Index Vakbarát Hírportál

Akkumulátor- és dróntesztelési központ nyílik Zalaegerszegen

2022. október 27., csütörtök 15:43

Akkumulátortesztelési központ létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a TÜV Rheinland InterCert Kft. és a ZalaZONE Ipari Park Zrt. 2022. október 27-én Budapesten – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Az akkumulátortesztelési központ a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya mellett létesül, és várhatóan 2024 nyarán kezdi meg működését. A világ egyik élenjáró minőségbiztosítási-tesztelési, ellenőrzési és tanúsítószolgáltatója, a TÜV Rheinland az energiatároló rendszerek elemzésére és akkumulátortesztelésre irányuló tevékenységét kiterjesztve hozzájárul a magyarországi akkumulátorgyártási és -fejlesztési képességek bővítéséhez is.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter elmondta: a kormány iparfejlesztési törekvéseiben kiemelt helyen kezeli az akkumulátorgazdaságot. 

Csúcstechnológiák tesztelésére készül

A miniszter szerint „akkor őrizhetjük meg kivívott pozícióinkat a hazai gazdasági és ipari teljesítményben, kivitelben és foglalkoztatásban meghatározó járműipar jövőjében, ha a tiszta technológiák meghonosításában is élen járunk”.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) ágazati jövőképe szerint Magyarország 2030-ra Németország mellett európai akkumulátorgyártó központtá válik. A TÜV Rheinlanddal közösen tovább bővítik a hazai kutatás-fejlesztési palettát az elektromos járművek alkalmasságának és biztonságos működésének vizsgálatával, a korszerű üzemanyagcellák tesztelésével.

A ZalaZONE járműipari tesztpálya környezetében az MTI szerint folyamatosan bővülő innovációs ökoszisztéma épül ki egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok közreműködésével.

A TIM célja a következő évtized elejére, hogy a Magyarországon üzemekkel jelen lévő német prémium-autógyártók mindegyike vegye igénybe a létesítmény szolgáltatásait. Az egyik legkiválóbb hazai kutatási infrastruktúra az önvezető és elektromos mobilitás mellett az 5G és dróntechnológiák teszteléséhez is világszínvonalú feltételeket kínál.

Rovatok