés tekintetében a Magyar Honvédség mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható. A bíróság – ugyancsak egyetértve az ügyészséggel, egyúttal cáfolva a feljelentő állításait – rögzítette: a honvédségi repülőgép személyvédelmi feladatok ellátására történő biztosítása megfelel a jogszabályoknak, mindez a vagyonkezelő részéről kötelességszegésnek nem minősül.

A bíróság annak tisztázását tartja még szükségesnek, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez, milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket. A büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint a bírói álláspont vizsgálata a törvény erejénél fogva csak nyomozás útján lehetséges.

A jogintézmény hatálybalépése óta ez a harmadik felülbírálati indítvány, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság elbírált. A korábbi két esetben a bíróság a felülbírálati indítványok elutasítása mellett minden tekintetben egyetértett azzal, hogy nincs helye nyomozásnak – olvasható a közleményben.

Rovatok