Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek a köztársaságielnök-jelöltről? Kocsis Máté bejelentést tesz

Frakcióülést tartottak a kormánypártok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Simicskó István úgy látja, Svédországnak semmiféle biztonsági kockázata nem növekedett, a NATO-val eddig is kétoldalú együttműködése volt, a teljes jogú tagság további garanciákat jelent. A KDNP frakcióvezetője szerint alapvetően annak azért reális kockázata nem volt, hogy Svédországot egy nem NATO-tagország megtámadja. 

  • Szó volt-e az amerikai választásról a frakcióülésen? Kocsis Máté azt mondta, hogy nem, pedig fontos kérdés, „izgalmas évet élünk”, nagy tétje van az amerikai választásnak, magyar szempontból a béke és a háború között döntenek az amerikaiak. A frakcióvezető szerint Donald Trump „tiszteli a mi hazánkat”, és elhozhatja a háború végét.

  • A kormánypártok több ügy miatt is ellenzéki politikusok lemondását és távozását követelik; megkérdezték Kocsis Mátét, hogy a kormánypártok szerint lemondanak-e ezek a politikusok.

    Ezek soha semmiről nem mondanak el

    – jelentette ki a frakcióvezető, majd kifejtette, hogy ezek az ügyek nem léteznek a baloldali médiában, cinikusan és bagatellizálva állnak hozzá.

    Kocsis Máté szerint Gyurcsány Ferenc majd azt fogja mondani, hogy a hatalom elnyomja őket, nem bűnözők, pedig „Varju egy bűnöző, most már papírja is van róla.”

    Azt is mondta, hogy a baloldali politikusok soha semmiről nem mondanak le, mert nincs benne az ösztöneikben, a reflexeikben.

  • „Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc Varju László, valamint Fekete-Győr András ügyével összefüggésben.

    Kocsis Máté úgy látja, a legsötétebb kommunista időket idézi Gyurcsány Ferenc mondata, halkan feltette a kérdést, hogy vajon mit írnának a baloldali médiafelületek, ha egyszer ő mondana ilyet.

  • Kocsis Máté mindent kinéz a baloldalból, ha az a kérdés, hogy megpróbálják-e kijátszani az új és szigorúbb kampányfinanszírozási szabályokat, biztos benne, mert lételemüknek tartja a külföldtől való függést.

  • Sulyok Tamás helyére ki kerülhet az Alkotmánybíróságon? Kocsis Máté elmondta: van egy kialakult parlamenti rend, a szerint járnak majd el, és választják meg az új alkotmánybírót.

    Az is kiderült, hogy a frakcióülésen javaslatot tettek a teljes EP-listáról, de a választmánynak még dönteni kell erről is, egyelőre csak a listavezetőt nevezték meg. Március során minden döntést lezárnak a választásokkal kapcsolatban. Simicskó István hozzátette: mindenképpen szeretnék, hogy az EP-listán Hölvényi György is rajta legyen, és emellett még egy KDNP-s képviselő. Azt is megjegyezte, hogy a KDNP-s képviselők továbbra is az Európai Néppárt tagjai maradnak.

    Kérdésre azt is elmondta Kocsis Máté, hogy lesz kétharmados törvény is a gyermekvédelem ügyében.

  • Kocsis Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy Demszky Gáborék nevezték ki intézményvezetőnek azt a személyt, akit a bicskei pedofilügyben elítéltek, húsz éven át az ő bizalmukat élvezte. A frakcióvezető megjegyezte, például a Telex és az RTL Klub akkor lenne igazságos, ha erről sem feledkezne meg. Kocsis Máté arra kérte a politikai ellenfeleket, hogy ne tegyenek túlzó és primitív állításokat.

  • Kocsis Máté a sajtótájékoztatón elmondta: meg fogják nyerni a pártok versengésében az EP-választást, mandátumbecslés nem került szóba a frakcióülésen.

    A frakcióvezető kifejtette: a jelenlegi brüsszeli vezetés csalódást okozott, a járványhelyzetben és a háború miatt is hibás döntéseket hoztak, az elhibázott szankciók inflációt okoztak; de például rossz döntéseket hoztak a migráció és az „LMBTQ-propaganda” ügyében is.

    Kocsis Máté hangsúlyozta: változás kell Brüsszelben, ezt el kell mondani az embereknek, és ennek megfelelően jó eredményt kell elérni az európai parlamenti választáson.

  • Kérdésre Kocsis Máté arról tájékoztatott, hogy márciusban fogják megnevezni a főpolgármester-jelöltjüket, még időben vannak, úgy fogalmazott: „még az orrunk a víz felett van egy kicsit”. A frakcióülésen Orbán Viktor nem beszélt a főpolgármester-jelölésről.

  • Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis Máté elmondta, nem szabad abból kiindulni, hogy nem minden párt támogatta 2014-ben az Alkotmánybíróság tagjának Sulyok Tamást, mert az ellenzéki pártok mindent elutasítanak. A kormánypártoknak az a meggyőződése, hogy a jelenlegi helyzetben még Sulyok Tamás az, aki a leginkább ki tudja fejezni a nemzeti egységet, mert például nem pártból érkezik.

  • Kocsis Máté elárulta, tudja Novák Katalin telefonszámát, de nem próbálta felhívni. Érdekelné a volt államfő válasza, viszont azt gondolja, ha Novák Katalinnak lesz mondandója a kegyelmi ügyben, elmondja.

  • Kocsis Máté szerint fájdalmas veszteség Varga Judit elvesztése a frakciónak, de helyes döntés. A távozását mindenki tudomásul vette. A frakcióvezető elárulta, nem életük legjobb időszaka a mostani, viszont szerinte ennek a helyzetnek nem is lett volna szabad előállnia.

  • Kocsis Máté a megfontolás minden elemét nem ismeri, a szabályok szerint a szövetségük elnöke tesz javaslatot a köztársaságielnök-jelöltre. Az Alkotmánybíróság elnöke egy komoly, jogászi életutat bejárt, nagy tekintélyű ember. A frakcióvezető úgy látja, több olyan ember van az országban, akinek a neve felmerülhet, de Sulyok Tamást gondolják a legmegfelelőbbnek.

  • Nincs lehetősége a frakcióknak, hogy megvizsgálják a kegyelmi ügy hátterét/miértjét? A kérdésre Kocsis Máté elmondta: módjuk lenne rá, de hivatalos indoklás nem született a miértre vonatkozóan, nincs róla papír, amit egy vizsgálat megtalálhatna; a kegyelmi döntés miértjét csak azt tudja megválaszolni, aki meghozta, de az államfő távozott a hivatalából. Kocsis Máté azonban fenntartja, ő is szeretné megérteni, hogy történhetett meg ez a kegyelmi döntés.

  • Kocsis Máté arra a kérdésünkre, hogy személyesen ismeri-e Magyar Pétert, Varga Judit korábbi férjét, elmondta: ismeri személyesen, és egy „sértett ember vagdalkozásának” tartja azt, ami történik. A frakcióvezető nem látott eddig olyan állítást, aminek az alátámasztását mellékelte volna Magyar Péter, és nem hiszi, hogy ez a jövőben változni fog. Kocsis Máté szerint van egy sértett ember, aki elveszített az életében lehetőségeket, ezért most hibáztat másokat, okokat keres, és vagdalkozik.

  • Mivel sikerült meggyőzni a frakció kritikus tagjait Svédország NATO-csatlakozása ügyében? – kérdeztük Kocsis Mátétól, aki kifejtette: a svéd miniszterelnök látogatása és az elmúlt napok előzetes egyeztetései jó irányba vitték el a két ország kapcsolatát, ez volt az a néhány gesztus, amelyet vártak. Kocsis Máté attól nem tart, hogy ne menne át a ratifikáció az Országgyűlésben, már csak azért sem, mert valószínűleg az ellenzéki frakciók is támogatni fogják azt.

  • Kocsis Máté kérdésünkre a gyermekvédelmi és a szuverenitásvédelmi törvényt is nagyon fontosnak nevezte, de ha korábban fogadták volna el a gyermekvédelmi törvényt, az sem tette volna meg nem történtté a kegyelmi ügyet.

  • Balog Zoltán püspökre vonatkozó kérdésünkre Kocsis Máté úgy vélekedett, a református egyháznak kell eldöntenie, hogy mi a helyes ebben az ügyben.

  • Simicskó István szerint bevált rendszer szerint működnek, a frakciószövetségi ülések alkalmasak arra, hogy végiggondolják az előttük álló feladatokat, áttekintsék a törvényjavaslatokat.

    A KDNP frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról úgy fogalmazott, üdvözlik, hogy a svéd miniszterelnök Magyarországra látogat. A katonai kapcsolatokról elmondta, a kormánypárti frakciók arra jutottak, hogy támogatni fogják Svédország NATO-csatlakozását. A svéd–magyar kapcsolatok vonatkozásában biztatónak nevezte a helyzetet, de a frakciótársaik közül jogosak voltak a kritikák, nyomásgyakorlásnak a jövőben sem engednek, örülnek, hogy belátta a svéd miniszterelnök a budapesti látogatás szükségességét.

  • Kocsis Máté a gyermekvédelem ügyében elmondta: régóta dolgoznak a második csomagon, megjegyezte, hogy az első esetében a baloldal nem támogatta például a kereshető pedofil-nyilvántartást.

    Azt is elmondta, hogy az új törvénycsomagot a tavaszi parlamenti ülésszakban tervezik benyújtani. 20 törvény módosítására tesznek javaslatot, nincs még minden kérdésben döntés. De azt Kocsis Máté elárulta, hogy

    • tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek;
    • elfogadtatnák, hogy 18 éven aluliak sérelmére elkövetett ilyen bűncselekmények ne évüljenek el soha;
    • azt is javasolják, hogy ne legyen feltételes szabadlábra helyezés ilyen ügyekben, az Alaptörvény pedig azt fogja kizárni, hogy kegyelemben részesülhessenek;
    • továbbá azt is javasolják, hogy az ilyen elkövetők soha többé ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.
  • Kocsis Máté kitért arra is, hogy ma jogerősen elítélték Varju Lászlót, erről itt írtunk. Azt kérte, hogy akit jogerősen elítélnek, az a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből. Felszólítják erre Varju Lászlót, és Kocsis Máté Fekete-Győr Andrástól is ezt kérte bírósági ügye következtében. Az antifák és a Szikra Mozgalom fellépése miatt Kocsis Máté azt kérte, hogy fejezzék be az erőszakot.

  • Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: az elnökség javaslata az, hogy Deutsch Tamás legyen a kormánypártok EP-listavezetője. A frakcióvezető hozzátette: a választmánynak még döntenie kell.

  • Kocsis Máté azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy jövő héten hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról. A frakciószövetség ezt a lemondást elfogadja majd. Azt tartják helyesnek, ha minél hamarabb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, viszont ennek az időpontjáról még nem tudott nyilatkozni.

    A Fidesz frakcióvezetője bejelentette, elfogadták a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják köztársasági elnöknek.

  • Novák Katalin lemondása után az Országgyűlés új köztársasági elnököt választ. A Fidesz–KDNP még nem közölte, hogy kit jelöl a tisztségre, de Kocsis Máté a frakcióülés előtt elárulta: az ülés kiemelt napirendi pontjai között szerepel az új államfőjelölt személyéről szóló frakciódöntés, az európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokra való felkészülés, illetve az új gyermekvédelmi törvénycsomag.

  • Brüsszelben változásra van szükség – többek között erről beszélt Orbán Viktor a Balatonalmádiban tartott frakcióülésen a Magyar Nemzet információi szerint. A kormányfő az idei választásokra, valamint Novák Katalin lemondására is kitérhetett.

  • A parlament tavaszi ülésszakának február 26-i kezdete előtt Balatonalmádiban tartottak kihelyezett frakcióülést a kormánypártok. A döntésekről Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője tájékoztatja a sajtót. Köszöntjük olvasóinkat az Index közvetítésében!

Rovatok