Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor külföldre utazik, fontos tárgyalása lesz

2023. december 5., kedd 15:15

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette: Emmanuel Macron francia elnök meghívta Párizsba Orbán Viktort.

Elsőként a Politico értesült arról, hogy Orbán Viktor még a december közepi uniós csúcstalálkozó előtt meghívót kaphat Emmanuel Macrontól a francia fővárosba, hogy többek között Ukrajna uniós csatlakozásának kérdéséről egyeztessenek A magyar miniszterelnök korábban azt mondta: szerinte egyelőre napirendre sem szabad venni a kérdést.

Havasi Bertalan az atv.hu kérdésére megerősítette, hogy a miniszterelnököt valóban meghívták, és hogy várhatóan eleget is tesz ennek a meghívásnak.

Igen, valós az információ, a tárgyalást csütörtökre tervezik.

– fogalmazott. 

Arra a kérdésre, hogy mi szerepel a találkozó napirendjén, a sajtófőnök azt válaszolta, hogy a részletekről a francia köztársasági elnöki hivatalnál célszerű érdeklődni.

Levelek Brüsszelbe

Az ügy előzménye, hogy Orbán Viktor még két hete levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amelyben jelezte: minden Ukrajnát érintő döntést meg fognak vétózni a decemberi közepi csúcstalálkozón, ha Brüsszel nem teljesíti azt, amit kér.

Michel azóta Budapesten is járt, de a jelek szerint nem túl sok eredménnyel. Orbán azóta egy újabb levelet írt hétfőn, amelyet a Bloomberg ismertetett.

Rovatok