Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek derültek ki Orbán Viktor párizsi vacsorájáról

2023. december 6., szerda 14:29

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön munkavacsorán tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel Párizsban, az Elysée Palotában – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Nem sokkal később a francia államfő hivatala a tervezett tárgyalási témaköröket is közzétette.

Az már a hét elején biztossá vált, hogy a nemzetközi sajtóhírekkel összhangban Orbán Viktor valóban Párizsba utazik Emmanuel Macron meghívására. Most az is kiderült, hogy a magyar miniszterelnök

csütörtökön egy munkavacsorán tárgyal a francia elnökkel.

Az Elysée-palota sajtó számára kiküldött tájékoztatása szerint a két vezető a december 14-i és 15-i Európai Tanács ülésének napirendjén szereplő különböző témákat vitatja meg, köztük az Ukrajnának nyújtott európai támogatás aspektusait, a közel-keleti helyzetet, a bővítéssel és az Európai Unió reformjával kapcsolatos kérdéseket. De szóba kerülnek majd EU-s biztonsági és védelmi ügyek, valamint a 2021–2027-es többéves pénzügyi keret felülvizsgálata is.

Ukrajna uniós csatlakozása ügyében régóta ismert a kormány álláspontja, Orbán Viktor két héttel ezelőtt egy levelet is írt Charles Michaelnek, az Európai Tanács elnökének, amelyben jelezte: minden Ukrajnát érintő döntést meg fognak vétózni a decemberi közepi csúcstalálkozón, ha Brüsszel nem teljesíti azt, amit kér. Egy újabb levélben – melyet a Bloomberg ismertetett – pedig azt javasolta az uniós vezetőnek, hogy a jövő heti EU-csúcson ne is vegyék napirendre ezt kérdést.

Rovatok