Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk édesgetheti vissza Donald Trumpot és a Twitter fekete bárányait a közösségi oldalra

2022. május 4., szerda 10:43

A Tesla-vezér a napokban megvásárolt közösségi oldalon a törvények betartásán kívül nem szeretne cenzúrát alkalmazni, így több, korábban éles megnyilvánulása miatt kitiltott közéleti szereplő is visszatérhet az oldalra. Donald Trump, az exelnök korábbi tanácsadója, oltásellenes politikus és rasszista énekesnő is akár újra a felhasználók között találhatja magát Elon Musknak köszönhetően.

A közösségi oldalak megjelenésével és térnyerésével a szólás- és véleménynyilvánítás jogának csorbulása időről időre vitatémát szolgáltat a közvélemény számára. Elég csak a Twitter által letiltott Donald Trump volt amerikai elnökre vagy a Facebook által felfüggesztett oldalakra és magánszemélyekre gondolni. 

Sokan mindezt meglehetősen problémásnak tartják, hiszen a közösségi oldalak sem csorbíthatnának semmilyen alapjogot, így alapvetően tulajdonképpen bizonyos kereteken belül bárki bármit megoszthatna ezeken a felületeken anélkül, hogy abba a közösségi oldalak beleszólnának. 

Ennek a dilemmának vetne véget most a Twittert felvásárló dollármilliárdos techguru, Elon Musk, aki a közösségi oldalról korábban kitiltottakat is visszaengedheti a platformra – írja az Independent.

A szabadságharcosnak álló milliárdos bejegyzésében nemrég azt írta, hogy ugyan törvényi keretek között, de a szólásszabadságnak teret engedve, cenzúra nélkül képzeli el az oldalt a jövőben. 

Szólásszabadság alatt azt értem, ami megfelel a törvényeknek; ellenzem a cenzúrát, ami már meghaladja az előírtakat. Ha az emberek kevesebb szólásszabadságot szeretnének, akkor megkérik a kormányt, hogy hozzon új törvényeket. De ebben az esetben a törvényeket meghaladó szabályozás ellenkezik a nép akaratával

– írta Musk. 

Ugyan azt egyelőre nem tudni, hogy mely törvényekre utal pontosan az üzletember a posztjában, azonban a kijelentés miatt már azt latolgatják, hogy a korábban különböző okok miatt a közösségi oldalról kitiltott ismert személyek közül ki térhet majd vissza az oldalra Musknak köszönhetően. 

De kik azok, akik kaphatnak egy új esélyt az oldaltól? 

Donald Trump

A Twitter-tiltások történetében a legnagyobb port az oldalt elnöksége előtt, majd az alatt is előszeretettel politikai kommunikációra használó Donald Trump fiókjának kitiltása okozta. Az exelnök szimpatizánsai erősen kritizálták a közösségi oldalt, miután kitette a republikánus politikus szűrét, aki ezt követően úgy döntött, saját közösségi felületet indít a Twitteren szerinte erősen megjelenő cenzúra elkerülése érdekében. Nem érhette pedig meglepetésként Trumpot, hogy előbb-utóbb búcsúznia kell a kék madaras oldaltól, ugyanis szinte nem telt el úgy hónap, hogy az elnök ne posztolt volna olyan információt, amely tartalmának igazsága erősen megkérdőjelezhető volt, a választások alatt pedig már bejegyzése sem volt, amelyet ne jelölt volna a közösségi platform úgy, hogy dezinformációt tartalmazhat. Ennek ellenére mégis csak 2021-ben, a Capitolium ostroma kapcsán érte el azt, hogy kitiltsák.   

Ugyan korábban a kedvenc felülete volt, a szinte lázadó tinédzser módjára posztoló Trump saját oldala indulása előtt azt nyilatkozta, ha lehetősége nyílna rá, sem térne már vissza Twitterre.

Nem fogok visszatérni a Twittere, egy héten belül a Truth Social oldalon leszek. Szeretem Elon Muskot, nagyon kedvelem őt, egy kiváló egyéniség, sokat tettünk a Twitterért, amikor a Fehér Házban voltam. Csalódott voltam amiatt, ahogyan a Twitter bánt velem, ezért nem is fogok visszatérni az oldalra

– mondta a CNBC-nek. 

Marjorie Taylor Greene

A republikánus képviselőnő, Arjorie Taylor Greene lehet az egyik nagy visszatérő, aki egyike a legvitatottabbaknak a kitiltottak között. Az oltásellenes politikus fiókját még januárban zárták ki az oldalról, Greene ugyanis a koronavírussal kapcsolatosan osztott meg olyan híreket és információkat, amelyek az oldal szerint valótlan dolgokat állítottak vagy tartalmaztak. 

A közösségi felület szóvivője az Independent megkeresésére elmondta, valóban a koronavírussal kapcsolatos posztok miatt került kizárásra az oldalról a képviselő. 

Véglegesen felfüggesztettük a fiókot, mert ismételten megsértette a Covid–19-ről szóló félretájékoztatási irányelvünket. Egyértelmű volt, hogy az erre az irányelvre vonatkozó figyelmeztetési rendszerünk értelmében véglegesen ki kell tiltani

– tájékoztatta a lapot.

A kitiltás vélhetően nem érte teljesen váratlanul Greene-t, ugyanis tavaly júliusban és augusztusban is felfüggesztették már a fiókját, miután szintén a koronavírus kapcsán osztott meg valótlan információkat. 

Azealia Banks 

Az igazi botrányhős hírében álló amerikai rapper-énekesnő az elsők között volt, akit a szórakoztatóipar világából kitiltottak az oldalról. Banks ugyanis a felület szerint rasszista kijelentéseket hangoztatott az oldalon, amely egyértelműen szembemegy a felület előírásaival. Az előadó még 2016-ban keveredett összetűzésbe a korábban a One Direction fiúbandával befutó Zayn Malikkal, miután Banks szerint az énekes lemásolta az egyik dalát. Ezt követően különböző rasszista és homofób megjegyzésekkel illette Malikot, végül pedig az ezen felháborodókat is melegebb éghajlatra küldte. 

Értsétek meg, sértegettem indiaiakat, pakisztániakat és feketéket egyaránt, és a Twitteremet mégsem függesztették fel mindaddig, amíg azt nem írtam, hogy a fehérség mentális betegség

– írta akkor Instagram-oldalán az énekesnő. 

Milo Yiannopoulos

Szintén még 2016-ban kényszerült elköszönni a Twitterről a szélsőjobboldali, homofób és rasszista megnyilvánulásai miatt a brit politikai publicista, író-újságíró Milo Yiannopoulos, aki Musknak köszönhetően szintén visszatérhet az oldal felhasználóinak körébe. Yiannopoulos hat évvel ezelőtt meglehetősen kemény szavakat intézett az ikonikus Szellemirtók-filmekben is szereplő Leslie Jones felé. A rasszista kijelentéseknek köszönhetően természetesen már nem volt maradása az oldalon, és hiába tűnt el ezt követően a közéletből, hamarosan akár ő is újra jelen lehet az immáron a Tesla-vezér által birtokolt közösségi platformon. 

Steve Bannon 

Donald Trump mellett lelkes barátai és támogatói között is akadt olyan, akinek – egyelőre – búcsúznia kellett a Twittertől. A 2020-ban leköszönt amerikai elnök korábbi fehér házi tanácsadója, Steve Bannon azután lett kitiltva, miután az FBI igazgatójának, Christopher Wraynek a lefejezését követelte, akkor úgy fogalmazott, Wray és társai  fejét a Fehér Házon kívül szeretné látni. Ugyan a közösségi alapelveknek lehet, hogy megfelelne az egykori elnöki stratéga, azonban mivel magával Elon Muskkal is összerúgta korábban a port, így kérdéses, hogy valóban van-e esélye visszatérnie a Twitterre. 

Erről azonban szó sincsen, a támadások ellenére Musk viccesen reagálta le a személyét ért megjegyzéseket, így a szabályok betartása mellett aligha kicsinyeskedne sokáig az üzletember.  

Steve Bannon tudna még egy kicsivel jobban inzultálni? Ez a legjobb reklám, amelyben valaha részem volt

– reagált akkor a milliárdos. 

Rovatok