Index Vakbarát Hírportál

Új családpolitikai intézkedéseket vezet be a kormány

Kormányinfó élőben az Indexen

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója.

    Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Gulyás Gergely újságírói kérdésre leszögezte: nem hordoz korrupciós kockázatot Orbán Viktor horvátországi nyaralása, mert ha valakivel harminc éve jó barátságban van valaki, és elfogadja a meghívását, független attól, hogy a lányának milyen cége van.

  • A napelemekről később úgy fogalmazott a miniszter, hogy január elejével tudják helyreállítani a rácsatlakozás lehetőséget, ugyanakkor ez nem valósul majd meg az ország egész területén.

    Tehát január elsejével a visszatáplálási korlátozás a napelemeknél bizonyos esetekben megszűnik, de csak egyes térségekben.

    Ez új bejelentés, korábban ezt kormánytag még nem említette. Az üzemanyagokat terhelő adókról pedig úgy fogalmazott a tárcavezető, hogy ennek a részletei október elején derülhetnek majd ki.

  • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a napelemeknél úgy módosítottak a napokban szabályokon, hogy az még összhangban legyen a brüsszeli szabályokkal. Ugyanakkor az unió jóval kedvezőtlenebb elszámolást szeretne, mint a magyar kormány. 

    „A Fidesz-frakció kezdeményezése és az iparági szövetségek álláspontja is a napelemesekre vonatkozó éves elszámolás további fenntartása mellett szólt” – mondta korábban Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki azt is bejelentette:

    marad az éves elszámolás minden már meglévő beruházás esetén.

    A miniszter tájékoztatása szerint a hivatal a lehető legrövidebb időn belül elvégzi a szükséges rendeletmódosítást. Így a jövő évtől is fenntartják az éves elszámolást a már működő lakossági napelemes rendszereknél, a telepítéstől számított 10 éven át.

  • Gulyás Gergely az akkumulátorgyárakról kifejtette, azért nem olyan egyszerű a helyzet, mert ha szabad Brüsszel ténykedésére felhívni a figyelmet, a belső égésű motorokat ki kell vonni. Magyarországon jelentős GDP-hozzájárulása van az autóiparnak, ezek a cégek akkor maradnak hosszú távon Magyarországon, ha az átállást és a technikai feltételeket biztosítják. Az akkumulátorgyárakra ezért úgy kell tekinteni, hogy az autógyárak is Magyarországon maradjanak.

  • Gulyás Gergely Orbán Viktor szabadságáról úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök azt augusztus 26. után töltötte. A miniszter nem készít videókat a miniszterelnök külföldi tartózkodásairól, de olyan előfordulhat, hogy baráti meghívást elfogadva közben egy hétvégén máshol tartózkodik.

  • Economx kérdéseire elmondta a miniszter, hogy a költségvetési hiányt nem növeli a reptér megvásárlása, csak az államadósságot. Majd kitért arra is, hogy miután a fogyasztás visszaesett Magyarországon, így az ebből érkező adók is apadtak, „ez pedig jelenthet nehézséget”, ugyanakkor ezt később vizsgálja meg a kabinet.

    Szintén a lapnak arra is válaszolt, hogy az uniós pénzek reálisan – bár nettó politikai döntés –, ha minden jól alakul, akkor a kohéziós pénzek megtörténhet, hogy még idén megérkezhetnek, hiszen a „számlákat már kiküldtük, csak ki kell fizetni”. Hátra van még a helyreállítási alap, amiről továbbra is tárgyalni kell. „A hétéves költségvetési pénzekhez könnyebben hozzá tudunk jutni” – zárta.

  • Jedlik Ányos Gimnáziumban a napokban felfestettek a falra egy Orbán Viktor-idézetet. Most újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy nem tudja, ki rendelte el, „de helyes döntés, hogy ezzel nem kell megterhelni az iskolát”, utalva arra, hogy a felirat azóta már lekerült.

  • Gulyás Gergely szerint Horthy Miklós megítélése összetett kérdés, érdemei vannak abban, hogy Trianon után túlélt az ország, ugyanakkor idézte Orbán Viktor korábbi szavait is, amelyek arról szóltak, hogy az ország akkor nem védte meg zsidó honfitársait.

  • Iványi Gábor ügyével kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette, hogy 2010 óta a kormány több mint 25 milliárd forintot fizetett ki a szervezetnek, 963 millió forintot kaptak csak az idei évben szociális támogatásra – tájékoztatása szerint. Ezenkívül magánszemélyektől szja-felajánlásként összesen 820 millió forintnyi érkezett az egyházhoz. „Amivel az állam tartozott, azt már kifizette” – mondta a miniszter, azonban azt nem teheti meg ez a szervezet, hogy nem fizeti be a kötelezettségeit.

  • Előbb lefasisztázták az 56-os magyar forradalom és szabadságharc résztvevőit egy orosz tankönyvben, majd Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon hibának nevezte, hogy 56-ban tankokat küldtek Magyarországra. Mi a magyar kormány álláspontja? Hogyan értékelik Putyin szavait és a tankönyvet? – kérdeztük a minisztertől.

    Gulyás Gergely érdeklődéssel olvasta az ezzel kapcsolatos diskurzust a magyar sajtóban. Az orosz elnök nyilatkozatát csak üdvözölhetik, ez folytatása annak a helyes gyakorlatnak, ami Jelcinnel kezdődött.

    Jó lenne, ha az orosz elnök szavai jelennének meg az orosz történelemkönyvekben is.

    Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy annál hipokritább hozzáállást, mint amit a baloldal tanúsított, nem lehet elképzelni, mert nem lehet egyszerre Horn Gyulát éltetni, és azt mondani, felháborító, hogy egy orosz tankönyvben mit írnak 1956-ról. „Azoknak semmilyen erkölcsi alapja nincs ezekben megszólalni, akik Horn Gyula szobrához járnak koszorúzni”.

  • Ukrán lapértesülések szerint kétoldalú tárgyalások kezdődnek Ukrajna és Magyarország között a kisebbségi nyelvű oktatás egyensúlyáról. Valóban tárgyalóasztalhoz ülnek a felek? Ha igen, magyar részről ki fog tárgyalni az ukránokkal és mikor? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter azzal kezdte válaszát, hogy a külügyminisztérium áll rendelkezésre. Hozzátette: amikor Novák Katalin találkozott Volodimir Zelenszkijjel, akkor ez volt az egyik téma. A szavak szintjén jobban állnak, mint korábban, de a szavak kevesek, csak azt tartják megnyugtató megoldásnak, ha Ukrajna valóban egyezségre jut Magyarországgal a helyzet helyreállításában.

  • Hogyan áll a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér állami felvásárlása? Hogyan kommentálja a kormány Róna Péter volt államfőjelölt szavait, aki szerint Kína érdekeit szolgálja az akvizíció? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter elmondta, Kínának nincs köze ehhez. A magyar kormány úgy gondolja, a reptérnek többségi magyar tulajdonban kell lennie, ebben most jól állnak, de további részleteket egyelőre nem árult el.

  • Gulyás Gergely leszögezte, hogy a fővárosban a közlekedési helyzet az elmúlt években drámaian romlott, ezt autós üldözésnek nevezik, de a fővárosi választóknak kell értékelnie, hogy nekik ez így jó-e, vagy sem.

  • Gulyás Gergely kifejtette, azt látják, hogy a 2015-ös nyugat-európai állásponthoz képest ma az EU-ban is megjelenik a külső határvédelem szükségessége. Az más kérdés, hogy amit ők összességében képviselnek, az lehetetlenné teszi a külső határok védelmét, de szavak szintjén legalább idáig eljutottak.

  • Gulyás Gergely arra is kitért, Európának az az érdeke, hogy gazdasági kapcsolatokat minden nagyhatalommal fenntartson.

    Magyarország sosem hirdetett elkülönülést. Az a jó, ha szuverén országként szabadon tudunk dönteni

    – összegezte. Majd arra is kitért, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor – hasonlóan a francia elnökhöz – októberben Kínába látogat.

  • Gulyás Gergely a nyugdíjkorrekcióról elmondta, törvény szabályozza ezt, szeptember végéig a kormány ennek mértékéről is tud dönteni.

  • Qualitas Gimnázium ügyével kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette, hogy az ingatlan, amit most elárvereztek, nem a magániskola tulajdonosainak a birtokában volt. A tárcavezető szerint az állam most abban tud segíteni, hogy a rendszerinti beiskolázás megtörténjen, amennyiben ez szükséges.

    Gulyás Gergely arra is válaszolt, hogy decemberig nem változtatnak a lakossági gázáron.

    Tehát december 31-ig biztosan fenntartja a kormány a rezsicsökkentés szabályait.

  • Szöllősi György vízumügyéről Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy rendkívül barátságtalan gesztus, semmilyen hivatalos kommunikáció amerikai részéről nem történt, ezért nem teljesen értik, hogy miért nem adták meg az utazó nagykövetként utazni szándékozó főszerkesztőnek a vízumot.

  • Gulyás Gergely Ursula von der Leyen mai beszédéről kifejtette: szeretnék, ha Brüsszelben bekövetkeznének azok a változások, amelyek arra indítanák az uniós intézményeket, hogy Európa valós problémáival foglalkozzanak. Ebbe beletartozik a háború is, de a béke oldaláról kell megközelíteni.

    A miniszter a migrációról elmondta, azt döntően kerítéssel lehet megakadályozni, ezért is építettek azt a határra. Semmilyen kvótát, elosztási mechanizmust nem támogattak és nem is fognak végrehajtani.

  • Szentkirályi Alexandra tájékoztatása szerint folyamatosan nő az online árfigyelő nézettsége, „érdemben használják” az emberek ezt a platformot. Eddig 1,2 millióan keresték fel a honlapot és „60 termékből 55-ben csökkentek a megfigyelt termékek árai, összesen 7 százalékkal”.

    A kiszabott bírságok eddig meghaladták 72 millió forintot.

    „A multik nem nyerészkedhetnek a magyar emberek rovására” – tette hozzá a kormányszóvivő.

  • Gulyás Gergely hangsúlyozta, régóta jönniük kellene az uniós forrásoknak, remélik, hogy az Európai Bizottság visszatalál a jogszerűség útjára, és akkor nincs akadálya annak, hogy hozzájussunk a pénzekhez. A miniszter szerint a kormány mindent megtett.

  • Gulyás Gergely az első újságírói kérdésre kifejtette, hogy a kormány álláspontja szerint ha valóban igaz az a hír, hogy Svédországban állami iskolában mutatnak ismertetőfilmeket arról, hogy Magyarországon romlik a demokrácia, akkor meg fogja kérni Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőt, gondolják meg még egyszer, hogy a parlament ratifikálja-e a svéd NATO-csatlakozást.

  • Gulyás Gergely elmondta, úgy tudnak küzdeni a benzinárak emelkedése ellen, hogy keresnek alternatív forráslehetőségeket. A tárgyalások, amelyek az elmúlt másfél-két évben zajlottak, arról szóltak, hogy ne legyen kizárólagos a kitettségünk sem keletre, sem nyugatra.

  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő gratulált a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak a törökországi mentésükhöz. Mint ismert ötvennyolc és fél óra megfeszített munkával, tíz ország csaknem 200 háttéremberének közreműködésével sikerült felszínre hozni Mark Dickey amerikai barlangászt, aki napokat töltött el Törökország harmadik legmélyebb barlangjában, az 1276 méteres mélységű Morca-barlangban – derült ki a Magyar Barlangi Mentőszolgálat közösségi oldalán lévő bejegyzésből.

    A magyar orvosi csapat vasárnap megkezdte az életveszélyes állapotban levő barlangkutató életmentő egészségügyi ellátását. A csoport 1040 méter mélyen olyan ellátópontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellett vértranszfúziót is végre tudtak hajtani. 

    A súlyos állapotba került férfi mellett marad egyik társa, felesége pedig azonnal elindult az 500 méterrel feljebb található segélykérő telefonhoz. Eddig a pontig huzalozták be évekkel ezelőtt a barlangászok kommunikációjára szolgáló telefonhálózatot, ugyanis gyakori feltárási helyszínről van szó

    – mondta el az Indexnek Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) országos szakmai vezetője.

  • Gulyás Gergely a napelemekről elmondta: az elszámolásban történő változás azért szükséges, mert Brüsszel kötelezően előírja azt. Magyarországon korábban egy egész évet kellett figyelembe venni, amikor meghatározták, hogy valaki a napelemével termelt energiát betáplálja a hálózatba, amikor pedig kevesebb az energia, mint amennyit felhasznál, a hálózatból kap energiát. A kormány úgy döntött, „bízunk abban, hogy Brüsszel sem fog belekötni”, hogy akik a létesítésre vonatkozó igényt benyújtották a megadott határidő előtt, vagy felszerelték a napelemet, azoknál tíz éven keresztül a korábbi elszámolási rend marad. A részletekről itt írtunk.

  • Gulyás Gergely az inflációról elmondta, a legfontosabb cél, hogy egy számjegyűre csökkentsék, ez reális, novemberre sikerülhet, de az október sem lehetetlen. A miniszter szerint aggasztó jelek is vannak, amelyek az üzemanyagárak emelkedésével függenek össze, ötszörös áron kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül. A miniszter hangsúlyozta, ez a tranzitdíjemelés minden ajánlásnak ellentmond, csak ez a változás fél százalékkal növelte az inflációt.

  • Gulyás Gergely a bevezetőjében arra is kitért, hogy a kormány megtárgyalta az ukrán gabonabehozatal helyzetét, a behozatali tilalom szeptember 15-ével lejár. A kormány már korábban döntött, hogy ha az Európai Bizottság ezt nem hosszabbítja ezt meg, akkor nemzeti hatáskörben magyar kormány dönt erről. „Jobb lenne, ha olyan megoldást találnánk, ami megfelel az eredeti célnak” – összegezte. Majd hozzátette: komoly minőségi vita is van az ukrán gabonáról. Közvetlenül a határ menti országokkal szeretne az unió szolidaritást vállalni, pedig ezeknek az országoknak ez nem kifejezetten hátrányos.

  • Gulyás Gergely a holnapi Demográfiai Csúcsról elmondta: ez a kérdés ma Európában nem kap súlyának megfelelő figyelmet. A miniszter részletezte, hogy számtalan külföldi vendég lesz jelen, köztük az olasz miniszterelnök és a bolgár elnök. Beszédet mond Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is.

    A miniszter az elmúlt évtized eredményeiről két megállapítást tett: jelentős előrelépést sikerült elérni, de még nem tartanak ott, ahol szeretnének. 1,23 század volt a termékenységi arányszám amikor átvették a kormányzást, ez 2021 végére 1,59-re emelkedett.

    Gulyás Gergely elmondta azt is, ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer gyermek nem született volna meg 2011 és 2021 között, de olyan nehézségekkel néznek szembe, hogy a szülőképes korú nők száma csökken. A kormány mai ülésén is tárgyalta azt az előterjesztést, ami a városi csok helyére léphet.

  • Azért ma van a Kormányinfó, mert holnap Demográfiai Csúcs lesz Budapesten – kezdte Szentkirályi Alexandra, hozzátéve: másfél órás lesz a Kormányinfó.

Rovatok