Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Jön az egy számjegyű infláció, béremelések is lesznek

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A miniszter bejelentette, a kormány benyújtja a digitális állampolgárságról szóló törvényt. A cél, hogy az ügyintézés és az elektronikus aláírás mobilon is megtörténhessen. A közműszámlákat is lehet majd így intézni.

  • A kormány tárgyalt a migrációs helyzetről is, megtárgyaltak egy titkosszolgálati jelentést. Azt látják, hogy egybehangzóak a jelentések, amelyek szerint egyre agresszívebb a migránsok fellépése, a határvadászok gyakran életveszélyes helyzetbe kerülnek. Az EU jogi és fizikai értelemben is el akarja lehetetleníteni a határvédelmet – jelentette ki Gulyás Gergely, Brüsszel nagy valószínűséggel napi bírságot akar fizettetni Magyarországgal, ezt elfogadhatatlannak tartja a kormány.

    A miniszter kifejtette, nemzeti szinten a migrációra is tekintettel voltak akkor, amikor az idegenrendészeti szigorításáról döntöttek. A legfontosabb vezérelve ennek az, hogy Magyarország a magyaroké, szigorúan szabályozzák, hogy milyen jogcímeken lehet Magyarországon tartózkodni, automatikus meghosszabbításra nincs lehetőség. Ha valaki nem magyar állampolgárként az alapvető normákat, szabályokat nem tartja be, azonnal kitoloncolják. Külföldi csak a magyar állam által elfogadott célból, jogcímmel, meghatározott ideig és meghatározott feltételek mellett tartózkodhat Magyarországon, ez a szabályozás irányelve. Vendégmunkás csak akkor kerülhet szóba, ha nincs magyar munkavállaló. A családegyesítés is minden korábbinál szigorúbban szabályozott.

  • Gulyás Gergely elmondta, az uniós bővítési tárgyalásokról is tárgyalt a kormány, az álláspont világos: először a folyamatban lévő tárgyalásokat kell Brüsszelben befejezni, szolidárisak Ukrajnával, amelyet anyagilag és humanitárius módon is támogattak, de a csatlakozási feltételeket nem teljesítette még. A miniszter példaként említette a magyar nemzetiséghez való hozzáállását, illetve az ukrajnai korrupciót is.

    A kormány szerint egyelőre partnerséget érdemes felajánlani Ukrajnának, de a tárgyalások megkezdésére mód és lehetőség nincs. Ukrajna támogatása témájában a közös hitelfelvételt elutasítják, más megoldást kell találni az ország támogatására.

    Az EU stratégiájáról a miniszter azt mondta: megbukott, egy áttekintésre van szükség, hogy mi a helyes hozzáállás az orosz–ukrán-háborúhoz, ezt az álláspontot a nagy tagállamok közül is támogatták.

    A nemzeti konzultáció lehetőség arra is, hogy Ukrajna támogatásáról és uniós csatlakozásáról is véleményt mondjanak az emberek.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a tegnapi kormányülésen foglalkoztak a gazdasági helyzettel. A problémák közül a legnagyobb ellenfél az infláció volt, a kormány az elmúlt egy évben a legfontosabb döntéseket annak érdekében hozta, hogy letörjék az inflációt. Tavaly év végén azt a célt tűzték ki, hogy az idei év végére egy számjegyű legyen az infláció, Gulyás Gergely arról számolt be, hogy ezt a vállalást tartani tudják, holnap délutánra lesznek meg a friss inflációs adatok. Azt már lehet tudni, hogy a 10 százalékhoz közeli érték lesz, minden mai előrejelzés szerint a decemberi infláció mértéke 7 százalék körüli lesz.

    A magyar kormány adatai szerint augusztusban és szeptemberben a bérek emelkedése meghaladta az inflációt. A jövő évi béremelésekről szóló tárgyalások még folyamatban vannak, de a kormány szerint közel az egyezség, ez olyan emelést jelent majd, ami a jövő évi inflációt meghaladja. 

    A miniszter szerint az idei év az infláció megfékezésének éve volt, a jövő év a gazdasági növekedésé és a bérek emeléséé. Az állami szektorban is lesz béremelés, például az ápolóknál és rendészeti dolgozóknál, de azt szeretnék, ha mindenki béremeléshez juthatna.

  • A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának, L. Simon Lászlónak a menesztéséről és a World Press Photo kiállítás körüli ügyről itt írtunk bővebben.

  • Az Európai Parlament Költségvetési Bizottságában fognak vitázni a Magyarországnak szánt uniós támogatásokról, miután októberben kiderült: november végéig 13 milliárd eurónyi felfüggesztett uniós támogatást szabadítana fel az Európai Bizottság a magyar kormánynak. Az EP bizottsága azonban valószínűleg ezt nem támogatja – az EP magyar ügyekkel foglalkozó jelentéstevője is csak egy területen szüntetné meg a felfüggesztést, de ott azonnali hatállyal.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra tájékoztatója 13 órakor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat!

Rovatok