Index Vakbarát Hírportál

Váratlan vendéggel, szokatlan időpontban jönnek a kormány bejelentései

Gulyás Gergely, Csák János és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója

Vége
ZS 0130
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Az Index kérdéseire a miniszter leszögezte, a jelenlegi Covid-megbetegedések megszaporodása semmiképpen sem eredményezi majd a korábbi intézkedések visszavezetését.

    Hiszen a vírus már jelentősen enyhébb lefolyású.

    Szintén lapunk kérdéseire arra is kitért a tárcavezető, hogy a kormány nem tervezi bevezetni a 18 fokos fűtési korlátot az állami intézetekben, ahogy az a tavalyi évben volt. Emlékeztetett arra, hogy a kormány még nem tárgyalta Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselők október elején tettek javaslatát, amely az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves korig történő tiltását szorgalmazta.

    Gulyás Gergely határozottan leszögezte, hogy béremeléseket tervez tenni a kormány a reálbércsökkenés megállításáért. Emlékeztetett arra, hogy jelentős béremelések várhatók a következő időszakban, remélik, hogy a minimálbér-tárgyalások megfelelő eredményre vezetnek.

    Kétségkívül 2012 után egy évtizedig nőttek a bérek. Ez most kétségtelenül megszakad, de a kormány bízik abban, hogy a trend visszatér

    – összegezte Gulyás Gergely, aki végezetül azt is leszögezte, hogy nem látta azt a videót, amelyben Orbán Viktor meghajol Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere előtt, de egyébként sem kell ennek különösebb jelentőséget tulajdonítani.

  • Gulyás Gergely a vendégmunkástörvény visszavonásáról úgy fogalmazott, hogy benyújtanak egy olyan törvényt, amely a lehető legszigorúbban tiltja, hogy bárki jogcím nélkül Magyarországra jöhessen dolgozni, emellett garantálja, hogy aki vendégmunkásként jön, az csak átmeneti időre jöhessen, valamint legfeljebb annyian érkezhessenek, mint ahány betöltetlen álláshely van.

  • Gulyás Gergely az uniós források ügyében hangsúlyozta, az Európai Unióról sokat elmond, hogy ma mindenki abból indul ki, hogy Magyarország azért kaphat pénzt, mert a szavazata szükséges bizonyos célok eléréséhez. A miniszter ezt szomorú helyzetnek tartja, mert a Bizottság a szerződések őre, és objektív kritériumokat kellene meghatároznia, valamint azokat ellenőriznie, barterszerű megegyezések helyett.

  • A hírekben megjelent orosz gázbeszerzési árakra Gulyás Gergely úgy reagált, hogy jelenleg négy ár van Magyarországon a lakossági villany- és gázárakat illetően. Ebből összesen 1 darab van a piaci ár fölött. Emlékeztetett, időbeli eltérés van a kitárazás és a betárazás között, így azonnal nem lehet érvényesíteni az alacsonyabb piaci árakat. Aláhúzta, december 31-ig nem változtat a kormány az árakon, az azt követő időszakról nem nyilatkozott a tárcavezető.

  • Gulyás Gergely elárulta, a kormány november végén dönt arról, hogy a kamatstop december 31. után is érvényben maradjon-e.

  • Gulyás Gergely az óraátállítás lehetséges eltörléséről kijelentette, egységesen lenne értelme eltörölni, mert enélkül külön időzónába kerülnénk a szomszédainkkal. Egyedül nehéz meglépni, de ha születik ilyen döntés, akkor a kormány támogatná, hogy csak nyári időszámítás legyen.

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés szerdai ülésén közölte, hogy a csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba.

    Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban kifejtette, felkérést kaptak arra, hogy vegyenek részt a katonai misszióban. Ennek keretében 2024 tavaszától legfeljebb 200 magyar katona teljesít szolgálatot. Szeretnének hozzájárulni a misszióval a migráció megfékezéséhez, szeretnék támogatni a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint biztos hátteret garantálni annak a gazdasági és humanitárius segítségnyújtási csomagnak, amit Magyarország a Hungary Helps keretében visz az országba. 

  • Korábban az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola vetette fel, hogy ukrán és moldovai törvényhozók megfigyelő státuszban csatlakozhatnának a testület munkájához. Erre Gulyás Gergely úgy reagált, hogy az uniós csatlakozásnak világos kritériumai vannak. Emlékeztetett arra, hogy a tagfelvételekre megvannak a megfelelő szabályok, amelyeket Brüsszelnek figyelembe kell vennie.

    A státusztörvénnyel kapcsolatban arra is kitért, hogy az uniótól semmilyen felvetés nem érkezett.

    Majd a budapesti önkormányzat dolgozóinak kifizetett prémiumokat sajátos vezetési gyakorlatnak minősítette.

  • Gulyás Gergely a kórházi fertőzésekre vonatkozó kérdésre elmondta, hogy ezek ellen meg kell tenni mindent, a baj az, hogy az antibiotikumok hatására a baktériumok erősebbek, mint korábban, ezért a fertőzések számának növekedése világjelenség. A miniszter hangsúlyozta, ettől függetlenül az eddiginél is szigorúbb intézkedésekkel amennyire lehet, akadályozni kell a fertőzéseket.

  • Mi indokolta Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi találkozóját? – kérdezték Gulyás Gergelytől. A miniszter kifejtette, Magyarországnak világos álláspontja van a háborúval kapcsolatban, ez a mielőbbi fegyverszünet és a béketárgyalások, ebben nem volt eredményes a magyar miniszterelnök. A másik, hogy van egy speciális helyzetünk, ez az energiakitettség.

    A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy van olyan uniós vezető, aki a háború kezdete óta már találkozott az orosz elnökkel, ráadásul rendszeres a kapcsolattartás Európa legnagyobb országainak vezetői és az orosz vezetés között.

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: szerinte elhalkultak azok a hangok Nyugat-Európában, amelyek meg szerették volna akadályozni a magyar uniós elnökséget. A tárcavezető szerint az Európai Unió jól jár azzal, hogy olyan ország adhat majd jövőre elnökséget, amely már korábban sikeresen vette ezt a feladatot.

  • A KRESZ megújításáról Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy dinamikusan növekszik az elektromos rollerek száma, de azért még nem a párizsihoz hasonló a helyzet. Ezek az asztalon lévő vitás kérdések. Amikor a vita lezárul, akkor tud számot adni az közlekedésért felelős minisztérium.

  • A pekingi Egy övezet, egy út találkozóról is volt szó a kormányülésen. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Kína kiemelt fontosságú Európa számára, számtalan megállapodás született, ezekről a Külügyminisztérium nagyrészt beszámolt. A legnagyobb kínai bankokkal, cégekkel is tárgyalt Orbán Viktor, a látogatásnak lesznek kézzelfogható eredményei. A miniszter reméli, hogy az EU időnként képes a saját érdekeinek megfelelően politizálni, erre lát is reményt például a német–kínai kapcsolatok tükrében.

  • Gulyás Gergely szerint sokadjára is azt látjuk, hogy van egy méltóságteljes ünneplés a polgári oldalon, miközben vagy méltatlan, vagy kisszerű akciók jellemzik a baloldal október 23-i ünnepségeit. „A nemzeti ünnepek iránti tisztelet hiányzik a baloldalon.”

  • A főváros hitelfelvételéről Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy kényszer szülte és rossz lépés. A miniszter szerint a főváros jelenlegi vezetése nem jó gazdája a fővárosnak, az adóbevételek növekedéséből többletvételük van még a szolidaritási adóval együtt is. 

  • Gulyás Gergely Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban leszögezte, továbbra sincs határidő arra, hogy a magyar parlament mikor szavazza meg. A miniszter szerint a parlamentben a zárószavazásra akkor kerülhet sor, ha a svédek választ adnak arra, hogy miért kellett sértegetni Magyarországot.

    Szerinte számos kérdést fontos lenne tisztázni a svédekkel.

    Mint ismert, Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő is reagált korábban Orbán Viktor október 23-i beszédére. Az EU vezető diplomatája azt mondta: senki sem kötelezi Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen. A Kormányinfón Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy Magyarország lényegesen tovább lesz az unió tagja, mint kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő. Később arra is kitért, nem volt napirenden a szerdai kormányülésen Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója.

    Emlékeztetett arra, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcson hivatalosan Orbán Viktornak nem kötelező az orosz elnökkel történt tárgyalásokról tájékoztatnia az uniós vezetőket. Majd kitért arra, hogy Magyarország Oroszország nélkül nem megoldható.

  • Gulyás Gergely szerint a bolgárok energiaszállítást érintő tranzitdíjemelése elfogadhatatlan, ellentétes az uniós joggal is, sérti Magyarország energiabiztonsághoz való jogát, a döntést a lehető leghamarabb vissza kellene vonni. A kormány keresi a jogi megoldásokat is.

  • „Október 23. megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni” – közölte Gyurcsány Ferenc. Gulyás Gergely hangsúlyozta, Gyurcsány Ferencékkel sosem volt közös ünnep, nem csupán azért, mert Gyurcsány Ferenc feleségének nagyapja a forradalom hőseit akasztató csapathoz tartozott”, mert erről önmagában még az unokája nem tehet, arról viszont igen, hogy még nem volt világos mondata ebben a témában. Azok után pedig különösen nem volt közös ünnep velük, hogy Gyurcsány Ferenc szemeket lövetett ki 2006. október 23-án. Ők ezt vélhetően ma is ellenforradalomnak tekintik” – fogalmazott a miniszter.

  • Gulyás Gergely kérdésekre válaszul leszögezte a lengyel választásokkal kapcsolatban, hogy tiszteletben tartják annak eredményét, és gratulálnak a kormányalakító pártnak.

    Egy másik újságírói kérdésre úgy reagált, hogy szerinte vannak olyan Brüsszelben szolgálatot teljesítő magyar baloldali politikusok, akik nettó 6 millió forintot keresnek, és ott mindent megtesznek azért, hogy a magyar tanároknak a fizetését ne lehessen megemelni. Szerinte ehhez a csoporthoz tartozik Cseh Katalin európai parlamenti képviselő is.

  • Mekkora árfelhajtó hatással számolnak az ingatlanpiacon a csok plusz hatására? – kérdezte lapunk Csák Jánostól. A miniszter kérdésünkre közölte, reális számok vannak az új szabályban, vidéken pedig nincs is ilyen értékhatár, ezért nem hiszi, hogy ez megmozdítaná a piacot.

    A magyar tájba illő házakra vonatkozó kérdésünkre Csák János közölte, vannak ilyen típustervek. Gulyás Gergely ezt azzal egészítette ki, hogy a Lehner Központ készítette el ezeket, mintegy száz háztípusból lehet választani, ezek részletesen megtervezett házak, szépek, és jó ízlésre vallanak.

  • Újságírói kérdésre Csák János leszögezte, november közepére készülhetnek el a csokkal kapcsolatos részletszabályok. A január elsejei életbelépést azért választották, hogy mindenki fel tudjon időben készülni. A költségvetésben erre az intézkedésre előre meghatározott keretösszeget nem jelöltek ki. „Nincs felső határ, Magyarországon minden megszülető gyereket örömmel fogadunk” – összegezte a miniszter. 

  • Csák János bejelentette, hogy a kormány jóváhagyta a Nobel-díjas Krausz Ferenc által vezetett Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ kutatásainak további finanszírozását. 2023 és 2030 közötti folytatását hagyták jóvá a programnak, további 75 milliárd forinttal.

    A miniszter közölte, létrejött a Magyar Kutatási Kiválósági Tanács, héttagú vezetéssel. Ennek a testületnek az elnökségét Krausz Ferenc vállalta. Csák János szerint ez azért jelentős, mert a program a kutatói életpályát segíti elő.

  • Az uniós csúcstalálkozó egyik napirendi pontja a költségvetés módosításáról szóló javaslat. Gulyás Gergely leszögezte, ezt legalább két okból nem tudják támogatni. Az egyik, hogy Brüsszel erősen vitatható célokra kér több pénzt, az egyik a migránspaktum végrehajtása, amit a kormány ellentétesnek tart Európa és Magyarország érdekeivel. A másik ilyen a bürokraták fizetésemelése. A kormány azt is látja, hogy a megemelt kamatok finanszírozására is forrásokat akar bevonni az Európai Bizottság. A miniszter közölte, ebben a formában Ukrajna támogatását sem látják indokoltnak, mert nem látják, hogy az a békét szolgálná.

  • Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a további napirendi pontok között tárgyalta a kormány az általános biztonsági és az izraeli helyzetet. Leszögezte:

    A kormány a leghatározottabban elítéli azt a terrortámadást, amit Izrael elszenvedett.

    Aláhúzta, hogy a kormány álláspontja szerint a közel-keleti konfliktus eszkalációját el kell kerülni, az államok közötti háborúval együtt. Európának az érdeke az, hogy a térségben lévő országok megőrizzék a stabilitásukat. Esősorban Egyiptomot kell segíteni, hogy Törökországon keresztül ne jöjjenek a menekültek.

    A kormány elvárása, hogy mindenki legyen tekintettel az áldozatokra, így a terroristák melletti szimpátiatüntetéseket betiltották. „Ijesztő, amikor más európai városokban ezrek, tízezrek éltetik a terroristákat” – összegezte.

    A honvédség gépei ötször repültek a konfliktuszónába, hogy magyar állampolgárokat menekítsenek ki. A legfrissebb hírek szerint négy család van jelenleg Gázában.

  • Csák János azzal kezdte a Kormányinfót, hogy Magyarország Európa legcsaládbarátabb kormányzatával él. 2015 óta 233 ezer család vette igénybe a támogatási formákat, 754 milliárd forintot szántak ezekre. A kormány áttekintette, hogyan tudja az otthonteremtési támogatási rendszert a mai piaci viszonyokhoz igazítani.

    A falusicsok-rendszer marad, de az ötezer fő feletti településeken csok plusz néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót vezetnek be. A hitel gyerekszám függvényében 15-30-50 millió forint lesz. Kedvezményes kamatozású, ez 3 százalékot jelent, az első közös otthon megvételekor elegendő 10 százalék önrész. A futamidő 10-től 25 évig terjedhet

    – jelentette be Csák János.

    A rendszer úgy épül fel, hogy az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel, de 2 éves átmeneti időszakban azok az idősebb nők, akik igazoltan 12 hetes áldott állapotban vannak, szintén felvehetik. A hitelt telekvásárlásra nem lehet használni. Az első közös otthon esetében – részben az infláció fékezése érdekében is – 80 millió forintos határt húztak meg. Lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár. Felújítás, bővítés esetén 20 százalék önrészre lesz szükség.

    További kedvezmény, hogy az első évben nem kell tőkét törleszteni, csak a kamatot fizetni. Ha megszületik a gyermek, akkor a hitelfelvevők egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek. A második gyermek születése esetén, valamint minden további gyermek után 10 millió forintot elengednek a tőkéből. 

    A falusi csoknál egységesítették a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás rendszert.

  • Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter, valamint Bóka János uniós kérdésekért felelős miniszter csütörtökön Brüsszelben tárgyaltak a Magyarországnak járó, de az EU vezetése által visszatartott uniós forrásokról.

  • Az idei év júniusában Gulyás Gergely bejelentette, hogy megváltoznak a babaváró hitel és a csok szabályai, amelyeknek a 30 év alatt szülő nők és a falusi lakosság lett a kedvezményezettje.

    A terület Csák János tárcájához tartozik, így elképzelhető, hogy ezzel kapcsolatban változtatás mellett döntött a kormány.

    Legutóbb a Miniszterelnökséget vezető miniszter a babaváró hitellel kapcsolatban kiemelte, hogy továbbra is érdemi segítség, ám megfigyelhető, hogy kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Így a babaváró összegét 10-ről 11 millió forintra növelik, ugyanakkor január 1-jétől csak azok a házaspárok vehetik fel a hitelt, ahol a hölgy tag 30 év alatti. Van azonban egy év átmenet: jövő januártól egy esztendőn át fennmarad a jogosultság a 30 és 40 év közötti nők számára a várandósság igazolása esetén.

    • Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja szerdán tudománypolitikai megbeszélést folytatott délelőtt Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikussal a Karmelita kolostorban.

    A tárgyaláson a világhírű magyar tudós által vezetett Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) 2030-ig tartó stratégiai céljainak megvalósításához szükséges intézkedéseket tekintették át.

    Az egyeztetés alapján véglegesíti a kormány azt az előterjesztését, amely a kutatások további kormányzati támogatását célozza

    olvasható a közleményben. Így könnyen elképzelhető, hogy Csák Jánossal közösen ezt jelenti be este a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója 18:30-kor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat!

Rovatok