Index Vakbarát Hírportál

Jamie Lee Curtis a maszkviselésre buzdított, sokan azonnal propagandát kiáltottak

2023. augusztus 30., szerda 10:32

A koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt ismét a maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Jamie Lee Curtis, tanácsát azonban korántsem fogadták lelkesen egyes követői. Sokak szerint a koronavírus miatt szigorú intézkedéseket hozó Joe Biden által vezetett kormány narratíváját fújja csak az Oscar-díjas színésznő, mások pedig úgy vélik, ez már a 2024-es választási kampány része lehet.

Talán senkit sem kell emlékeztetni azokra az időkre, amikor a koronavírus miatt az utcára sem mehettünk ki anélkül, hogy szájmaszkot viseljünk, ez ellen pedig már akkoriban is többen fellázadtak – még akkor is, ha sokat nem is tudtak tenni a szigorú szabályok ellen. 

Az kétségtelen, hogy egy világjárvány esetén a megfelelő védelmet biztosító maszkok képesek csökkenteni a fertőződések számát, sokan mégis nehezményezték annak viselését, és  a mai napig kritizálják az intézkedést – annak ellenére is, hogy olyan hírességek és közéleti személyiségek is szorgalmazták a hordását, akik munkásságáért nagy tömegek rajonganak. 

Ilyen volt a magyar felmenőkkel bíró Jamie Lee Curtis, az Oscar-, BAFTA-, valamint kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő is, aki a járvány évei alatt is többször felhívta a figyelmet arra, hogy a maszkviseléssel mindenki tehet azért, hogy minél hamarabb visszatérhessen az életünk a normál kerékvásásba. Most pedig a növekvő esetszámok és az új variáns amerikai megjelenése miatt újra szükségét érezte ennek. 

A maszkviselésre buzdítók és a koronavírus kapcsán minden intézkedést kritizálók tábora vélhetően sosem fog egyezségre jutni a témában, amely jól látható volt a színésznő egyik legutóbbi posztja után is. Curtis ugyanis újra a maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet, miután az Egyesült Államokban ismét drasztikusan emelkedni kezdett a koronavírusos megbetegedések száma. 

A koronavírusos betegek száma emelkedésben van. Sok barátom nagyon beteg most. Emiatt mindenki legyen körültekintő, és viseljen maszkot, ha szükséges, és akkor is, ha rosszul érzi magát, és közterületen tartózkodik

– írta bejegyzésében a színész.

A kritizálók szerint ebben is Biden keze van benne

Mindez természetesen azonnal kiváltotta a vírustagadók, a szigorú intézkedéseket végig kritizálók és egyes republikánus szimpatizánsok felháborodását is, akik a poszt megjelenését azonnal kormányzati befolyásolásnak vélték, mivel

úgy gondolják, a 64 éves színésznő a Biden-kormány szekerét tolja, és emiatt közvetít maszkviselésre buzdító propagandát is 

– szúrta ki a New York Post

Ilyen esetben természetesen a legegyszerűbb összeesküvés-elméleteket gyártani, ezalól pedig Jamie Lee Curtis és véleménye sem jelenthetett kivételt – a kommentelők azonnal nekiestek a posztja után. 

A 64 éves színésznőt többek között azzal támadták, hogy tevékenysége egyszerű propaganda, amely a járvány alatt szigorú intézkedéseket hozó, Joe Biden irányította vezetés narratíváját szajkózza csak, hozzátéve, hogy posztja azért most jelent meg, mert közeledik a 2024-es választási kampány. 

Mások azt hangoztatták, hogy itt a második forduló, ám ezúttal remélik, hogy az emberek észnél lesznek, és nem hagyják, hogy rájuk erőltessék a szerintük fölösleges és egyben nevetséges szabályokat. 

A téveszme hódít Hollywoodban. El se kezdje, pontosan tudjuk, hogy a maszkok nem tettek semmit. Az oltások nem tettek semmit, és ön még mindig erőlteti őket. Mennyit fizet Biden azért, hogy ezt a narratívát közvetítse?

– kérdezte Curtistől egy másik kommentelő, aki ahogyan a többiek, szintén nem kapott választ a színésznőtől. Várhatóan nem is nagyon fog, hiszen a színész a kép feltöltését követően nem is foglalkozott a témával, a jelenleg is zajló színészsztrájk köti le láthatóan minden gondolatát.

Van stúdió, amely már újra kötelezővé tette

Hiába támadják azonban Jamie Lee Curtist, nemcsak a színésznő, de már egyes stúdiók számára is újra hétköznapivá vált a maszkviselés, ugyanis a Los Angeles-i Covid-megbetegedések számának növekedése miatt múlt héten a Lionsgate kanadai–amerikai filmipari cég visszahozta a maszk kötelező viselését a vállalat Santa Monica-i főhadiszállásán – írta meg a Deadline

Az alkalmazottaknak orvosi minőségű maszkot kell viselniük beltérben, kivéve, ha egyedül tartózkodnak az irodában, zárt ajtónál, aktívan esznek vagy isznak az íróasztaluknál, illetve ha egyedül vannak egy nagy, nyitott munkaterületen

– áll a cég által kiadott dokumentumban. 

A világjárvány korai éveihez hasonlóan minden Lionsgate-alkalmazott köteles naponta tesztelni magát, mielőtt bemegy az irodába, ha pedig valamilyen tünetet észlel magán, vagy az elmúlt 10 napban külföldön járt, jeleznie kell a cég felé, és otthon kell maradnia. 

A szabályok azonban nem közvetlenül a stúdiótól származtak, a feladatok az illetékes közegészségügyi szerv utasításai voltak – így történhetett meg, hogy a cég néhány héttel a szigorú intézkedések után felfüggeszthette ezeket, miután a Los Angeles megyei közegészségügyi szerv értesítette a vállalatot, hogy ezt megteheti, mivel nem történt újabb fertőzés.

Rovatok