Index Vakbarát Hírportál

12 év szünet után újra egész nap jár a vonat Fehérvár és Komárom között

2022. augusztus 22., hétfő 17:16

Az utasok visszakapják az egész napos mobilitás lehetőségét Székesfehérvár és Komárom között: az 5-ös számú vasútvonalon kétóránként közlekednek majd a személyvonatok szeptember 3-ától az őszi menetrend-módosítást követően – közölte Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A közlekedésért felelős államtitkár felidézte: ezen az útszakaszon több mint 12 éve, 2009 decemberében állították le a személyszállító vonatokat. A forgalom már a következő évben, a 2010-es kormányváltás után újraindult, azonban eddig csupán naponta egy-két járat közlekedett itt. A menetrendet később bővíthetik a tapasztalatok alapján – fűzte hozzá Vitézy Dávid.

A tarifarendszerben marad az átjárhatóság, a vonal mentén érvényes Volánbusz Zrt.-bérleteket a MÁV továbbra is elfogadja a vonatokon.

Tovább módosítják a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalat

Az őszi menetrend-módosítás – akárcsak a júliusi változtatás – elsősorban azokon a regionális vonalakon tartalmaz bővítéseket, amelyeken korábban csak néhány vonat járt. Az államtitkár példaként a közösségi oldalán megemlítette, hogy az augusztus 29-étől érvényes módosítás értelmében kétórás ütemes menetrend lép életbe egész nap a Nyékládháza–Tiszaújváros vonalon, továbbá a Villány–Mohács vonalon naponta 8 pár vonat közlekedik majd.

További módosítások lesznek például a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon: a Balatonfüredről 5.50-kor induló személyvonat egész évben Budapestig közlekedik. A Kaposvár–Siófok vonalon egész évre megmarad a nyári időszakra bevezetett két új személyvonatpár Siófokról Tabra és vissza.

A MÁV-Starttal együtt a Volánbusz menetrendje is változik néhány régióban – hívta fel a figyelmet az államtitkár. A legfontosabb fejlesztés Szekszárdot és környékét érinti, ahol a helyi és helyközi járatok integrációjával sűrűbb szolgáltatás lesz a megyeszékhelyen, ugyanakkor a beutazók a város több fontos pontját érhetik el közvetlenül.

Rovatok