Index Vakbarát Hírportál

Vona Gábor pártja se Karácsony Gergelyt, se a jobbikos Brenner Kolomant nem támogatja

2023. november 27., hétfő 16:10

A Második Reformkor (2RK) szerint a 2024-es önkormányzati választás tétje az, hogy a társadalom tud-e alternatívát mutatni, és önszerveződő, felelős módon magához venni az irányítást. Ehhez azonban nincs szükség az országos pártokra.

Az egykori Jobbik-elnök, Vona Gábor által alapított párt korábban már bejelentette, hogy 2024-ben csak az európai parlamenti választáson indulnak, az önkormányzatin nem. A 2RK-nak az Index a következő kérdéseket tette fel:

A Második Reformkor közölte, hogy a pártmentes önkormányzatiság híve, ezért a pártok jelöltjei közül nem kívánnak senkit sem támogatni, és ebből következően a közöttük folyó kampányba, versengésbe sem kívánnak bekapcsolódni.

Arra kérünk mindenkit, hogy keressen a maga településén olyan hiteles, civil jelöltet, akit jó szívvel tud támogatni, ha pedig ilyet nem talál, döntsön az egyéni lelkiismerete szerinti legjobb jelölt mellett

– válaszolta a 2RK az Index kérdésére.

A Vona Gábor által vezetett párt szerint a fővárosnak, „ahogy az összes településnek, pártfüggetlen polgármesterre van szüksége”.

Mint arról beszámoltunk, a Második Reformkor december 11. és 16. között online népszavazást indít a pártmentes önkormányzatiság témájában.

A Jobbik – Konzervatívok nemrégiben döntöttek arról, hogy saját főpolgármester-jelölttel vágnak neki a 2024-es önkormányzati választásoknak. „A feladat elvégzésére a Jobbik közössége Brenner Kolomant kérte fel, aki elvállalta a főpolgármester-jelöltséget” – jelentette be Lukács László György frakcióvezető. Brenner Koloman szerint rendbe kell tenni Budapestet, több problémát is felsorolt, továbbá többek között kiemelte: a hajléktalanokat ellátó rendszerre van szükség, meg kell oldani a közlekedési káoszt, és bérlakásprogramot indítanának. „Karácsony Gergelyt egyszer már elütötte a villamos. Elütheti újra” – nyilatkozta Brenner Koloman az Indexnek.

Karácsony Gergely október 23-i beszédében azt ígérte, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. A főpolgármester eddig maga mögött tudhatja saját pártját, a Párbeszéd – Zöldeket és a Demokratikus Koalíciót is. Az MSZP még nem döntött a támogatásáról, de többször is méltatták Karácsony Gergely városvezetői munkáját.

(Borítókép: Vona Gábor 2023. szeptember 11-én. Fotó: Index)

Rovatok