Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor páros lábbal beleszállt a multikba

2023. július 28., péntek 07:38

Orbán Viktor miniszterelnök két hét után újra élőben jelentkezett a Kossuth rádió reggeli műsorában. A beszélgetésben a tusnádfürdői beszédéről, az inflációról, az orosz–ukrán háborúról, valamint a migrációról is szó volt.

Tusnádfürdő ikonikus helye a nemzeti oldalnak, ennek az az érdekessége, hogy műfajilag körülhatárolatlan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió műsorában, ahol legutóbb két hete, július 14-én adott interjút, méghozzá Sopronban, a kihelyezett kormányülés helyszínéről.

A miniszterelnök a rendezvényt szabadegyetemként jellemezte, így szerinte nem egy beszédről, hanem inkább előadásról lehet beszélni azzal kapcsolatban, ami ott elhangzott. Orbán Viktor interjúja elején „érdekesnek” nevezte a magyar belpolitikát, hozzátéve, hogy a baloldali pártok provinciálissá váltak Magyarországon.

Nem olvasnak, nem tájékozódnak, csak a régi mantrákat ismétlik

– fogalmazott a miniszterelnök az ellenzékkel kapcsolatban.

A kormányfő szerint van intellektuális spiritusz a magyar politikában, de a kormánynak nincs talpraesett kihívója. Azt is megjegyezte: a magyarok „1100 éve flow-ban vannak”.

Orbán Viktor: A nagy élelmiszerláncok árspekulánsokként viselkednek

Orbán Viktor úgy látja, ha a szlovák–magyar kapcsolatokba beengedjük a történelmi területek kérdését, akkor nagy hibát követünk el, ezért szerinte ezt inkább a történészekre kell hagyni.

A miniszterelnök szerint az elmúlt időszakban két meteorral is találkoztunk; mint mondta, a Covidnál rengeteg ember meghalt, az egy nagyon fájdalmas másfél év volt, az életekért kellett harcolni. Emellett a kialakult gazdasági helyzet, valamint a munkahelyek megszűnése is problémát okozott.

A háború azonban más, mert az a munkahelyeket nem veszélyezteti. Magyarországon a háború előtt teljes foglalkoztatás volt, ebből a háború nem is tudott kibillenteni minket

– jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint nagy teljesítménye a magyar gazdaságnak, hogy a magyar családok fizetik a legalacsonyabb rezsit.

A miniszterelnök legfontosabb gazdaságpolitikai lépésként az infláció letörését nevezte meg, meglátása szerint ez a folyamat már megkezdődött, így becslések szerint az év végére Magyarország el tudja érni, hogy az tíz százalék alatt legyen. Orbán Viktor ennek ellenére úgy látja, hogy vannak olyanok, akik nem veszik ki a részüket a küzdelemből. „Ezt felháborítónak tartom” – jelentette ki.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nagy élelmiszerláncok árspekulánsokként viselkednek.

Ennél a résznél azt is megemlítette, hogy az import-élelmiszerárak növelése indokolatlan és elfogadhatatlan.

Ez egy nyerészkedés. Kihasználják a magas energiaárakat, és hiába nem indokolt az árak emelése, ők továbbra is emelnek, a magyar kormány pedig ez ellen küzd

– fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzátette: a kabinet nem engedi a kartellezést, a Gazdasági Versenyhivatal emiatt mindig odacsap ezeknek a láncoknak.

Nyugati pénzek és ukrán működőképesség

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Orbán Viktor úgy látja, mindig van értelme békéről és tűzszünetről beszélni, ugyanis ha nem beszélünk róla, akkor nem lesz béke.

Ha a béke hangja nem elég erős, akkor az marad meg a közvéleményben, hogy a háború a megoldás. Ezt a konfliktust csak kitartással és békével lehet megállítani

– mondta a miniszterelnök, aki úgy látja, Ukrajna szuverenitása gyakorlatilag megszűnt, mivel nem képes finanszírozni a saját civil működését.

Orbán Viktor a gondolatmenetet tovább folytatva azt is hozzáfűzte, hogy ma csak a nyugati pénzek tartják életben, illetve működőképesen Ukrajnát. Szerinte a kérdés immáron az, hogy Európa meddig bírja ezt a háborút.

„Az amerikaiak elő tudnak állítani rengeteg pénzt a háborúból való kilábalásra, az unió ezt nem tudja megcsinálni, mert az egy teljesen más kávéház. Az unió csak úgy tud pénzt előállítani, ha a tagállamoktól kér” – tette hozzá.

Orbán Viktor azt is megemlítette, hogy az Európai Unió úgy kér pénzügyi forrást az ukrajnai háborúra, hogy közben pénzzel tartozik Magyarországnak is. A kormányfő a határvédelem összegét 2 millió euróra, míg a pedagógusok felé elmaradt tartozást 800 milliárd forintra taksálta. Emellett a helyreállítási alap forrásait is ki kell még fizetnie az EU-nak Magyarország felé.

A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy az Európai Unió a teherbíró képességének határán mozog. Orbán Viktor szerint ráadásul a tagállamok sokkal inkább a saját belpolitikájukkal és a háború gazdasági hatásaival vannak elfoglalva.

A kormányfő úgy látja, a háború kitörésekor két lehetőség állt fent: az ukránok megtehették volna, hogy a konfliktust lokalizálják, ezt csinálta például Angela Merkel is, aki nem engedte, hogy kiterjedjen ez a háború. Azonban szerinte a nyugatiak csak „fél szívvel” álltak bele a háborúba, mert katonát nem, de pénzt és fegyvereket küldenek Ukrajnába.

Azt is hozzátette, hogy a nyugati katonák nem fognak meghalni Donyeckért. Orbán Viktor egyúttal kijelentette: ahelyett, hogy elszigeteltük volna a háborút, hagytuk, hogy az fölénk kerekedjen.

Itt példaként megemlítette, hogy az Európai Unió levágta magát az orosz gázról, amivel óriási károk keletkeztek a gazdaságban.

Bonyolult játszmák

migráció témája is érintve lett a műsorban. Orbán Viktor ezzel összefüggésben elmondta, hogy Olaszország sokáig ellenezte a kötelező kvótákat és a migránsgettók létrehozását, később ezt elfogadta, majd kapott 19 milliárd eurót. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy bonyolult játszmák zajlanak a háttérben, ám ő nem híve ezeknek a játszmáknak.

A miniszterelnök az interjúban leszögezte: a migráció nem egy taktikai, hanem sokkal inkább történelmi kérdés.

Ha elveszíted a kontrollt, és beengeded ezeket az embereket, nem te válogattad ki őket, csak beengedted őket, akiknek a száma egyre csak nő

– mondta, hozzátéve, hogy egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy egyre többen vannak, az ember pedig elkezdi magát bennszülöttként érezni a saját hazájában, ami tönkre is tehet egy országot.

Kormányülés és futball

Orbán Viktor szerdán kormányülésen vett részt a Karmelita kolostorban, ahol az ukrajnai háborúról és az infláció elleni küzdelemről is szó esett. A megbeszélésen elhangzott, hogy a gazdaság terén jelenleg az infláció letörése a legfontosabb feladat.

A legfrissebb döntéseket csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a Kormányinfón, amelyről itt írtunk részletesebben.

Orbán Viktorral csütörtökön egy másik interjú is megjelent, amit a kormányfő a Puskás Akadémia honlapjának adott, ahol több, a magyar labdarúgást érintő kérdés is szóba került, így például a Ferencváros korai Bajnokok Ligája-búcsúja is.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. január 28-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok