Index Vakbarát Hírportál

Magyar Péter: Többször hibáztam

Élőben a Tisza Párt tüntetéséről

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A demonstráció végén a felszólalók és a tüntetők közösen énekelték a Kossuth-nótát, a Tavaszi szél vizet áraszt dalt, valamint a Nemzeti dalt. Közvetítésünket lezárjuk, köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Magyar Péter beszédében Azahriah-nak azt a gondolatát idézte, mely szerint akit a Fidesz gyűlöl, és az ellenzék is támad, az csak jó úton járhat. „Egyetértünk. Köszi, Azi” – fűzte hozzá Magyar Péter.

    A Tisza alelnöke úgy látja, a politikai elit megöregedett, a kormánypárt „elkorcsosult, megfáradt”, az emberek pedig változást akarnak. Magyar Péterék igazságos történelmi korszakot indítanának, többek között vagyonosodási vizsgálattal a politikusokkal szemben. Meghirdetik az ország legátfogóbb immunitásprogramját, holnaptól elkezdik összegyűjteni és rendszerezni a korrupciós ügyekre vonatkozó információkat, bizonyítékokat, rengeteg ügyvéd állt melléjük.

    Magyar Péter holnapra azt üzente, verjenek vissza minden befolyásolási kísérletet, ne fogadjanak el pecsét nélküli és előre kitöltött szavazólapot, ne fényképezzék le a szavazólapot, szavazzon mindenki meggyőződése szerint, „a szavazófülke magányában mindenki egyedül lesz, ne féljetek”.

    „Nem rövidtávfutás lesz, hanem egy maratonba oltott gátfutás, de higgyetek abban, hogy közösen megcsináljuk” – húzta alá a politikus, aki új magyar honfoglalást indítana, és valódi rendszerváltást szeretne. Magyar Péter a beszéde utolsó gondolatait úgy mondta el, hogy a tüntetők fogták egymás kezét.

  • „Felszámoljuk közösen az Orbán, Tiborcz, Mészáros részvénytársaságot” – jelentette ki Magyar Péter, aki arról is beszélt, hogy egyetlen forintot sem költöttek önmaguk reklámozására, nem is volt miből, de amióta támogatásokat fogadnak, bátrabban szervezik a rendezvényeiket. Ezeket a töredékéből oldják meg az állami rendezvényekhez képest, „nem kell senkinek leadni és csúsztatni belőle”. Egyetlen plakátot sem nyomtattak, és a jövőben sem szeretnének vizuális környezetszennyezést elkövetni.

    A céljuk megszüntetni a Fidesz egyeduralmát, leváltani a kormányt és Magyarországot visszavezetni az európai útra, igazságosabb, a jog talaján álló kormányzati rendszert hoznának létre.

    Tönkretették a hazánkat, lerohasztották az egészségügyet, szétesik az oktatás. Nem erről volt szó, nem ezt ígérték. Az évek alatt kiderült, hogy minden hazugság, minden átverés volt, minden csak egy célt szolgált, elvenni azt, ami a közös: a hazánkat

    – vélekedett a politikus, leszögezve: nem utcai harcosokra, berozsdásodott terminátorokra van szükség, hanem tisztességes, becsületes emberekre.

    „Mit szeret ez a rendszer, mondjátok, mit szeretnek? Rabolni, rémisztgetni, hazudni, bujkálni, zavarosban halászni és gyűlöletet kelteni. Én szeretem az igazságot és a bátorságot, szeretem a hazámat, szeretem, ha a hazám viszontszeret engem” – mondta a Tisza alelnöke, kiemelve: „A Kárpátok alatt nincsenek csodalámpások, amiket megdörzsölve a közpénz elveszti közpénzjellegét, és a politikusok pénztárcájába vándorol. Egy dolog biztos, a szemfényvesztés ideje lejárt, elég volt, eddig és ne tovább”.

    Magyar Péter azt ígérte, hogy bevezetnék az eurót, csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, és hazahoznák az uniós forrásokat, „nem bízhatjuk továbbra is egy bűnszervezetre az ország vezetését. Elég volt a korrupciós haveri urambátyám világból. Elég volt abból, hogy a magyar költségvetés és gazdaságpolitika egy kaparóssorsjegy-színvonalú tákolmány”. „A házunk, miniszterelnök úr, a házunk, a hazánk a mienk. Nem kirabolni való szabad préda” – üzente Orbán Viktornak.

    Magyar Péter több ígéretet is tett:

    • Az emberek mondhatnák meg, hogy ki legyen a köztársasági elnök.
    • Bevezetnék a minimálnyugdíjat.
    • Bérlakásépítési programon dolgoznak Budapesten és vidéken.
    • Falurehabilitációs program és agrárreform is lenne.
    • Leállítanák a gazdasági migránsok betelepítését.
    • Csökkentenék Magyarország energiafüggőségét. Olyan támogatási és beszállítói modellt dolgoznának ki, amelyben a kkv-k valódi támogatáshoz juthatnak, és nem lesznek versenyhátrányban a saját hazájukban.
    • Támogatnák a hazai termékeket előállító vállalkozásokat.
    • Visszahoznák a kataadózást.
  • „Az elmúlt hetek, hónapok során többször hibáztam” – ismerte el Magyar Péter, de igyekezett mindebből tanulni, és megígérte, hogy mindig tanulni fog.

    Az elmúlt hónapok megtanítottak arra, hogy csak közösen, szövetségben, együtt gondolkodva, veletek lehet lebontani ezt a rendszert, és ez alatt a pár hét alatt Magyarország is más lett. Tudom, hogy más lett, mert láttam és hallottam. Más lettem én is, mert reményt adtok nekem, reményt adunk egymásnak

    – fogalmazott a politikus.

    Magyar Péter úgy vélekedett, bármi lesz a választás végeredménye, legyőzték az apátiát, szövetséget kötöttek magyar és magyar között. A választás tétjének azt nevezte, hogy hosszú távon elnyomottak vagy szabad emberek lesznek-e, „ki kell szabadítani Magyarországot abból a fogságból, amiben több mint húsz éve raboskodik”.

    A Tisza alelnöke úgy látja, Orbán Viktor kivezetné Magyarországot Európából. „Nem hagyjuk” – skandálta a tömeg.

    Ha a Tisza bizalmat kap, azt ígérte, nem lesz többé bosszú, csak mert valaki más véleményen van, nem árkokat ásnak, hanem szövetséget kötnek, „nem azok fogják a kitüntetéseket kapni, akik kritika nélkül hajlonganak, visszaállítjuk a valós teljesítmények, a díjak, elismerések rangját. A léhűtők, a hitványok, lelketlen szolgálók, haszonlesők ideje lejárt. Szorgalommal, tudással és kemény munkával fogunk eredményt elérni. Nem a hatalom, hanem a magyar emberek jóléte lesz a fontos nekünk”.

  • „Két és fél milliárd forint közpénzt fordítottak a lejáratásunkra. És mit értek el vele? Többen vagyunk, mint valaha. Köszönöm a kormánynak a sok ezer gyűlölködő és hazug óriásplakátot, videót, a sok száz millió forintos lejárató kampányt, sokat segítettek” – jelentette ki Magyar Péter, aki sorra vette az eddigi demonstrációikat és az országjárását.

    Magyar Péter szerint le kellett győzni a sokukban meglévő, a hatalom által elültetett félelmet, „elragadó hallgatni mindenütt az országban, ahogy a tömeg skandálja, hogy nem félünk”. „Nem félünk, nem félünk” – skandálták a Hősök terén is ezután.

    A Tisza megváltoztatná a sorsot, „amit egy rabló, elnyomó hatalom akar ránk erőltetni. Azért vagyunk ma itt, hogy megüzenjük, nem fogunk lehajtott fejjel tűrni tovább, nincs hova hátrálnunk, ezért a földért az őseink a szabadságukat és az életüket adták, ez a mi hazánk”.

    Magyar Péter kijelentette:

    Más ember lettem az út végére. Három hónappal ezelőtt még én sem tudtam, hogy milyen úton indultam el pontosan. Nem tudtam, milyen hatalmas fába vágtam a fejszémet. Ma már látom és tudom, hogy kezdetben egy szikra voltam, ami beindította a változás motorját, ma pedig már együtt, szövetségben gátakat bontunk. Szerte a Kárpát-medencében és bárhol a nagyvilágban, ahol magyarok élnek, árad a Tisza.

    Magyar Péter beszéde közben többen is rosszul lettek.

  • Magyar Péter azzal kezdte beszédét, hogy „ki gondolta volna februárban, mindössze négy hónap telt el, azóta feltámadott a tenger, a népek tengere. Azért jöttünk ma ide, mert máshol már nem férünk el, és azért, hogy fejet hajtsunk az őseink előtt, ígéretet tegyünk a szobraik előtt, hogy újjáépítjük az országunkat”.

    A politikus hangsúlyozta, azért is vannak a Hősök terén, mert ennek a térnek üzenete van, amit magukkal kell vinniük, és tovább kell adniuk. A hét vezér minden fenyegetés ellenére, félelmeiket legyőzve a Kárpát-medencébe vezette őseinket. A korinthoszi görög oszlop Európa jelképe, a hazánk Európa szívében van. Az oszlop tetején egy angyal áll, kezében koronával, „honfitársaim, égi, isteni áldás van hazánkon és a nemzetünkön”.

    Magyarországon mindenki békét szeretne, nincs olyan józan ember, aki háborút akarna Magyarországon

    – tette világossá Magyar Péter, hozzátéve: a Tisza Párt a béke pártja, a valódi béke pártja, „a Tisza, ellentétben a jelenlegi hatalommal, nem küld polgárháborús övezetbe magyar katonákat. A Tisza Párt nem épített harckocsi-, lőszer- és fegyvergyárakat. A Tisza, ellentétben a Fidesszel, nem támogatja a sorkatonaság újbóli bevezetését. Aki a Tiszára szavaz, a békére szavaz”. A Tisza célja, hogy az emberek békében és biztonságban élhessenek.

  • Thuróczy Szabolcs színész a Szózatot szavalta.

  • Rost Andrea Puccini-előadása után Bujdosó Andrea EP-képviselőjelölt beszédében többek között kifejtette, nőnek lenni Magyarországon hátrányt jelent sok területen, „a nők egy teljes nappal kellene többet dolgozzanak hetente, hogy ugyanazt a jövedelmet kapják meg, mint a férfiak”. Vallják, hogy a nőket és a férfiakat ugyanaz a tisztelet és méltóság illeti meg.

    Országunk akkor lesz élhető és boldog, ha minden állampolgára értékesnek érzi magát. Ti már érzitek és tudjátok, hogy az összefogásnak és a reménynek felszabadító ereje van. A félelem elszállt, a szeretet és a bizalom árad megállíthatatlanul

    – hangsúlyozta Bujdosó Andrea.

  • Úgy tudjuk, hogy a BRFK becslése körülbelül 12 000-15 000 főről szól. Egy másik, korrigált becslés 15 000-17 000 főt mutat. A Facebook-esemény és a helyszíni közvetítések alapján nagyjából 16 000 résztvevő lehet jelen.

  • Bálint András színművész József Attilát szavalt a színpadon.

  • Tarr Zoltán is beszédet mondott, hangsúlyozta, hogy ők árkot betemető közösség, akiknek fontos az egymást meghallgató párbeszéd, és akik nem rekesztik ki, nem nevetik ki azokat, akik mást gondolnak, akiknek más a véleménye.

    Nem felejtjük, hogy honnan jöttünk, de nem a múltba nézünk, ez a Hősök tere, jelen idő. Ti vagytok a hősök, ez a ti teretek

    – húzta alá az európai parlamenti képviselőjelölt.

  • Tarr Zoltán beszéde közben is rosszul lett valaki, a képviselőjelölt a színpadról kért orvost.

  • Többen is rosszul lettek a tűző napon, három-négy embert ki kellett vinni a tömegből. Helyszíni tudósítónk szerint elképesztő hőség van a téren.

  • Rusznák András színművész Ady Endrétől A mindegy átkát szavalja. A színművész után Rost Andrea énekelt.

  • Nagy Ervin után rövid időre Magyar Péter lépett a színpadra, közölte: 191 településen 199 beszédet mondott az elmúlt időszakban. A politikus azt állítja, mindennap előfordult, hogy régi, jobboldali fideszesek vitték el a tagkártyájukat, de van egy különleges személy, múlt hét szerdán Kapuváron jártak, ott találkozott Lendvai Józseffel, aki egy „no war” táblával ment, és részt vett szombaton a Békemeneten. A rendezvény után beszélgettek, és azt mondta „most eljön hozzánk, már velünk van”. Magyar Péter hangsúlyozta, a Tisza a béke pártja. Lendvai József közben megjelent a színpadon a „no war” feliratú táblával.

  • Nagy Ervin a kultúráról beszélt, kifejtette, hogy nem hajlandó nyilvánvaló igazságtalanságok mellett szemlesütve elkullogni. Minden, amit gyermekkorában bátorságról, erényről, szolidaritásról, bajtársiasságról gondolt és tanult, az a jelenkor Magyarországán inkább bajba sodorja. Sok kollégája van most is a téren, aki retteg színpadra állni a gyűlöletcunami miatt.

    „Megadatott nekem a pályám során, hogy olyan emberektől tanulhattam a hazafiasságot, mint Bereményi Géza, akivel órákig vitatkoztunk 56-ról, és mégis ölelkezve váltunk el. Olyan színészóriásokkal dolgozhattam, akik emberként is óriásokká váltak a szememben, mint Cserhalmi György, aki nem volt hajlandó kozmetikázni a véleményét, és inkább tört, mint meghajlott. Nekem ők adtak leckét tartásból, férfiasságból, magyarságból, nyakasságból. Nekem ők voltak a vitézeim” – fogalmazott Nagy Ervin.

    Az utolsó években nyilvánvalóvá vált, hogy a politika kifutófiújává akarja tenni a kultúrát. Ócska üzenőfalnak használni a propagandagépezetében. Aki hajlandó volt bábjukká válni, azt megjutalmazták. Így nőttek ki a földből null kilométeres producerek hétmilliárdos támogatással elsőfilmesként.

    Nagy Ervin leszögezte, ő is szerepelt kosztümös filmben, de azt az alkotói kíváncsiság hívta életre, nem a politikai akarat, és nem kellett kivezényelni rá az iskolásokat, hanem mentek rá maguktól.

    „A kultúra rosszul tűri a rabigát, éltető eleme a szabadság, akárcsak a magyar népnek” – húzta alá Nagy Ervin, hozzátéve: a Tisza Párt szorgalmazza a politika és a kultúra eltávolodását, mert utóbbi csak akkor mutatja fel teljes pompáját, ha békén hagyják. A Tisza működtetne, nem tulajdonolna, szervezne, de nem utasítana. Megerősítenék a népművelő szakokat.

    Nagy Ervin beszéde közben valakinek orvosra volt szüksége.

  • Helyszíni tudósítónk jelentése szerint még mindig érkeznek demonstrálók a Hősök terére.

  • Jordán Tamás beszéde után Csézy lépett a színpadra.

  • Az első felszólaló Jordán Tamás, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató. Jordán Tamás azzal kezdte, hogy ekkora közönséggel még nem találkozott, és bár borzasztóan kellene izgulnia, de nem izgul, mert túl van egy nehéz erőpróbán, hónapokig volt kórházban, a sok ágyban fekvés legyengítette. Kíváncsisággal vegyes szorongással figyelte magát, hogy ezt a néhány métert a színpadon elegánsan meg tudja-e tenni, négyes alára osztályozta magát.

    A szorongásom felváltotta az öröm, hogy most hozzátok beszélhetek.

    Jordán Tamás ezután Szókratész védőbeszédéből adott elő egy részletet. Végül a színész vezetésével a tüntetők egyszerre harsogták, hogy „lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat”.

  • A tüntetés kivetítőin lejátszották azt a klipet, amelyen Freddie Mercury a Tavaszi szél vizet áraszt dalt énekli. 

  • Helyszíni tudósítónk szerint valaki rosszul lett a Hősök terén. A szervezők egyébként vizet osztanak a demonstrálóknak.

  • Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a Hősök tere gyakorlatilag megtelt demonstrálókkal. Sokan árad a Tisza feliratú magyar zászlókkal érkeznek, a kezdés előtt zene szólt, és Magyar Péter beszédeiből voltak bejátszások. Az Oktogon felől továbbra is érkeznek résztvevők. A demonstrálók azt skandálták, hogy „Ria, ria, Hungária!”, és felhangzott az árad a Tisza” is.

  • Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a választás előtti napra, június 8-ára hirdetett demonstrációt a Hősök terére. Köszöntjük olvasóinkat az Index tudósításában!

Rovatok