Index Vakbarát Hírportál

Németh Zsolt tiszta vizet öntött a pohárba az amerikai delegációs botránnyal kapcsolatban

2024. február 22., csütörtök 09:55

A Fidesz hétfőn támogatni fogja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját – közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, aki a kormánypárti képviselők közül egyedüliként emlékezett meg az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij haláláról. Kitért arra is, hogy mi volt a múlt hétvégén történt, a Budapestre érkező amerikai szenátorokat érintő diplomáciai fiaskó hátterében.

Ahogy arról a magyar sajtó már beszámolt, vasárnap egy amerikai kétpárti szenátori küldöttség érkezett Budapestre, de sem a kormány, sem a kormánypártok részéről nem fogadta őket senki. Az esetet a küldöttség és az USA budapesti nagykövetsége is zokon vette.

Németh Zsolt most a Népszavának árulta el, hogy mi volt ennek az esetnek a hátterében. Mint mondta, „a nagykövetség elfelejt eldicsekedni azzal, hogy három nappal a látogatás előtt, ultimátumszerűen közölték a találkozó vasárnap reggeli időpontját”. A kormánypárti politikus megjegyezte azt is: minden diplomáciai tárgyalás alapelve, hogy

akkor érdemes részt venni rajta, ha legalábbis remélni lehet, hogy javít a kapcsolatokon. Ha erre nincs kilátás, akkor viszont jobb elkerülni a találkozót. Így nem sikerült találkoznom az amerikai törvényhozókkal!

Németh Zsolt a Népszavának megerősítette Kocsis Máté frakcióvezető korábbi bejelentését is, miszerint a Fidesz hétfőn támogatni fogja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját.

Ezért írta, hogy Navalnij ügye korunk botránya 

Egy szibériai börtön udvarán nemrég meghalt a neves orosz ellenzéki politikus, akiről a hazai kormánypártok képviselői teljesen elfelejtettek megemlékezni. Alekszej Navalnijról egyedül a külügyi bizottság elnöke, Németh Zsolt posztolt Facebook-oldalán.

Szerinte Navalnij ügye azért korunk botránya, mert a „börtönök feladata a fogvatartottak életben tartása, nem pedig a megölése kell hogy legyen” – fogalmazott a politikus.

Sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem tartja feladatának, hogy más országok börtönviszonyait megjavítsa, mint ahogyan azt sem tartjuk elfogadhatónak, ha mások akarják nekünk megmondani, hogy mi hogyan működtessük a börtöneinket

– nyilatkozta Németh Zsolt, hozzátéve: ez a nemzetközi szervezetek dolga.

Rovatok