Index Vakbarát Hírportál

II. György koronázatlan királynéja, akinek a nevét már senki nem ismeri

2024. május 31., péntek 18:57

II. György görög király legnagyobb vágya volt, hogy elvehesse feleségül brit szerelmét, Joyce Wallach-ot, aki átsegítette őt a második világháború gyötrelmein. Ez az álom ugyanakkor sosem teljesülhetett be, így szerelmének, akit királynévá akart tenni, soha nem került korona a fejére.

Az utóbbi hónapokban nagy fókusz helyeződött a világ királyi családjaira, miután a dán királynő, II. Margit újévi beszédében lemondott, fiára, X. Frigyes királyra hagyva a trónt. Később a britek részéről érkeztek rossz hírek, amikor a palota közölte, III. Károlyt és Katalin hercegnét is meg kell műteni, majd mindkettejük esetében rákot diagnosztizáltak az orvosok. Ezen felül nyilvánosságra került iratokból derült fény a monacói herceg piszkos anyagi ügyeire, illetve nemrég a görög királyi családhoz tartozó Miklós herceg jelentette be, hogy 14 év után válik nejétől, Tatjána hercegnétől. Mint ismert, Görögország államformája már 1973 óta köztársaság, ám az utolsó görög királynak, II. Konstantinnak máig élnek a leszármazottai. A néhai uralkodónak összesen öt gyermeke született: Alexia görög és dán hercegnő, Pál görög koronaherceg, Miklós görög és dán herceg, Teodóra görög és dán hercegnő, illetve Fülöp görög és dán herceg.

Bár a legtöbben a brit királyi család történelmével vannak tisztában, a görög arisztokraták múltjában vájkálva is sok érdekes történetre lehet bukkanni. Az egyik II. Györgyhöz – Fülöp herceg első unokatestvéréhez –, pontosabban a néhai uralkodó szeretőjéhez, Joyce Wallach-hoz köthető. A brit asszony neve nem szerepel a hivatalos dokumentumokban, kihagyták az életrajzi könyvekből, kvázi kitörölve őt a történelemből, holott fontos szerepet töltött be. A király oldalán koronázatlan királynéként majdnem 12 évig tartott ki a második világháború alatt, amikor Görögország a náci Németországgal találta szemben magát.

II. György támasza – akit „J”, Miss Brown és Mrs. Jones becenevekkel illettek – Joyce Henrietta Wallach néven született egy bengáli ügyvéd gyermekeként. Később Jack Brittain-Jones sportolóhoz ment feleségül, aki egyben a Black Watch-ezred tisztje is volt. A párt Delhibe küldték, hogy a férfi Freeman Freeman-Thomas főkormányzó szárnysegédje legyen. Neje ugyanakkor nem tartott azonnal vele, hanem egy ideig Londonban maradt, ahol véletlenül találkozott II. György görög királlyal, aki épp száműzetésben volt – mivel Görögország államformája egy időre köztársaság lett. A mayfairi Brown’s Hotelben ütötték el az időt együtt, emiatt is kapta a Miss Brown becenevet. Végül az asszony kénytelen volt elutazni a férjéhez Delhibe, azonban kissé összekuszálta a szálakat, amikor a király 1934-ben váratlanul szintén indiai körútra ment, ekkor fordult komolyabbra a kapcsolatuk.

A viszony miatt Brittain-Jonesék házassága tönkrement, ahogy az uralkodóé is. Mint ismert, II. György neje a Romániából származó Erzsébet görög királyné volt, a király a frigyet egy balul elsült lépésnek ítélte meg. Felesége ugyanis mindamellett, hogy nem kedvelte őt, introvertált volt. Úgy jellemezték őt, mint egy rideg nőt, akinek a temperamentuma igen robbanékony. A felek 1935-ben váltak el egymástól, amikor Görögország ismét monarchiává vált, így a király hazamehetett. Brittain-Jones elutazott hozzá, ám igyekezett nem szem előtt lenni, hogy ne bőszítse fel a görög népet, így a királyi család egyik palotájában élt a Parnis-hegyen. Úgy tudni, ezekben az időkben kötéssel és olvasással ütötte el az idejét. Egyes beszámolók szerint egy rendkívül intelligens nő volt, aki a görög politikusokkal is szót értett. 

Menekülniük kellett

Az asszony egészen a második világháború kitöréséig igyekezett a háttérben maradva tanácsokkal ellátni a királyt, aki nagyon is adott a véleményére – a befolyására pedig a londoni külügyminisztérium is ráismert. Németország 1941 áprilisában győzte le Görögországot, így a görög királyi családnak is menekülőre kellett fognia. Kréta szigetére mentek, amit szintén megtámadtak a németek, így véres csata vette kezdetét. Wallach a király tacskójával, Ottóval együtt ült repülőre, hogy Kairóba szökjön, viszont az uralkodó egy ideig az országban maradt, hogy támogassa a népet, ám végül szamárháton menekült el.

Ezt követően Londonba, majd Washingtonba vezetett a pár útja, hogy támogatást nyerjenek a görög nemzetnek az amerikai elnöktől. Bár a látogatással kapcsolatos hivatalos dokumentumokban nincs nyoma annak, hogy Wallach is a vezetőnél járt, a valóságban II. György nagy hasznát vette párja tárgyalóképességének. A görög király csak a második világháború végeztével térhetett vissza Athénba, azzal a céllal, hogy visszaszerezze a trónt, amelyről egyúttal le is akart mondani, és azt öccsére, Pálra kívánta hagyni. A terve az volt, hogy visszautazik Londonba, összeköltözik szerelmével, és életük hátralévő részében királynéi bánásmódban részesíti. Viszont II. György ezt az álmát nem teljesíthette be, mivel 1947-ben Athénban szívrohamot kapott.

A magára maradó Joyce Wallach ezután egy ideig nem is hallatott magáról, és arról sem szerzett senki tudomást, amikor újra férjhez ment. Egy korábbi brit kémnek, Edwin Boxshall ezredesnek mondta ki a boldogító igent. Wallach-nál ugyanakkor már élete korai szakaszában Parkinson-kórt diagnosztizáltak. 1974-ben, 72 éves korában hunyt el koronázatlan királynéként, és annak ellenére, hogy II. György mellett jelentős szerepet szántak neki, napjainkban már nemcsak Görögországban, de az Egyesült Királyságban sem ismerik a nevét. 

Az utolsó görög király

Mint ismert, jelenleg 43 országban hivatalos államforma a monarchia, ám a világtörténelmet nézve szép számmal találni olyan államokat, amelyek egykor királyságként működtek, amit végül a köztársaság váltott fel. A Görög Királyság 1830. február 8-án nyerte el szuverenitását, majd 1924 és 1935 között köztársasággá vált, 1936-tól katonai diktatúra vette át a hatalmat, amit 1941-ben követett a német megszállás. A monarchiát csak három évre rá, 1944-ben állították vissza, míg 1946 és 1949 között polgárháború dúlt Görögországban, amit később, a hatvanas években újabb katonai puccs követett. 1973-ban kiáltották ki újra a köztársaságot, akkor már kilenc éve II. Konstantin görög király ült a trónon, aki 2023. január 10-én hunyt el agyvérzés következtében.

Hivatalosan ugyan csak 1964–1967 között uralkodott, akkor katonai puccsal vették át a hatalmat, majd népszavazást írtak ki, ami ahhoz vezetett, hogy Görögország államformája köztársaság lett. A király próbálta leverni a puccsot, de ez nem sikerült, így arra kényszerült, hogy elmeneküljön az országból – ettől függetlenül egészen 1973-ig, a monarchia felszámolásának időpontjáig ő maradt az állam élén. II. Konstantin végül az Egyesült Királyságban talált menedékre, ahol közeli kapcsolatot alakított ki a brit királyi családdal. Fülöp hercegnek első unokatestvére, III. Károlynak másod-unokatestvére, míg Vilmos hercegnek a keresztapja volt. II. Konstantin és a jelenlegi brit uralkodó különösen szoros viszonyban álltak egymással, rendszerint együtt vitorláztak.

Érdekes összefonódás még, hogy az utolsó görög király jelenleg is élő felesége, Anna-Mária görög királyné a húga a korábbi dán királynőnek, II. Margitnak. Úgy tudni, II. Konstantin száműzetésben töltött éveinek nagy részében a londoni Hampstead Garden külvárosban élt, majd 2013-ban, több mint 40 évvel szülőföldjének elhagyása után visszatért, hogy utolsó éveit Görögországban élje le. Athénban halt meg.

(Borítókép: II. György görög király 1945-ben. Fotó: Keystone / Getty Images)

Rovatok