Index Vakbarát Hírportál

Rárepült GVH a légitársaságok hirdetéseire

2022. június 25., szombat 14:59

A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci anomáliákról és a szükséges teendőkről konzultáltak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei – közölte a GVH.

A közlemény szerint a két hatóság folyamatosan együttműködik egymással, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak fellépni az esetleges jogsértő reklámgyakorlatok ellen.

A hatóságok megegyeztek abban, hogy amennyiben a fogyasztóvédelmi hatóság a vizsgálata során a versenyhivatal hatáskörébe tartozó, feltételezetten jogsértő kommunikációt talál, úgy a GVH haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket, hogy minél kevesebb fogyasztó szenvedjen kárt a megtévesztő hirdetések miatt. 

A GVH kiemelte, évek óta kiemelten figyeli a légitársaságok reklámgyakorlatát, és 

már számos eljárást lefolytatott ezen a területen.

A közleményben kitértek arra, hogy a versenyhivatal az eljárásokon túl tájékoztató anyagokkal is segíti a fogyasztókat, hogy körültekintően vásárolják meg repülőjegyeiket, és az utazási ajánlatok esetében is kellő óvatossággal járjanak el. Emellett gyakorlati tanácsokkal is segíti az utazást tervezőket. A GVH arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy felkészülten vágjanak neki utazásuk megszervezésének, hiszen így könnyebben elkerülhetik a félrevezető tájékoztatásokat, valamint a nyaralás közben előforduló kellemetlen meglepetéseket.

A Gazdasági Versenyhivatal folyamatosan figyeli a piacot, és ha jogsértést észlel, haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket – olvasható a közleményben.

Mint arról korábban beszámoltunk, a fogyasztóvédelemért felelős miniszter soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Ryanair ellen, a légitársaság akár 2 milliárd forintos bírságot is kaphat. Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint minden évben számos fogyasztói panasz érkezik a légitársasággal szemben, többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban. A kormány emellett a különadó áthárítását is elfogadhatatlannak tartja.

Rovatok