Index Vakbarát Hírportál

Európai ügy – az amerikai kormány nem tárgyal Magyarországgal az olajembargóról

2022. május 12., csütörtök 08:16

Ez az európaiak ügye – jelentette ki Amos Hochstein, az amerikai elnök főtanácsadója, reagálva az Oroszország elleni hatodik szankciós tervezet körül kialakult vitára. A magyar állam továbbra is kitart amellett, hogy csak olyan javaslatot támogatnak, ami biztosítja az ország energiaellátását.

Orbán Viktor miniszterelnök a héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével személyesen, Emmanuel Macron francia elnökkel pedig telefonon tárgyalt az olajembargóról.

Nem az ő dolguk

Amos Hochstein, Joe Biden amerikai elnök főtanácsadója a 444.hu kérdésére azt mondta, hogy ebbe a vitába semmilyen módon sem avatkozik bele az amerikai kormány, sem a Bizottsággal, sem pedig a magyar kormánnyal nem tárgyal az olajembargóról, mert ez az európaiak ügye.

Emellett elismerte, hogy néhány uniós tagállamnak sokkal nehezebb lemondania az orosz olajról, mint távolabbi országoknak, és hogy szükség lehet átmeneti időre a leváláshoz.

A lap megjegyzi, hogy több tagállam is méltatlannak tartja, hogy a magyaroknak nem elég a másfél évre megajánlott türelmi idő az orosz olaj vásárlására. 

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy csak olyan javaslatot támogatnak, ami biztosítja az ország energiaellátását. A tárcavezető úgy látja, Magyarország energiaellátása biztos lábakon áll, ami kiszámítható, és egyben az ország működőképességét is biztosítja. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az Európai Bizottság javaslata épp ezt a helyzetet rombolná le.

Brüsszel által generált probléma

Később a miniszter kijelentette, hogy „ha már Brüsszel létrehozott egy problémát, elvárják, hogy azt oldják is meg”. A miniszter ezalatt azt érthette, hogy az Európai Bizottság hatodik szankciós csomagjának része az, hogy az EU fél éven belül megszünteti az orosz nyersolaj importját, év végére pedig a finomított olajét is. Hangsúlyozta, hogy Magyarország ezt határozottan ellenzi.

A fokozatos függetlenedést Szijjártó Péter szerint a magyar energiarendszer modernizálásával lehet elérni, amihez hozzátartozik a magyar kőolajfinomítók technológiai átállítása – „amihez több száz millió dollár és jó néhány év kell” – és az adriai kőolajvezeték húszszázalékos bővítése is.

Eric Mamer, az Európai Bizottság elnökének szóvivője azonban kijelentette, hogy Ursula von der Leyen semmiféle pénzügyi ígéretet nem tett a magyar átállás költségeinek finanszírozására.

(Borítókép: Amos J. Hochstein, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma energiaügyekért felelős különmegbízottja (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minisztérium Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságáról rendezett nemzetközi konferenciáján tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Külügyi és Külgazdasági Intézetben 2015. március 19-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok