Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A dunai árhullám tetőzése által érintett Kisapostag volt a miniszterelnök munkájának következő állomása vasárnap – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

    Orbán Viktor Varga Gáborral, a térség országgyűlési képviselőjével és Nagy Attila polgármesterrel együtt a kisapostagi Panoráma utcában kiépített ideiglenes védművet ellenőrizte.

    A vízügyesek azt jelentették a miniszterelnöknek, hogy a településen két zsáknyi szélességű, négy zsák magas nyomvonal épült ki 500 méter hosszan, ami 50 ház 150 lakóját védi.

    A védmű kiépítésében helyi és a szomszédos települések: Mezőfalva és Baracs önkéntesei vettek részt a vízügyi szakemberek műszaki koordinálása mellett. A védművek jól bírják a terhelést, és a védekezésben dolgozók is kiválóan teljesítenek a Duna térségbeli tetőzése idején – hangzott el a jelentésben.

  • A folyó áradása miatt a héten átalakult a Duna-parti villamosok közlekedése. A víz ugyanis a pesti oldalon teljesen elöntötte a 2-es és a 23-as alagútját, a budai oldalon pedig – biztonsági okokból – a 19-es és a 41-es járatok nem hajthatnak be a Clark Ádám téri aluljáróba.

    Emiatt a Lánchíd mindkét oldalán egy-egy szakaszt ki kellett vennie a BKV-nak a forgalomból. A változás munkát adott a felsővezeték-szerelőinknek is. „Csütörtökről péntekre virradó éjjel kaptuk el őket és járművüket, a Schörlinget, amikor a Clark Ádám téren befejezték a munkát” – írták, majd egy videót is posztoltak a a járműről. 

    A Schörling, hivatalos nevén kétpályás tehergépjármű, közúton és villamospályán is tud közlekedni. Budapestet 300 kilométernyi villamos-felsővezeték és csaknem 200 kilométernyi troli-felsővezeték szeli át. Ezt a hálózatot tartják karban, illetve, ha szükséges, javítják a „felsősök”.

  • „Amíg bárkit bárhol fenyeget az árvíz a Magyar Honvédség készen áll a segítségre” – jelentette ki vasárnap reggeli videóüzenetben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. 

    A miniszter miután az árvíz operatív törzzsel közösen kiértékelte az eddigi munkát és meghatározták, milyen feladatok várnak még a védekezőkre Kisoroszi felé vette az irányt. A honvédelmi miniszter kiemelte: az árvíz miatt elzárt településen a honvédség H145-ös helikoptere is segíti a munkát.

    A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát

    – zárta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

    Mint azt az Index is megírta, szombaton délelőtt katonai járművel mentettek ki egy súlyos beteg lakost Kisorosziból. A férfi jelenleg kórházban lábadozik.

     

  • A Fővárosi Vízművek közölte vasárnap délelőtt, hogy Budapestnél óránként körülbelül 4 centiméterrel apad a Duna.

    „De ez nem jelenti azt, hogy vége lenne az árvízi készültségnek, sőt. Halásztelek, Lakihegy és Szigetszentmiklós környékéről hozunk most néhány légi felvételt. Ezeken jól látszik, hogy a következő néhány napban még mekkora területen kell védekeznünk a fővárostól délre fekvő részeken” – írták. A fotókat itt lehet megtekinteni

  • „Szakszerű és alázatos munkával, kollégáim rendkívüli erőfeszítésével a legnehezebb időszakon is túljutottunk” – kezdte vasárnap reggeli Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely.

    Mint írta, annak ellenére, hogy az árhullám tetőzése Budapesten előbb érkezett, „az árvízi beruházások beteljesítették feladatukat, és az elmúlt hetek felkészülése is sikeresnek bizonyult a fővárosban”. Emellett megköszönte az árvíz elleni védekezést a fővárosi cégek több száz munkatársának, akik az árhullám elvonulása után a helyreállítási munkálatokban is részt fognak venni.

    Budapest védelmének megerősítésén mi is folyamatosan dolgoztunk az elmúlt évek során, és ezek a beruházások most jól vizsgáztak. Az árvízvédelem erősítése a hamarosan kezdődő új önkormányzati ciklusban is kiemelt feladat lesz

    – fogalmazott hozzátéve, hogy a munka még nem fejeződött be, „csak most egy kicsit fellélegezhetünk”. Az újabb feladat az lesz a főpolgármester szerint, hogy felkészüljenek a helyreállításra. „Azt kértem a kollégáktól, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb vissza tudjuk adni a budapestieknek a közutakat, köztereket, közlekedési útvonalakat, a villamosvonalakat, a metrómegállót.”

    Karácsony Gergely posztjából az is kiderül, hogy a tervek szerint az M2-es metró állomását a hét első felében nyitják meg, a H5-ös HÉV a jövő hét második felében indul el, a villamosok pedig szintén a hét második felében járnak ismét. 

    Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Budapestre!

    – írta bejegyzése végén Karácsony Gergely. 

  • Az évtized árvíze rázta meg Magyarországot, azonban vasárnapra az ország már túl van a nehezén. Jelenleg Dunaföldvárnál tart a tetőzés 637 centiméteres vízszintettel, azonban számos településen már jelentős mértékben csökkent a Duna vízállása:

    • Göd: 724 centiméter;
    • Vác: 700 centiméter;
    • Szentendre: 689 centiméter;
    • Dunaújváros: 674 centiméter;
    • Komárom: 665 centiméter;
    • Nagybajcs: 637 centiméter;
    • Nagymaros: 632 centiméter;
    • Szob: 606 centiméter.

    Orbán Viktor Árvízinfó címmel tartott sajtótájékoztatót vasárnap reggel, miután az árvízvédelmi operatív törzzsel egyeztetett. A kormányfő elmondta, hogy jó hírei vannak, kedden hagyja el a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem még nem lazulhat.

  • Vasárnap reggel is ülésezett a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az árvízvédelmi operatív törzs Orbán Viktor vezetésével. A kormányfő élőben tartott sajtótájékoztatót, ahol az aktuális árvízhelyzetről beszélt.

    A miniszterelnök az árvíz operatív törzs üléséről Facebook-posztban is felhívta a figyelmet. Bejegyzéséhez azt írta:

    Árvízi operatív törzs vasárnap is. A munka folytatódik!

     Az Index élőben követte az ülést, az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

  • Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel sajtótájékoztatót tartott az aktuális árvízhelyzetről. A kormányfő ismertette, hogy Dunaföldvár térségében tetőzik jelenleg a Duna, Budapestnél viszont megkezdődött az apadás.

    A védekezésben egyre kevesebb emberre van szükség – tette hozzá. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Madocsára kell egy ideiglenes védművet építeni 600 homokzsákkal.  A kormányfő szerint a várakozásoknak megfelelően zajlik a védekezés. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

  • Késmárki Andrássürgősségi szakorvos beszélt az RTL Híradónak arról, hogy vérhas vagy más életveszélyes betegséget okozó baktériumok is lehetnek a kiáradt Duna vizében, így a folyóban való fürdés nem tanácsos. Mint mondta, 

    ezek az esetek azzal érnek fel, mintha valaki szennyvízben fürdene.

    A következmény a legtöbbször gyomor-és bélrendszeri fertőzés, de ezt követően akár vérmérgezés is kialakulhat a szervezetben.

    Többek között a bomló állattetemekből kikerülő baktériumok miatt az áradás olyan komoly szennyezéssel jár, hogy az apadás után a rakpartok fertőtlenítése is szükséges lehet a szakemberek szerint. 

    A Dunában való fürdés a sodrás miatt is veszélyes. A minap a folyóban lubickoltak a budapesti katasztrófaturisták, a fürdőző fiúkról és kajakozó lányokról felvétel is készült.

  • A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Szentendrén, a csoport központjának közelében éjszakai járőrként önkénteskedtek.

    „Éjflétől hajnali négyik róttuk a köröket és volt időn bőven japázni is. Szerencsére nem volt semmiféle szivárgás ezen a részen, és már a csúcson túlvagyunk. Reméljük hamarosan az ártérben élők is fellélegezhetnek.” A vallási csoport eddig ételosztással segítette az árvíz elhárításán dolgozókat.

  • Keller András, a Concerto Budapest Facebook-oldalán jelentette be, hogy a zenekar szeptember 21-i koncertjének teljes bevételét az árvízkárosultaknak adja.

    A Concerto Budapest szombaton a Zeneakadémia Nagytermében adott hangversenyt, mely során Beethovent, Chopint és Strausst játszottak.

  • A szombat reggeli tetőzés után (830 centiméter) lassú apadásnak indult a Duna Budapestnél, ahol a jelenlegi vízállás – az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap hajnali 5-ös adatai szerint – 803 centiméter. Az elöntött budai és pesti rakpart felszabadulása a jövő héten várható.

    Nagybajcsnál 647, Komáromnál 676, Esztergomnál 685 centit mértek. Paksnál 803, Bajánál 888, Mohácsnál 839 centiméter a vízállás.

  • Az Index tegnap is több helyszíni riportot készített az országban zajló árvízhelyzetről, ezek voltak a legfontosabb mozzanatok a katasztrófavédelem és a civilek küzdelmében a magas vízállással szemben:

    • Katonai helikopterrel kellett kimenteni egy helyi lakost Kisorosziból;
    • Lejutottunk az árvíz miatt lezárt budapesti aluljáróba, és nem azt találtuk, amit vártunk;
    • Már a falakon átszivárogva ömlik be a víz a teniszakadémián a Római-parton;
    • Elönti a víz, a biztosító sem fizet, mégis rengetegen akarnak ideköltözni;
    • Orbán Viktor: Nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk;
    • Karácsony Gergely a Batthyány térről jelentkezett, fontos kérdések tisztázódtak.
  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Az elmúlt napokban elérte Európát a Borisz ciklon, ami hatalmas mennyiségű csapadékot hozott magával. Az Alpokban lezúduló csapadékmennyiség miatt több folyó vízszintje is megemelkedett, a készültség a Duna, a Lajta, a Rába és a Répce folyók vízgyűjtő területeire is érvényes. 

    Szombaton is egy percről percre közvetítésben követtük nyomon az eseményeket. Alábbi hírfolyamunkban ma is figyelemmel kísérjük az áradásokkal kapcsolatos európai történéseket, minden fontos hírt megtalál egy helyen.

    Tartsanak velünk!

Rovatok